9 ▬ ''Kristian to nije uradio.''

10.7K 514 37
                                    

Na francuski sam došla spremna za suočavanje sa Kristianom. Gdje pod pojmom suočavanje podrazumijevamo upućivanje prezrivog pogleda podu jer nisam imala muda ni da ga pogledam i sjedanje za susjedni sto, tamo gdje sam na svom prvom času francuskog sjedila. Pitam se šta je sa riđokosim. Možda je promijenio čas. Ili je umro od ebole. Možda sam samo pesimista.

Primjetila sam da je Kristian uzdahnuo i odmahnuo glavom kad je vidio da sam sjela dalje od njega. Ako računamo tako, dva mjesta su bila između nas i praznina između stolova. Znači, bukvalno tri mjesta.

Nemoj da mi se obraćaš danas.

Ha. Koji umišljeni kreten. Ni ne zaslužuje da ga pogledam. Kreten. Kreten kreten kreten. Ouh, sranje. Porculanske lutke su se pojavile na ovom času, zauzimajući treću klupu srednjeg reda, koja je bila prazna kao da je čekala samo na njih. Ovaj čas francuskog je imao svega 18 učenika sad, pa me ne čudi što novi ljudi stalno dolaze i zauzimaju nova mjesta. Gwen i Oliviji su ispale oči gledajući u prazninu između mene i Kristiana. Kunem se da bih mogla sad da im iskopam oči.

Nisam mogla da slušam profesoricine riječi. Samo je pričala, pričala i pričala, a ja nisam mogla da je slušam. I ono šta sam čula, zaboravila bih iste sekunde. Kristian je sjedio prekrštenih ruku, kao skamenjen. Kad razmislim, i on je izgledao kao porculanska lutka sa tim tamnim očima i usnama. Vraški zgodna porculanska lutka sa najglupljom kosom ikada. Ozbiljno, zar nikad nije čuo za češalj? Gel?

Zazvonilo je kao znak da je kraj časa, kao i svugdje u svijetu. Prošla sam isfrustrirano rukama kroz kosu, pa tek onda krenula da sklanjam svesku i knjigu.

"Ovako je bolje, Anna." Moj pogled je sreo Kristianov na djelić sekunde onda kad je stao pored mog stola. Već sljedeći sam gledala u njegove starke, koje su se pomjerile i otišle od mene. Šta je to trebalo da predstavlja? Šta je htio da kaže time?

Pridružio se porculankama i napustio učionicu.

David nije išao u školu, pod izgovorom da je bolestan. Iako ja znam da je Nina pravi razlog. Samo je ostao da spava i da provede dan sa slušalicama u ušima, slušajući onu svoju glupu muziku ili eventualno Taylor Swift. Ali ako baš želi da se ubedači, preporučila sam mu Biebera. Rekao je da će razmisliti.

Alex mi je uputio osmijeh za vrijeme boravka u zabavnoj sobi, ali ga je jedna porculanka udarila po ramenu, tako da je pažnju usmjerio na nju. Kao da je to uradila samo da ne pogleda u mene. Ne razumijem ovo. Ne razumijem ništa ovdje.

David danima nije izlazio iz sobe, a kad sam mu donosila da jede, soba mu je bila iznenađujuće čisto i slušao je Biebera. Da, toliko se sjebao. Ostali i dalje nisu ništa posumnjali, ali su Kyle i Theo izveli da Brendina kosa postane nebesko plava, pa je dobila mini slom živaca. David je uspio da se osmjehne na sliku, ali nije dugo trajalo.

Što se tiče Kristiana, nije mi se obraćao. Čak ni pokušao. Ni pogledao me nije. One porculanke su umjesto Alexa odjebale Hillary, koja je popizdila nakon toga. Mislim da je kunula njihovo porijeklo i negdje je završila kod pećinskog čovjeka i majmuna. Nisam najbolje pohvatala taj dio.

"Pa da si manje plava, skontala bi, u redu, Hillary?" Alex se iznervirano otresao na Hillary. "Nisi jedina sa problemima", otresao je ruku i produžio niz hidnik upućujući značajan pogled porculankama. I ja sam krenula da ih ne volim.

"To je bilo..." zastala sam na zvuk poruke od Hillary. Od Hillary? Zbunjeno sam je pogledala, a ona je samo klimnula glavom kao znak da je pročitam, jer postoji opasnost da je porculanke mogu čuti.

Hillary Somers: Pomirila sam se sa Alexom i naćemo se večeras. Sve je tako čudno i komplikovano, ali bitno je da smo se pomirili. Pričaću ti sve kasnije

The Hidden WorldWhere stories live. Discover now