Kliseille kyytiä #1 - Paha poika ja kiltti tyttö

732 36 31
                                    

Kliseille kyytiä -osissa käsitellään erilaisia erityisesti Wp-kirjoista tuttuja kliseitä ja annetaan vinkkejä, joilla niistä voisi päästä eroon tai joilla kirjan saisi edes hieman kuulostamaan vähäkliseisemmältä. Käsiteltäviä kliseitä saa ehdotella kommenteissa.

........

Paha poika ja kiltti tyttö on ollut pitkään iso trendi wp-tarinoissa. Tarinoissa ei itsessään ole mitään pahaa (paitsi se poika tietenkin hehe), mutta niiden juoni on muuttunut hyvin arvattavaksi ja lähes kaavanomaiseksi.
Tässä luvussa muutama idea, jolla näinkin kliseisestä asetelmasta voisi saada edes hieman omalaatuisen.

1) Paha tyttö ja kiltti poika
○ Vaihda roolit päittäin ja saat heti jotain astetta omalaatuisempaa. Yritin tässä nimittäin etsiä yksi päivä jotain suomenkielistä tällä asetelmalla, mutta joko en vaan osannut ettiä tai sitten niitä ei oikeasti vaan löydy. Totta kai näitäkin löytyy, ne vain ovat huomattavasti harvemmassa.

2) Paha poika ja kiltti poika || Paha tyttö ja kiltti tyttö
○ Näihinkin tarinoihin voi kokeilla muitakin parituksia kuin perinteisiä heteropareja. Ja tokihan on ihmisiä, jotka kokevat olevansa muuta kuin naisia tai miehiä. Hekin voivat olla niin kilttejä kuin pahojakin.

3) Pureudu taustoihin
○ Miksi paha poika on paha? Mikä ylipäänsä tekee ihmisestä pahan?
○ Mikä hyvässä tytössä kiinnostaa pahaa poikaa niin paljon? Älä käytä syynä vain "hän on erilainen kuin muut" tai jos tätä käytät, pohdi mikä kyseisessä henkilössä niin paljon muista eroaa.
○ Miksi tyttö on hyvä? Miten hyvä edes määritellään? Onko ihminen automaattisesti hyvä ja ihanteellinen, jos on hyvä koulussa ja ei käytä päihteitä tai biletä (köhköh kuvaus lähes kaikista tarinoiden kilteistä tytöistä)?
○ Mikä pahassa pojassa kiinnostaa hyvää tyttöä niin paljon? Ainahan toisen voi ignoorata täysin, ei ne kauan jaksa yrittää, ellei kunnon järääpäitä ole.
○ Miten pahuus ja hyvyys ilmenevät tarinassa? Paha ja hyvä on harvoin kovinkaan yksikäsitteisiä termejä. Mieti hetki millainen on paha ihminen ja millainen on hyvä ihminen ja mitä suuria eroja näillä henkilöillä on. Voit tehdä vaikka listan, jos siltä tuntuu.

4) Tee hahmoista monitasoisia
○ Eivät ihmiset normaalissakaan elämässä ole vain hyviä tai pahoja. Mieti vaikkapa luokkalaisiasi tai harrastusporukkaasi. Pystytkö automaattisesti lokeroimaan ihmiset kategorioiden "hyvä" ja "paha" alle? Kaikissa on niin hyvien kuin huonojakin ominaisuuksia. Luo hahmoihin siis vähän syvyyttä luomalla niille muitakin ominaisuuksia. Mitä hahmot harrastavat? Miten harrastukset näkyvät heidän elämässään? Millaisia he ovat perheensä seurassa? Mikä tekee heistä hyviä tai pahoja? Onko henkilö, joka käyttää päihteitä automaattisesti paha tai onko henkilö joka saa aina hyviä arvosanoja aina kiltti? Älä luokittele hahmojasi hyväksi tai pahaksi vain yhden ominaisuuden takia vaan luo niistä monitasoisia kokonaisuuksia. Ideat kannattaa kirjata ylös ja jäsennellä fiksusti. Kun ideat ovat alusta asti tiedossa, voi niitä kanssa hieman koittaa vilautella tarinassa aiemmin. Lukijoiden mielenkiinto herää kyllä hyvin esitetyistä yksityiskohdista.

5) Mieti tarinan nimeä ja "takakansitekstiä"
○ Tarinan nimeksi ei kannata pistää esimerkiksi seuraavia tai ylipäänsä mitään, joka viittaa suoraan juoneen. Tämän nimisiä tarinoita nimittäin löytyy monia, eikä tarinasi silloin erotu joukosta
Bad boy, Good girl and Bad boy, Bad boy's good girl
Mieti nimen suhteen tarinaasi yleisesti. Onko tarinassa jotain muuta otsikoksi nimeämisen arvoista?
○ Takakansiteksti kannattaa myös kirjoittaa huolella. Paha - hyvä -rakenteesta voi kyllä mainita, mutta ei se pakollistakaan ole. Näissä tarinoissa kliseinen takakansi on yleensä tätä luokkaa:
Maria on kiltti tyttö, jota kukaan ei huomaa. Jussi on koulun kovin gangsteri, joka ei säännöistä piittaa ja joka on maannut lähes jokaisen koulunsa henkilön kanssa siivooja-Irmaa myöten. Mutta mitä tapahtuu kun Jussi iskee silmänsä Mariaan?

6) Hidas eteneminen
Moni paha poika -tarina etenee aina tosi nopeasti. Tai ainakin omasta mielestäni se on nopeaa, että päähenkilö on heti pahan pojan ekaa kertaa nähdessään täysin rakastunut.
○ Etene rauhassa. Heti ekassa luvussa ei ole tarvetta pistää hahmoja viemään toisiaan alttarille.
○ Älä kerro kaikesta saman tien! Omasta mielestäni on paljon jännempää seurata kenen kanssa se päähenkilö nyt yhteen päätyykään kuin vain heti päätellä se kuvailun perusteella.

7) Varoitukset
"Tarina sisältää seksiä, kiroilua, väkivaltaa, pettämistä ja itsetuhoisuutta"
^^
Tällainen teksti näkyy hyvin usein näissä paha poika, kiltti tyttö -tarinoissa. Toki niillä saa tarinasta kiinnostavamman, mutta nekin ovat vain varsin kliseisiä näihin tarinoihin. Tokihan ne ovat myös teen ficcien genressä yksi oleellinen osa, mutta niiden käytön laajuuttaa voi silti pohtia. Koita käyttää niitä omalla tavalla tai vaikkapa jättää kokonaan pois. Esimerkiksi:
○ Paha poika onkin suhteessa uskollinen ja aidosti kiintynyt
○ Toisesta ei olla kiinnostuttu vain seksin takia, toinen halutaan oikeasti
PLIIS ANTAKAA MULLE JOKU SÖPÖ KOHTAUS ÄLKÄÄKÄ VAAN ÖRVELTÄKÖ TEINIBILEISSÄ ;___;

8) Nopea eteneminen
Hänen silmänsä olivat täydelliset. Olin rakastunut. Valitettavasti Pekka ei koskaan huomannut minua.
"Hei Leena", Pekka sanoi painaen minut seinää vasten. Huokaisin raskaasti. Lapsemme syntyi viikon päästä.
Etene rauhassa. Pahan tyypin ei tarvitse heti iskeä silmäänsä hyvään ja päin vastoin.

9) Kohtaaminen
Tosi usein hyvä tyttö ja paha poika ovat samassa koulussa. Hyvä tyttö mahdollisesti juuri muuttanut. Kohtaamiseen on kuitenkin muitakin tapoja. Kannattaa miettiä fiksu tapa kohdata. Alla lueteltuna muutama
○ Kauppa
○ Työpaikka
○ Harrastukset
○ Lenkkipolku
○ Kahvila
○ Netti

10) Älä käytä nimityksiä hyvä ja paha
Vältä varsinkin otsikossa ja esittelytekstissä!! Tarina vaikuttaa vähemmän kliseiseltä pelkästään sillä, ettet leimaa sitä nimen avulla saman tien kliseisten tarinoiden laajaan kirjoon. Tässä muutama kiertoilmaus ja vaihtoehtoinen otsikko:
Hento ja hurja
Liian hellä
Rajua menoa

11) Sovella toista genreä mukaan
Tässä kirjassa on esitelty aiemmin juoni nimeltä "Paha poika ja kiltti noita". Juonessa on sovellettu fantasiaa kliseisen tarinan osaksi. Alla muutama villi idea toiseen genreen soveltaen:
○ Fantasia ~ Toinen tai molemmat päähahmoista onkin jokin taruolento (esim. noita, vampyyri, ihmissusi, zombie, keiju)
○ Action ~ Toinen tai molemmat hahmoista onkin osana vakoilijajärjestöä, jonka tehtävänä on suojata koko maan turvallisuus.
○ Horror ~ Hahmot ovat lukittuna hylättyyn taloon, jossa alkaa kesken kaiken tapahtua kummia.

Juoni-ideoita ja muuta inspiroivaaWhere stories live. Discover now