Grottan

5 1 0
                                    

När alla packat klart visar jag dem en genväg till sjön, det är en stig som går genom skogen.

-Kolla där! säger Hugo och pekar mot en gigantisk myrstack.

-Oj, nej Nils ta dem inte i handen det är pissmyror. säger jag och stoppar honom från att sätta handen i myrstacken. Efter en liten stund kommer vi fram till sjön, det finns ett utedass där så vi turas om att gå in och byta om till badkläder. När alla är klara springer vi ut för bryggan och hoppar förutom Nils han går långsamt i vattnet från stranden. Det var inte så kallt i vattnet fast det var däremot inte varmt heller, vi simmar långt ut jag ville visa dem några grottor i en klippa.

-Nils simma tillbaks nu du orkar inte mer. säger jag till honom men han envisas att fortsätta. Tillslut kommer vi fram till klippan, jag dyker ner under vattenytan och sedan upp igen.

-Kom det finns en grotta inne i klippan men man måste dyka för att komma in, den är på andra sidan stenväggen, men Nils du stannar här! säger jag åt honom och han lyder. Jag dyker igen och simmar in, de andra följer med, förutom Nils då. Det är stentak ovanför våra huvuden och vattnet går ända upp så man kan inte simma upp för att hämta luft men efter ett tag när vi kommit en bit in så går grottan högre upp än vattnet och man kan simma och hämta luft. Jag simmar uppåt mot vattenytan och jag är inne i grottan, jag kollar sen så att dem andra lyckades komma till andra sidan grottväggen, först kom Max sedan Saga och sist Hugo. Men när jag sen ser Nils komma upp i grottan blir jag förvånad.

-Jag lyckades hålla andan jättelänge! ropade han så ett eko spred sig i grottan. Jag suckar men låter honom följa med. Vi simmar längre in och jag kollar hela tiden bak så att Nils inte drunknar tillslut tar det stopp.

-Vi kommer inte längre. säger jag

-Jo, kolla, om man klättrar upp där. säger Hugo och pekar upp mot en gång som var kanske sju meter över oss.

-Nej pappa lät mig inte gå dit, jag brukade simma hit med honom ibland. säger jag

-Okej, så ska vi simma tillbaks eller? säger Saga

-Vi kan ju alltid testa, för ärligt talat har jag alltid velat veta vart den gången går. säger jag och försöker hitta handgrepp och fotgrepp sedan börjar jag klättra. Jag halkar till några gånger men hittar snabbt fotfäste igen, det gör fruktansvärt ont att klättra med bara baddräkt och jag får många skrap och rivsår. Tillslut kommer jag över kanten och kravlar mig upp. När Saga och Hugo kommit upp kommer Nils, han ramlar flera gånger men det är tur att det är vatten han landar i, han river upp ett stort sår på benet men efter en stund av kämpande kommer han upp och allra sist kommer Max. Vi går över det kalla och blöta stengolvet. Nils klagar väldigt mycket över såret han fick och det förstår jag för det var ett stort jack som måste ha gjort ont och svidit.

-Jag undrar om vätten fastnat i fällan än? säger Saga

-Jo, samma här. säger Hugo. Vi fortsätter gå tills vi börjar fundera på att vända men vi börjar se ljuset och fortsätter lite till och kommer ut ur grottan ovanför sjön.

-Ånej! Vi måste gå hela vägen tillbaka. säger Nils

-Eller hoppa. föreslår jag

-Hoppa är du galen! säger Hugo och ser ner för det cirka fem meters stupet.

VättenWhere stories live. Discover now