117.Ders Mâide Sûresi 58-64

58 6 36
                                    

117. Ders :

6. Cüz, 5. Sûre, 117. Sayfa
Mâide Sûresi
58-64. Âyet-i Kerîm'eler.

 بِسْــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمـٰـنِ الرَّحِيــــــمِ

58

وَإِذَا نَادَيْتُمْ إِلَى الصَّلاَةِ اتَّخَذُوهَا هُزُوًا وَلَعِبًا
"Siz namaza çağırdığınız vakit, onu bir eğlence ve oyun edindiler."

"Onu bir eğlence ve oyun edindiler" derken, zamir hem namaza, hem de namaz için yapılan nidaya, yani ezana râci olabilir. Bunda, namaz için ezanın meşru olduğuna bir delil vardır.

Sebeb-i Nüzûl

Rivayet edilir ki, Medine Hristiyanlarından biri, müezzinin "eşhedû enne Muhammeden rasulullah" nidasını duyduğunda "Allah yalancıyı yaksın" diye beddua ederdi. Derken bir gece, hizmetçisi ateşle eve girdi. Ailesi ise uykuda idi. Ateşin kıvılcımları eve sıçradı ve yangın çıktı, onu ve ailesini yaktı.

ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لاَّ يَعْقِلُونَ
"Bu, onların akılları ermeyen bir toplum olmalarındandır."

Çünkü akılsızlık, hakkı bilmemeye ve onunla dalga geçmeye sevkeder, akıl ise böyle hallerden men eder.

❄❄❄❄❄❄❄❄❄❄❄❄❄❄❄❄

59

قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ هَلْ تَنقِمُونَ مِنَّا إِلاَّ أَنْ آمَنَّا بِاللّهِ وَمَا أُنزِلَ إِلَيْنَا وَمَا أُنزِلَ مِن قَبْلُ
"De ki: Ey ehl-i kitap! Yalnızca Allah'a, bize indirilene ve daha önce indirilmiş olanlara iman ettiğimiz için mi bizden hoşlanmıyorsunuz."

Sizin bizi inkârınız ve bizi ayıplamanız, sırf Allaha ve indirdiği bütün kitaplara inandığımız içindir.

وَأَنَّ أَكْثَرَكُمْ فَاسِقُونَ
"Ve çoğunuz fasık kimselerdir."

Bu ifade, onların inkâr ve ayıplamalarının ikinci bir sebebini açıklar. Yani, "sizin bizi inkârınız, bize olan muhalefetinizdendir. Çünkü biz imana girdik, siz ise ondan hariçte kaldınız."

Sebeb-i Nüzûl

Ayet, Yahudilere hitap etmektedir. Onlardan bir grup gelip nelere iman edilmesi gerektiğini sormuşlardı. Bu münasebetle şu ayetler geldi:

"Deyin ki: Biz Allah'a, bize indirilene, İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve esbat'a (Yakubun neslinden gelenlere) indirilene, Mûsâ ve İsa'ya verilene ve bütün diğer peygamberlere Rab'lerinden verilene iman ettik."
(Bakara, 136)

(Bu Âyet-i Kerîm ile ilgili SaraSara152 kardeşimizin BEYAZ KELEBEK isminli kitabında çok ibret alacağımız yaşanmış bir kıssa var. Buyrun orada da daha farklı bir şekilde anlayacağımız Âyet-i Kerîm'ye bakalım :)) Herkes davetlidir)

Gelen ayette Hazreti İsa'nın  (عليه السلام) da zikredildiğini duyunca "sizin dininizden daha kötü bir din bilmiyoruz." dediler. Bunun üzerine şu ayetler indi.

⛅⛅⛅⛅⛅⛅⛅⛅⛅⛅⛅⛅⛅⛅⛅⛅

60

قُلْ هَلْ أُنَبِّئُكُم بِشَرٍّ مِّن ذَلِكَ مَثُوبَةً عِندَ اللّهِ
"De ki: Allah katında sevabı! bundan daha kötü olanları size haber vereyim mi?"

✔️1-Kur'ân-ı Kerîm / Meâl / Tefsîr Okuyoruz📚 Where stories live. Discover now