Julia Greengrass

2K 86 11
                                    

De salon is een grote ruimte, met een lange tafel in het midden. Aan het plafond hangt een duur uitziende kroonluchter. Aan de muren zie ik meerdere schilderijen met Malfidussen uit de voorgaande tradities. Een van die Malfidussen is ook familie van mij. In deze salon worden dus feesten gehouden, en diners. Hier zitten de vrienden van Lucius te debatteren over politiek en zaken. 

Hier houdt Voldemort zijn bijeenkomsten. 

Een koude rilling loopt over mijn rug. Snel draai ik me om en loop de salon weer uit. Dan zie ik recht tegenover de deuren naar de salon een kleinere deur. Dan komt Narcissa de keuken uit lopen met een dienblad en duwt de deur open. Als ze mij ziet staan, wenkt ze met haar hoofd. 

'Kom, ik heb thee en koekjes.' 

Dat laat ik me geen twee keer zeggen en nieuwsgierig volg ik haar het kamertje in. Het is een kleinere woonkamer, eentje die zo te zien alleen door de Malfidussen zelf gebruikt wordt.

De kleinere woonkamer is al een stuk warmer dan de grote salon. Eén hele wand is boekenkast en in de muur ertegenover is een grote open haard, waar het vuur zachtjes in knettert. De stoelen zijn met donkerpaarse fluwelen bekleed en er hangt een kristallen kroonluchter boven. Aan één kant is nog een enorm raam, met uitkijk op de tuin en aan de andere kant staat een kleiner kastje, ik denk voor de overige spullen.

'Hier zitten we meestal als we met zijn drieën zijn' zegt Narcissa, terwijl ze de ruimte binnen komt met een schaal koekjes en thee. Ik vind het bijzonder dat ik hier nog maar een paar uur ben, maar me bij haar in de buurt al helemaal thuis voel. Waarom is ze in de boeken zo hooghartig en kil beschreven?

Ik pak mijn kop thee van het dienblad en ga naast Narcissa zitten. Draco en Lucius zijn nergens te bekennen, maar dat vind ik niet heel erg.
'Hoe vind je het tot nu toe hier?' Narcissa kijkt me nieuwsgierig, tegelijkertijd ook onzeker aan.
'Prachtig' antwoord ik waarheidsgetrouw.
'Fijn' zucht ze opgelucht, 'veel mensen voelen zich hier nog wel eens onwelkom, door de donkere kleuren.'

We kletsen een paar minuutjes door, over het afgelopen jaar, als mijn oog op wat fotolijstjes op de kleinere kast valt. Voorzichtig, met de hete thee in mijn hand, sta ik op en loop erheen. Het zijn een stuk of vijf lijstjes, sommigen ouder dan de ander. Narcissa komt naast me staan en ik weet gewoon dat ze glimlacht.

Een van de lijstjes bezit een foto van het gezin Malfidus en lijkt redelijk recent. Dan heb je er ook nog eentje waarbij Draco niet veel ouder dan een jaar of drie is en loopt met een kleine bezem in zijn hand. Ik grijns naar het blonde jongetje. Een andere foto is van Lucius met drie mannen naast hem, waarvan ik er twee niet ken. De derde is Sneep, maar ze zijn een stuk jonger dan nu. Dan heb je er nog eentje van zo te zien de bruiloft van Narcissa en Lucius en de laatste foto is van Narcissa in haar jonge jaren, met een paar vriendinnen.

Mijn oog valt op de vier meiden op de laatste foto. Zo te zien zijn ze in hun laatste jaar van Zweinstein, of net klaar. In het midden staat Narcissa met haar arm om een vrouw met lang zwart haar en een knap gezicht. Een gezicht dat me gruwelijk bekend voorkomt.

'Wie zijn dit?' vraag ik, wijzend op de foto. Narcissa kijkt even goed naar de vier en als ik me niet vergis, zie ik haar een traan weg knipperen.
'Dit waren mijn vriendinnen op Zweinstein. We zaten allemaal bij elkaar in het jaar in Zwadderich.'
Ze wijst op één van de buitenste: een meisje met donkerbruin pijpenkrullen haar.
'Dat is Elizabeth Roselier, wij noemden haar Ellie of Eliza, maar ze is in de eerste Tovenaarsoorlog gestorven...' ze houdt even in, voordat ze doorgaat naar het andere meisje aan de buitenkant. Zij heeft juist stijl blond haar. 'Dit is Rose Zeggelaar. Zij is samen met haar vriend naar Spanje verhuisd en haar heb ik ook niet meer gezien.'
Bij de laatste vriendin is ze even stil. Op de foto heeft zij de warmste glimlach en de meest sprankelrijke ogen. Aan de manier te zien waarop ze elkaar vasthouden, zijn ze zussen voor elkaar.

'Bellatrix mocht haar niet, maar ik wist wel beter' lacht Narcissa. 'Zij was mijn beste vriendin als sinds het eerst jaar en dat is ze voor mijn gevoel altijd gebleven. Dat is Julia Goedleers.'

Maar ik weet wel beter. Ze heet geen Julia Goedleers, hoewel ik vermoed dat haar moeder wel Goedleers heette. In het fotolijstje lacht Julia Mergel me vrolijk toe. 

'Heb je nog steeds contact met haar?' vraag ik voorzichtig. 

Narcissa schudt haar hoofd. Een verdrietige glimlach vormt zich op haar lippen, terwijl ze waarschijnlijk denkt aan herinneringen van vroeger. 

'Een jaar nadat we van Zweinstein waren gegaan, verdween ze, samen met haar vriend. Men zegt dat ze dood is, vermoord door doo- helpers van Jeweetwel. Ook Lucius denkt dit, maar ik niet. Daar is ze veel te slim voor.' 

Ik doe alsof ik haar verspreking niet heb gehoord en kijk aandachtig naar de foto. Dit is de eerste keer dat ik een foto van mijn moeder in haar jonge jaren zie.

'Je lijkt op haar' zegt Narcissa plots. 'Jullie gezicht is sprekend. Jullie zouden zo familie kunnen zijn.' 

Even moet ik de moeite doen om een grijns te onderdrukken. Wist ze het maar. Ik kan mijn ogen ondertussen niet van mijn moeder af houden. Waarschijnlijk heeft Narcissa ook door dat mijn aandacht naar de knappe zwartharige sterker is dan naar de rest. Ze buigt iets dichter naar me toe. 

'Kun je een geheim bewaren?' fluistert ze. 'Ik heb dit zelfs niet aan Lucius en Draco verteld.'
Ik knik.
'Haar echte naam is niet Goedleers, maar Mergel. Ze gebruikte de naam van haar moeder als een schuilnaam voor haar identiteit.'

Quasi-geschokt kijk ik naar de vrouw voor me. Ze weet het dus toch. Julia Mergel heeft ook haar echte identiteit verteld. Lucius weet dit echter dus niet. Iets waar ik wel redelijk blij mee ben. 

En misschien is dit wel het goede moment om mijn boodschap van Julia door te geven. 

Maar ik doe het niet.

---------------------------------------------------

Narcissa en Julia, vriendinnen. Dat kan nog van pas komen. 

Wanneer denken jullie dat Kate haar identiteit aan Narcissa bekend zal maken?

xx

Slytherin girlWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu