183.Ders Enfâl Sûresi 53-61

19 3 9
                                    

183. Ders :

10. Cüz, 7. Sûre, 183. Sayfa
Enfâl Sûresi
53-61. Âyet-i Kerîm'eler.

 بِسْــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمـٰـنِ الرَّحِيــــــمِ

53

ذَلِكَ بِأَنَّ اللّهَ لَمْ يَكُ مُغَيِّرًا نِّعْمَةً أَنْعَمَهَا عَلَى قَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنفُسِهِمْ
"İşte bu, şundandır: Allah bir kavme verdiği nimeti, onlar kendilerini değiştirmedikçe değiştirmez."

"İşte bu", başlarına gelenlere işarettir.

Allah, bir kavme verdiği bir nimeti, onlar kendi hâllerini daha kötü bir hâle değiştirmedikçe nikmete çevirmez. Mesela Kureyş, sıla-ı rahme dikkat eder, ayetlere ve rasullere taarruzdan el çekerlerken, bi'set sonrası Hazreti Peygambere (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) ve O'na tabi olanlara düşmanlık yapmışlar, kanlarını akıtmaya çalışmışlar, ayetleri yalanlamışlar, o ayetlerle dalga geçmişlerdir. Buna ceza olarak da, mazhar oldukları nimetleri kaybetmişlerdir.

Zira nimete nankörlük yapıldığında nimetin elden alınması, Allahın devam ede gelen bir kanunudur. O dilese başka şekilde de onlara verdiği nimeti alabilir. Ama, nankörlüğe ceza olarak nimeti almayı esas almış, âdeti böyle cereyan etmiştir. Allah'ın suça ceza vermesi adaletinden, iyiliğe mükâfat vermesi de lütfundandır. Yoksa, O'na vacib bir şey yoktur. Suçsuza ceza vermesi zulüm olmadığı gibi, iyiliğe mükâfat vermemesi haksızlık sayılmaz. Çünkü O, mülkün malikidir. Mülk sahibi mülkünde dilediği gibi tasarrufta bulunur. Ancak O, adaletle ve lütufla muamelede bulunmayı kendine esas edinmiştir.

وَأَنَّ اللّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

"Ve şüphesiz Allah Semi', Alîm'dir."

Allah onların sözlerini duyar, ne yaptıklarını bilir.



54

كَدَأْبِ آلِ فِرْعَوْنَ وَالَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ
"Tıpkı Âl-i Firavun ve onlardan öncekilerin hali gibi."

كَذَّبُواْ بآيَاتِ رَبِّهِمْ
"Rablerinin âyetlerini yalanladılar."

فَأَهْلَكْنَاهُم بِذُنُوبِهِمْ
"Biz de günahları yüzünden onları helâk ettik."

وَأَغْرَقْنَا آلَ فِرْعَونَ
"Âl-i Firavunu suda boğduk."

Ayette firavun hanedanı ve onlardan öncekilerin tekrar nazara verilmesi, te'kid içindir. Ayrıca burada helâk ediliş sebebi olarak küfran-ı nimette bulunduklarına "Rablerinin ayetlerini yalanladılar" şeklinde dikkat çekilmiştir. Bir de Firavun hanedanının helâk ediliş şekli beyan edilmiştir.

Denildi ki, birinci defa Mekke müşriklerinin hâli Firavun hanedanına ve onlardan öncekilere benzetilmesinde küfürde ve cezada bir teşbih vardır. İkincisinde ise, kendilerinde olan hâli değiştirmek sebebiyle kendilerine verilen nimetlerin değiştirilmesi yönüyle teşbih yapılmıştır.

وَكُلٌّ كَانُواْ ظَالِمِينَ
"Hepsi de zalimler idiler."

"Hepsi" ifadesinden murat, Allahın ayetlerini yalanlayan bu fırkalardır.

Veya suda boğulan Firavun ve adamlarıyla, öldürülen Kureyşlilerdir. Bunların herbiri, küfür ve günahlarla nefislerine zulmeden kimselerdi.

✔️1-Kur'ân-ı Kerîm / Meâl / Tefsîr Okuyoruz📚 Where stories live. Discover now