Dan 1

12.5K 474 54
                                    

Mama se u februaru 2008 razvela od tate. Moj život u Rusiji je bio ograničen i sveden na najmalje mogućnosti. Dok sam živjela tamo, imala sam privatne profesore koji su dolazili u našu kuću. Tata je govorio kako je za moje dobro to što ne idem u loše državne škole i da me želi sačuvati od lošeg društva. Osjećala sam se kao u pritvoru. Nisam imala nikakvih prijatelja osim jedne služavke koju je, kad je saznao da komuniciramo, otpustio.

Dane sam provodila u svojoj sobi dizajnirajući odjeću. Imala sam dara za to. Kreirala sam svečane haljine, odjeću za izlaske i sve ostalo za šta sam vjerovala da neću imati gdje obući. Tata je često imao sastanke i čudni ljudi su nam se svakodnevno motali po kući. Tako da sam dobila i ograničen pristup nekim prostorijama. Naša kuća u Moskvi je bila ogromna..jedna od najvećih. Imali smo mnogo novca a ja čak nisam znala ni šta on radi.

Imala sam 15 kada su se njih dvoje posvađali tako gadno da su se razveli što su prije mogli. Mama mi je rekla da se spakiram te da se selimo. Uzela sam sve što sam mogla dok je mama nazvala par brojeva i imale smo let za Ameriku. Neki njen prijatelj nam je pomogao da se smjestimo i da nađemo kuću u Buena Visti (Virginia).

Tako smo stigle ovdje. Moram priznati da sam uživala u prve dvije godine. Upisala sam školu, našla divne prijateljice i upisala sve moguće dodatne aktivnosti vezane za dizajniranje. Išlo nam je sjajno. Mama je radila u nekom beauty salonu prvu godinu, a kasnije je otvorila svoj.

______________________________________________

31.10.2010. sam, pred večer, šetala sa najboljom prijateljicom, Emom po našem kvartu. Djeca su već trčakarala po trotoarima sa vampirskim zubima i vještičijim kapama. Razgledale smo ukrase na kućama. Duhovi i kosturi te izrezbarene bundeve i nadgrebni spomenici. Tad mi je i bilo pomalo strašno. Razgovarale o glupostima kao kostimima koje smo pripremile za zabavu kod Valerie.

"Taty...Znaš da je 'Insidious' večeras u kinu. "Rekla je čisto informativno. "Ali naravno da nećemo ići."
Kimnula sam glavom i gledala u nebo. Zvijezda se i sada sjećam jasno i čisto. 
Zapuhao je blagi povjetarac te sam jače stegnula svoju jaknicu. Gazile smo po mokroj cesti. Pored nas su protrčale dvije djevojčice držeći se za ruke. Bile su odjevene u haljinice za princeze sa magičnim štapićima u slobodnim rukama. 

"Šta misliš da ne idemo kod Valerie? Nisam raspoložena za veiko društvo. Mogle bi smo trknuti do videoteke ako još uvijek i radi i posuditi neki dobar film. Da ostanemo kod kuće?" Premišljala se."Hhmh..pa ne znam baš. Obećale smo Val da ćemo doći." Pogledala me ispod oka.

"Uredu onda. Ići ćemo ali da se barem vratimo ranije? Mama radi besplatnu šminuku na nekoj zabavi u osnovnoj školi tako da možemo biti same."
"Okej. Trebala bih sada ići kući i spremiti se." Poljubila me u obraz. "Vidimo se onda za koji sat." Krenula je te mi dobacila. "I ti bi trebala ići. Duhovi vrebaju na svakom čošku."

Nasmješila sam se i nastavila lagano koračati prema maminom salonu. Prošla sam još par kuća kada sam ugledala svjetlucavi natpis 'Duga'. Na prozorima su pili poljepljeni slijepi miševi i sablasne bundeve. Vidjela sam mamu unutra. Šimkala je neku plavokosu djevojčicu sa najslađim osmijehom koji sam vidjela. Smijale su se dok joj je mama uljepšavala plavog leptira tačkicama.

"Maamice" Zavirila sam unutra.
Okrenula se. "Ohh hej draga.Uđi,šta čekaš?" Poslušala sam ju i ušla u toplu prostoriju. I unutrašnjost je ukrasila sa lobanjama, paučinom i svijećama. Smjestila sam se u fotelju pored male peći.
Djevojčica je poljubila mamu i iztrčala van.
Uzela sam kolačić sa stola kada je i mama sjela pored mene "Dušice,kako si mi ti danas?" Pričale smo ruski dok smo same. 

13 dana u pakluWhere stories live. Discover now