Maxbo-drapet i Notodden

10 1 2
                                    

Da var en ny uke igjen over. Hvordan går det med dere i disse corona tider? Selv begynner jeg å bli gaaaal. Jeg er glad jeg kan skrive på krimsaker, ellers hadde ikke disse dagene gått bra altså.

I dag skal vi til Notodden og til en butikk kalt Maxbo. Det er lørdag ettermiddag den 03.desember 2016. En 42 år gammel snekker med navn Frode Sanni ble halshugget på Maxbo på Notodden. Da drapet skjedde var han i pauserommet i butikken, og en 22 år gammel mann har innrømmet og er siktet for drapet.

Hva får en 22-åring som blir beskrevet som snill og omtenksom til å henrette en kollega på den måten? I følge VG skal det ha vært en konflikt forut hendelsen, men dette var på ingen måte et normalt utfall av en konflikt. Det er heller ikke normalt å henrette mennesker med øks. Noe psykisk er det åpenbart med denne ungen mannen. Uansett om han blir beskrevet som snill og grei, kommer det frem at han var besatt av henrettelser og så ofte filmer av dette på internett. De fleste mennesker ville snudd seg bort når de så slike videoer, og hadde slitt i ettertid med det de hadde sett. Det er ikke vanlig å like og se sånne henrettelser, fordi man er interessert i det. Det er heller ikke vanlig å være interessert i henrettelser overhodet. Denne unge mannen hadde sett på og vist henrettelsesvideoer til sine kollegaer før drapet fant sted.

De hadde hatt en form for konflikt før drapet, som omhandlet penger. Offeret skal ha skyldt drapsmannen penger. Plutselig klikker det fullstendig for drapsmannen. Han hugger offeret med kniv, og tar deretter frem en øks og hugger hodet av ham. Dette kalles "overkill" og kommer av ekstremt sinne og ekstreme følelser. Det kan ha vært ydmykelse, og i tillegg sinne. Han ble så sint og klarte ikke å stoppe. Kan offeret ha sagt eller gjort narr av gjerningsmannen før hendelsen?

"Overkill" skjer oftest når offer og gjerningsmannen kjenner hverandre, som for eksempel at de har hatt en kjærlighetsrelasjon hvor den ene parten har gått fra eller har vært utro. Du skjønner poenget mitt. Det kan også forekomme i andre nære relasjoner, som at en sønn dreper faren sin eller at vedkommede gjerningsmann har vært i en psykose. Dette kan nok ha skjedd i denne saken.

For min del virker ikke gjerningsmannen helt frisk. Han kan ha hatt tidligere episoder med ekstremt sinne, eller hatt tanker og ønsker om å henrette noen etter å ha sett videoene. Han kan ha virket snill og ordentlig utad, men noen i hans nære omgangskrets har sett og merket dette. Jeg tror han har vist mye sinne som barn og mot dyr. Han kan lide av en borderline personlighetsforstyrrelse eller lide av vrangsforestillinger som for eksempel schizoid personlighetsforstyrrelse. Man kan fungere normalt med slike diagnoser, men en dag kan det plutselig koke over og da kan slike ting skje.

Jeg vet ikke om dette er sant, men det er det jeg tror. Gjerningsmannen ble utredet psykisk, noe som er veldig lurt og da kommer det kanskje frem hva han lider av. Da vil han få den behandlingen han trenger, slik at dette ikke skjer igjen.

——————————————————————-

Mennesker som utfører så alvorlige handlinger bør ha behandling. Hva tror du kan ha skjedd i saken? Kommenter under <3 Jeg vil gjerne høre!

KrimbokenWhere stories live. Discover now