Hoofdstuk 2

11.3K 404 26
                                    

Het zoemende geluid van de bel weerklinkt in heel de school. De eerste leerlingen haasten zich naar hun lokalen en anderen slenteren met veel tegenzin er naar toe. En ik ben zo een van die mensen die naar hun lokaal slentert. Ik denk even na over het lesuur dat we nu hebben en kom tot het besluit dat het biologie is, een van de minder moeilijke vakken maar toch niet leuk om een vrijdag mee te beginnen.  We lopen door de bijna verlaten gangen, hier en daar loopt nog een leerling en samen met Luke ga ik naar binnen. De jonge leerkracht van een jaar of  25 kijkt ons aan met een oh-je-komt-toch-nog-blik. Ik glimlach vriendelijk naar haar en terwijl ze met haar ogen rolt lopen we naar onze 'vaste plekken' in het lokaal. Niemand heeft vaste plaatsen maar iedereen gaat automatisch op een plaats zitten waar hij altijd zit. De les begint en onze leerkracht vertelt wat we in onze agenda moeten opschrijven. Maar vanaf het moment dat ze haar mond opent ben ik al helemaal verveelt. Ik schuif wat op mijn stoel heen en weer en elke keer als ik beweeg is het net of hij uiteen gaat vallen en dan kraakt hij. Vandaag leren we voor de zoveelste les over een plant en de opbouw ervan. Ik staar wat uit het raam en heb geluk dat ik aan het venster zit. 

*

Na drie saaie lesuren van biologie, Fysica en Engels is het vierde uur aangebroken, ik heb nu al honger maar ik moet nog één lesuur volhouden. Nederlands.  We lopen het lokaal in, deze keer hebben we les in de iet wat modernere gebouwen. Ik neem samen met Luke, zoals gewoonlijk, plaats achteraan in de klas. Onze leerkracht komt het lokaal ingelopen of moet ik zeggen gerold? Ze kijkt de klas rond met haar priemende oogjes, ze is een van de engste leerkrachten en dat kan ik met gemak beamen. Ze doorboort elke ziel van elke leerling, of zo lijkt het toch. Met een grijns op haar gezicht neemt ze plaats achter haar bureau.

'Er komt een groepswerk aan die per twee uitgevoerd moet worden, tegen volgende week. Het is een filmopdracht en ik kies de groepjes. Jullie krijgen een bundeltje dat jullie moeten invullen nadat jullie een film gekozen en bekeken hebben', zegt ze met een grimas op haar gezicht. Uit de klas komt er wat gekreun en voor de rest geen reacties. Ze lijkt even na te denken en haalt dan een zwarte map uit haar leren boekentas met rollers onder. Ze neemt een blad en begint dan de groepen op te noemen. Stiekem hoop ik dat ik samen bij Alex zit. Maar ik ben er zeker van dat zij net hoopt van niet. De eerste vijf groepen zijn opgenoemd en ik, Alex, Luke, een van de slimste jongens van de klas en nog een aantal anders zijn nog niet opgenoemd. Het kan dus nog!

'Luke en Evert', zegt ze. Evert, is de slimste jongen van de klas, hij draagt een brilletje en is eigenlijk een nerd, hij draagt al zijn t-shirten in zijn broek net zoals zijn hemden en soms draagt hij sandalen met witte sportkousen. Zijn haar is altijd met gel naar achteren gelegd. Hij wordt soms gepest maar hij trekt zich er nooit iets van aan, dat waarderen we wel aan hem en zo krijgt hij soms ook wel respect. Vreemde wereld.

'Kyle en Alex', zegt ze dan. Ik schrik op uit mijn gedachten en begin een beetje te glimlachen. Alex geeft geen reactie, maar ik ben blij. Er worden nog een paar groepen genoemd maar ik luister er niet meer naar, ik zit alleen met een stomme grijns op mijn gezicht vooruit te staren naar de poster dat boven het bord hangt. 'Ga allemaal maar in jullie groepen zitten en bespreek maar welke film jullie gaan zien en wanneer jullie afspreken en zet in jullie agenda maar 'Bespreken filmopdracht.''  De stoelen beginnen te verschuiven en na vijf minuten zit iedereen bij z'n partner. Alex zit over me en doet niet moeilijk over het groepje maar begin ook niet te praten over van alles en nog wat, ze doet gewoon haar werk.

Even heb ik oogcontact met haar. Ik kijk in haar mooie bruine ogen en zie elke glinstering. Haar bruine haar valt altijd perfect en waarschijnlijk vind ze het een ramp om hier met mij te zitten. 'Dus', zeg ik terwijl mijn blik nog altijd aan haar vast hangt, 'welke film wil je zien?'

'Euhm, voor mij maakt het niet uit maar the hungergames is wel een mooie film vind ik, ik heb hem al wel twee keer gezien maar hij blijft echt mooi.'

Ik hou van jou (Compleet)Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu