Inspiraatio hukassa?

1.8K 41 38
                                    

Inspis hukassa? Eikö idea synny vaikka kuinka koitat keksiä jotain omaperäistä? Onko kirjoitusintoa useammankin kirjan edestä, mutta inspiraatiota ei edes siihen yhteen ainoaan?

Apua tästä luvusta!
Tässä luvussa siis tapoja etsiä inspiraatiota + ekstrana vähän omaa taustaa ideoinnin kanssa, joka toivottavasti inspaa myös teitä.

Vielä nopea info tulevaa koskien:
Superisti pikkuinspistä -luvut tulee toimimaan tästä eteenpäin merkkitilanteiden spesiaaleina kun tietty määrä voteja tai näyttökertoja saavutetaan. Seuraava sellainen tulee kun 2000 näyttökerran rajapyykki on ylitetty.

Inspiraatiota metsästämässä

1. Musiikki
Tee Spotifyihin itsellesi soittolista, johon keräät sinua inspiroivia ja mahdollisesti tarinasi teemasta kertovia kappaleita. Laita soittolista pyörimään kun kirjoitat.

Takerru kappaleiden yksityiskohtiin ja yritä siirtää ne toiseen kontekstiin. Saisiko tästä tarinan?

2. Kuvat
Tutki erilaisia kuvia netistä. Kun löydät mieleisen kuvan pohdi millaisen tarinan sen ympärille voisi rakentaa.

3. Yksityiskohdat ja ihmetteleminen
Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin. Kysy ja ihmettele ja etsi vastauksia.  Anna ajatuksen virrata vapaasti. Lopullisen idean ei tarvitse mitenkään liittyä siihen, mistä sait inspiraatiota! Teitä varmaan itkettäisi, jos alkaisin listaamaan mistä sukanpohjista ja tapettien kukkakuvioista mun tarinoiden ideat on alunperin lähteny :"D

4. Wattpadin inspiskirjat
Lue tätä kirjaa. Ei sillä, tämä kirja on vielä vasta hyvin alussa, mutta onneksi ideoita löytyy muualtakin.
Kun kirjoitat hakuun esimerkiksi "Plot ideas" löydät hyviä juoni-ideakirjoja myös englanniksi. Myös Google on tämän suhteen hyvä kaveri. Muista kuitenkin aina selvittää kuuluuko idean käyttöön jotain tiettyjä ehtoja. Ethän halua syylistyä toisen idean pöllimiseen?

5. Syyt ja pohdinta
Tee havaintoja ja pohdi syitä.
Kotimatkallani oleva puu on kaatunut. Miksi?
Metsän ojan vesi on noussut. Miksi?
Hänellä on kukka korvansa takana. Mistä se on saatu?
Havaitse, pohdi ja sovella sitä kautta ideaksi. Anna ajatuksiesi juosta äläkä pidättele niitä! Kysy ja ole utelias.

6. Listat
Tee listoja. Itse lähden aina välillä erilaisten listojen avulla suunnittelemaan juonta. Listan otsikoksi laitan kysymyksen, jonka alle lähden purkamaan ideoitani. Missä paikoissa voi tavata? Miten ihmisiä voi luokitella? Millaisia ongelmia ihmisillä voi olla? Mitä ihmiset ajattelisivat tästä luomastani hahmosta ja millaisia ongelmia sille voisi muodostua? Listalta voit poimia sinua kiinnostavimmat asiat ja tehdä niistä tarinan.  Listan asioita voi myös yhdistellä. Jos listaat tapahtumapaikkoja tarinalle ja listaltasi löytyvät sukellusvene ja avaruusasema, mieti miten voisit yhdistää ne.

7. Juttele
Ota ideoita muilta. Kun saat idean, juttele siitä vaikka kaverin kanssa. Hän saattaa antaa sinulle hyviäkin ehdotuksia juonen suhteen, joista voit saada lisää inspiraatiota.

8. Älä kopioi
Idean kopiointi on hyvä tapa lähteä liikkeelle, mutta mikäli kopioit perusidean, saattaa helposti käydä niin, että kopioit vahingossa koko juonen. Tämä ei ensinnäkään ole oikein sitä kohtaa keltä kopioit, eikä myöskään edistä omaa ajattelukykyäsi. Ideoinnissa ei kehity, jos aina vain kopioit muiden ideoita! Tämän vuoksi tässä kirjassa pyrinkin hiljalleen siihen, etten kerro koko juonen kulkua, vaikka olisinkin sen loppuun asti suunnitellut. Tällä tavalla kuka tahansa pystyy rakentamaan tarinan loppuun asti juuri omanlaisenaan.

9. Aika
Löydä ideoinnille aikaa. Mitä enemmän sitä tekee, sitä paremmaksi kehittyy. Kaikista ideoista ei ole pakko kirjoittaa eikä niitä ole pakko edes kirjoittaa ylös. Kun se oikea idea iskee, kirjoita.

Juoni-ideoita ja muuta inspiroivaaWhere stories live. Discover now