XVIII

320 51 6
                                    

Sutradan, nakon napornog dana, Lillian ipak nije uspela da zaboravi na dogovor koji je imala sa svojom prijateljicom, ako se to tako može nazvati. Naime, Meghan i Lilly su za danas imale dogovor da se nađu posle škole i odu na kafu.

Lillian baš i nije bila dobre volje tog dana. Radili su iznenadni test iz književnosti, koji je ona jako loše uradila. Pored toga se uopšte i nije naspavala. Cele noći je razmišljala o Niallu i njegovom ocu. Cela ta situacija je njoj bila neshvatljiva.

Mislila je kako će joj to vreme provedeno napolju doći dobro, ali izgleda da neće biti tako. Neko će smelo da joj upropasti dan još više.

''Lilly!'', Lillian je skrenula pogled ka devojci koja je dozivala. Veselo joj je mahala dok je sedela za sto pored prozora i gledala u daljinu. Na kratko je usmerila pogled prema vratima i uočila Lilly. Tada joj je mahnula i pozvala je da dođe.

''Hej!'', Lillian joj se veselo obrati i zauze mesto preko puta nje.

''Nisam se nadala da ćeš doći.'', Meghan poče lupkati o sto dugim noktima nalakiranih u ljubičasto, dok je svako malo nestrpljivo grickala usnu.

''Ali zašto?'', Lillian upita skupljenih obrva.

''Pa juče i nisi bila nešto najbolje raspoložena...'', brzo reče.

''Oh... A to...'', Lillian izdahnu na njene reči i samo se seti jučerašnjeg dana. Morala je da smisli dobar izgovor. ''Imala sam problema kod kuće.'', što i nije bila laž. Delom je bila istina, samo što konflikt sa Niallom nije smela da joj pomene.

''Pa želiš li da pričaš o tome?'', Meghan upita, sada već zainteresovanija za priču.

Lillian je par trenutaka samo gledala u tu plavokosu devojku kako ju je sa nekom mirnoćom gledala i pomislila kako je baš trebala da podeli neke svoje probleme sa njom. Kao da ju je nešto privuklo da joj se poveri. Iako je nije dovoljno zanala osetila je da sme da joj kaže za svoje problem i smatrala je kako će da oseti da joj je lakše.

''Otac želi da se bavim porodičnim poslom, ali ja ne.'', Lillian teško započe i odmah obori pogled na svoje čizme. ''Naše svađe su uglavnom zasnovane na tome. Ja sam juče po prvi put uspela da stanem na svoju stranu i borim se za sebe, ali izgleda da sam rekla i više nego što bi trebalo.'', kada završi, Lillian podiže glavu ka Meghan i uhvati njen namršteni pogled.

''Mhm...'', Meghan reče i počeša se po bradi. ''Shvatam te. I ja takođe imam problema. Moj otac je ostavio moju majku kada sam bila mala. Mama se posle toga udala za drugog čoveka i moj očuh se užasno ponaša prema meni. Nimalo mi se ne sviđa, dok mama to ne vidi.'', reče sve odjednom i na kraju ispusti dubok izdah.

Lillian shvati da je njeno stanje možda i gore od njenog. Pitala se kako li je tek njoj, jer nije imala oca. Uočila je u uglovima Meghaninh očiju sitne suze. Ali se Meghan ponašala potpuno drugačije, što je za Lillian bilo čudno. Stalno se smešila, niko ne bi mogao ni da posumnja da se tako veseloj devojci poput nje dešava nešto tako.

''Znači da se razumemo.'', Lillian pokuša da joj da snage i široko joj se osmehnu. I sama je znala da je takve teme mogu rasplakati jako brzo. Tako da je bilo najbolje da zaobilaze takve stvari.

''Hajde da pričamo o nekim drugim temama.'', Lillian klimnu glavom i dalje se smešeći. ''Pa... Koja ti je omiljena boja?'', na to pitanje obe prasnuše u smeh.

To vreme je jako lepo i dosta dobro prošlo. Njihov razgovor je bio dosta interesantan. Pričale su o različitim temama. Lillian nije ni sanjala o tome koliko joj je Meghan zapravo slična. Shvatila je samo kroz sat vremena da je ona osoba od poverenja i kojoj može reći mnogo toga. Ali je i sama znala da joj ne sme pomenuti Nialla.

Na kraju je moralo da se desi nešto loše. U kafić je ušetala dobro poznata osoba i to sa dobrim planom. Sva prkosna je prošla kraj nje uzdignute glave da je zadobila mnogo pogleda. Lillian je mislila kako joj ovaj dan ne može biti gori, ali izgleda da je pogrešila.

''Lillian?''

''Dona?'', šokirano je pogledala ka devojci sa blago ukovrdžanim krajevima duge smeđe kose. Stajala je kraj nje iznervirano sa prijateljicom koja joj je verovatno došla kao podrška.

''Vidim da si me zamenila već...'', Dona prkosno reče i zamahnu kosom. Tada joj se pogled zaustavi na Meghan koju je odmerila preko volje od glave do pete. ''I to najvećom kučkom u školi.'', na njene reči kada je Lillian uočila Meghanin izgubljen i pomalo povređen pogled, ona ustade sa stolice i stade ispred Done besno.

''Hej! Jedina kučka ovde, si ti.'', Lillian je pogleda iznervirano i preko oka. Tek sad shvatam kakva je ona osoba. ''Nemoj tako da govoriš o njoj. I znaš šta? Imala sam pravo što sam te zamenila, sada shvatam da nikada nisi ni trebala da budeš u mom životu.''

Donin pogled je lako mogao da se ulovi i primeti da je povređen. Videlo se da je Lillian na jako dobar način spustila. Prvo je malo protresla glavom i pomalo bezbrazno joj prišla još bliže, a zatim je položila šaku na Lillyin obraz i pomazila ga gledajući je bezobrazno.

''Lilly...'', oči su joj tada postale tamnije. ''Osvetiću ti se, nemoj da brineš.'', rekla je samouvereno i sa podignutom glavom se odmakla od nje. Ostavila je dve devojke potpuno zatečene, kako bi potom izašla iz kafića ponosna na sebe.

Lillian i Meghan su i dalje stajale ukopano u kafiću dok su ih pogledi u istom posmatrali. Obe su bile zbunjene Doninom reakcijom, posebno Lillian. Nisam je pamtila ovakvu...

Lillian se okrenula prema Meghan i primetila njen nedefinisan izraz lica. "Jesi li dobro?", Lillian zabrinuto upita Meghan koja se mrštila sve vreme od pojave Done. Ni ona ni Lillian nisu razumele njene reči. Lillian je lako mogla primetiti suze u Meghaninim uglovima očiju i to je bilo ono što je najviše povredilo.

Iako nije razumela Donine reči i njenu pojavu, Lilly je osećala dozu krivice zbog toga što se Meghan sada osećala jako loše.

Meghan samo klimne. "Dona i ja smo se družile još dok smo bile male.", razočarano je slegnula ramenima. "Užasno se promenila i od tada se više ne družimo.", Lillian je na njene reči samo klimnula glavom zbunjeno i potapšala je po ramenu.

''Izvini što nam je pokvarila izlazak, potrudiću se da nam sledeći ne upropasti.'', ohrabrujuće joj se nasmešila, a zatim su obe odlučile kako bi najpametnije bilo da krenu svojim kućama.

Author's note

Nastavak bez Nialla. Da, biće i toga. Dakle, uvod u FINALNI zaplet. Ono što sam čekala jako dugo - Donu i najbitniji deo. Možda ćete baš iz ovoga shvatiti mnogo stvari (ukoliko ste dobro obratili pažnju na neke od prvih par delova), a i dalje ostaje ono da sam tako uzbuđena jer polako se bližimo kraju. Ali ne brinite, neće on doći tako brzo. Naredni delovi su moji omiljeni i jedva čekam da pišem dalje. Nadam se da ostajete uz mene do kraja. ♥

~SwaggyWritter

The Hatchetman | Niall HoranWhere stories live. Discover now