ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΕΡΑ

465 39 4
                                    

"Focus on your goals darling. These boys ain't going no where."


''Στους 25 °C, η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14 και χρησιμοποιείται ευρέως για τον προσδιορισμό της οξύτητας ενός διαλύματος. Διαλύματα για τα οποία η τιμή του pH είναι μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά. Tέλος, τα διαλύματα με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα.'' Μου λέει για τέταρτη φορά η Κλειώ.

Εδώ και περίπου μία ώρα έχουμε αρχίσει να διαβάζουμε για τις τελικές μας εξετάσεις.

'' Πολύ ωραία. Το είπες σωστά... ξανά.'' Λέω με έναν αναστεναγμό '' Σειρά μου τώρα.'' Λέω και τις δίνω τις σημειώσεις μου.

'' Ξεκίνα. Πες μου για Το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας και της ασθένειας.''

''Ο έλα Κλειώ κάτι πιο δύσκολο... Τέλος πάντων. Οι ψυχολόγοι της υγείας ασπάζονται το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο, το οποίο αποτελεί μια φιλοσοφική θεώρηση που λαμβάνει ως δεδομένη τη σημαντικότητα και την αλληλεπίδραση των βιολογικών, των ψυχολογικών και των κοινωνικών παραγόντων στον καθορισμό της υγείας (DiMatteo & Martin, 2006, σ.35). Το μοντέλο αυτό αντιλαμβάνεται την υγεία και την ασθένεια ως τις δύο αλληλοσυμπληρούμενες όψεις ενός συνεχούς ενιαίου συστήματος. Η κατάσταση της υγείας του ατόμου εξαρτάται από το φυσικό και ψυχοκοινωνικό περιβάλλον, το οποίο με τη σειρά του διαρκώς μεταβάλλεται. Στα πλαίσια του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου υγείας, όλες οι ασθένειες  θεωρούνται "ψυχοσωματικές", καθώς συμμετέχουν στην αέναη αλληλουχία της ψυχής και του σώματος.''

'' Μπράβο! Έλα τώρα'' λέει και μου ξανά δίνει το τετράδιο της

'' Πες μου...'' λέω και κάνω μία παύση για να το σκεφτώ '' Για τους ενυδατικούς παράγοντες''

'' Λοιπόν:...''

Καθώς ξεκινάει η Κλειώ ακούω ότι ήρθε μήνυμα στο κινητό μου. Τις κάνω νόημα να συνεχίσει για να μην χάσει τον ειρμό της και βλέπω πως το μήνυμα είναι από τον Στράτο.

« Διαβάζω εδώ και τρεισήμισι ώρες, πονάει το κεφάλι μου, νιώθω ένα πνίξιμο στο στήθος και νομίζω πως αρχινάω να βλέπω χημικές εξισώσεις και ορισμούς να κάνουν βόλτα στους τοίχους του δωματίου μου. Πες μου τι έχω;»

Διαβάζω και ένα χαμόγελο σχηματίζεται ασυναίσθητα στα χείλη μου.

« Σίγουρα θα ζήσεις και πίστεψε με δεν είναι ψυχολογικό!»

The winter I lost youWhere stories live. Discover now