37 ▬ ''Ubio sam je.''

6.6K 418 46
                                    

"Zašto si ispitivala Casandru?" Kristian me upitao u metrou, kad smo se vraćali nazad u London. Znam da mi je namjerno dala izvještačen odgovor, ali tako želim da saznam pravi. Kako da je nađem nasamo? Da li bi mi uopšte odgovorila? "Da li mi sada vjeruješ kada si dobila odgovor i od nje?"

"Gledaj..." uzdahnula sam tražeći odgovarajuće objašnjenje. "Znam da sam rekla da mi je sada jasno i u redu što mi nisi sve skresao jednu noć jer znam da bih se pogubila i da bi bilo previše.. Ali, sada više nisam zbunjena. Prestala sam da gledam na ovo sve kao na neslanu šalu, san ili da sam luđakinja koja umišlja i shvatam da je stvarnost. Mislim da treba da mi kažeš."

"Možda", potvrdio je. "A možda ne." Ovo je zvučalo sigurnije.

"Kristine."

"Anna", rekao je istim tonim.

"Molim te."

"Ne moli me", pogledao je ispred sebe, pa ponovo u mene. "Sada treba da se izborimo sa-"

Metro je odjednom prenaglo stao, mogla sam spasti iz sjedišta da me Kristian nije uhvatio. Neki čovjek jeste, ali se i dalje treslo. Prvo šta mi pada na pamet je zemljotres. Neka žena je pružila ruku tom čovjeku, a onda, dok je ustao, zaustavio se u neugodnom položaju par centimetara iznad poda. Trebala mi je koja sekunda da shvatim da je zaustavljen, kao u vremenu. I još djelić sekunde, da shvatim da nismo sami.

"Greyjoy." Casandra se očigledno puno brže i bolje od mene snašla, s obzirom da stoji nasuprot neke, meni nepoznate, trojice.

"Kristiane", tiho sam progovorila i jedva ga uspjela pogledati.

"Nisam ja", tiho je rekao. Znači, oni su zaustavili vrijeme. I ne izgledaju veoma prijateljski, s tim kezovima. Sranje, rekla bih.

"Massachusetts bliznakinje, kako slatko." Jedan je vragolasto nakrivio glavu prema Casandri i Carolini.

"Hale", Casandra ga je privukla za kravatu. "Sada smo Hale, Greyjoye, ili treba da ti na teži način pokažemo?"

"Da, i dalje se uvjeravajte da ste na Haleovoj strani svim srcem", odgurnuo je grubo i zakoračio prema Nini. Iznenadilo me kako Casandra nije reagovala i kako je Nina izgledala krivo. Ali pored Kristiana, ni trunka straha se nije nazirala u mom umu. Znam da trebam, vidim da trebam ali ne bojim se. "Oh, Nina, Nina, Nina, slatka Nina."

"Izgleda da više nisi TIHI partner, Nina", drugi jezivi lik iz pozadine se javio. "Sada si javno sa Haleovim društvom. Znaš li šta se dešava takvim ljudima?"

"Da."

"Da, šta?" Napravio je pokret prema njoj, ali ga je David odbio.

"Da, kretenu!" To je moj brat! Ali po izrazu ostalih, rekla bih da nije baš pametan prizor.

"Ma da? Promijenila si mišljenje zbog PRAVE LJUBAVI?" Napućio je usne. "Nina nikada nije bila na tvojoj strani Hale", naglo je pogledao u Kristiana, a on mi je stegnuo ruku jače.

"Znam", Kristian je čvrsto odgovorio. Zna? Ja ne znam.

"Znaš?" Zainteresovano ga je pogledao.

"U noći kad nam se pridružila, ispovjedila je sve kao znak priznanja", Kristian je rekao. "Izgleda da postoje sile jače od tvog Asha i praznih obećanja, Greyjoye."

"Ti to najbolje znaš", zabuljio se u mene. "Šta se desilo s onim vječnim prokletstvom da nećeš sresti nikoga s kim ćeš biti srećan?"

"Ne sjećam se da je iko spomenuo da sam srećan", Kristian je rekao. Kroz zid je ušetala ružna djevojka, obučena u kožu.

"Aha? Prosvjetli me?" Zainteresovano je sjeo na vazduh, kao da postoji stolica tu.

"Neće on tebi ništa govoriti", Carolina se javila.

The Hidden WorldWhere stories live. Discover now