Tidslösa tips

2.1K 25 0
                                    

Det är varmt där Rasmus står och klipper häckar som står in en prydlig rad framför ett brungult lägenhetshus.

Hans "chef" vakar över minsta lilla rörelse. Eller chef och chef...snarare en gubbe som tycker om att köra med yngre personer och låta dem jobba ihjäl sig i värmen. En gubbe vid namn Einar.

Tur att han har Jonte med sig, annars hade det här sommarjobbet varit en plåga. Jonte är en av de frimodigaste killarna han någonsin träffat på.

- Du farfar? frågar han Einar trots att Einar inte är hans farfar.

- Förr hade pojkar som ni hyffs och respekt, det var ordentliga grabbar det! Tjurar Einar och sopar uppfarten till lägenhetshuset.

- Du var nog inte så värst hygglig heller när du var ung Einar, pikar Jonte tillbaka.

- Det ska jag berätta för er pojkar....

Einar berättar för dem om den tiden då han var ung. Han berättar om hur skolan var, om deras upptåg och hur de smög med att lyssna på lp-skivor deras föräldrar inte tyckte om. Han berättar om danskvällar i parken där man hade chans för att träffa andra ungdomar.

- Träffade du din första flickvän där? Det gjorde min farfar, säger Jonte.

- Ja, javisst, säger han och minns tillbaka i tystnad en stund.

Han fortsätter att berätta hur killarna på den tiden uppvaktade flickorna med att komma på besök hemma hos dem och bjuda ut dem på dans. Kärleksbrev kunde man också skicka och man kunde ge blommor. Prydliga och blygsamma var de flesta flickorna.

Han ger dem också en del värdefulla tips, som att alltid vara artig, att lyssna på vad tjejen säger och att uppehålla ett fräscht, prydligt yttre. Då kan man få vilken tjej som helst.

Gubben hade kunnat berätta för Rasmus och Jonte om den gången han förlorade oskulden, men det gör han inte.

Det han minns av händelsen är rätt komiskt och dumt, men härligt.

På den tiden hade man inte sexualundervisning på samma sätt och många trodde på myter om mödomshinnan och allt det där. Han visste knappt hur ett kvinnligt kön såg ut och ärligt talat så var han väldigt nervös och hon med. Flickan var rädd för att det skulle göra vansinnigt ont och han...han kunde inte hålla kvar ståndet i mer än ett par sekunder innan det slaknade. Men efter en lång stunds bökande och pinsamt men vänskapligt skratt gick det. Det var inget tal om kondomer eller p-piller och det gick till diskret i hans sovrum på dagen när föräldrarna inte hade slutat jobba och inga syskon var hemma. De klädde på sig ganska fort efteråt och det bästa av allt var att hon blygt viskade att hon älskade honom. Det var...rart.

- Fina tjejer det fanns på den tiden, kommenterar Rasmus.

Han vill inte alls erkänna det...men han tycker väldigt mycket om tjejer som är flickaktiga och kanske oskyldiga och blyga också. Man känner sig väldigt maskulin i närheten av sådana tjejer. Ja...han gillar tjejer som får honom att känna sig som en kille.

- Jo, men tjejer ska kunna tala för sig, tycker Jonte och drar av sig sin t-shirt.

Han gillar självsäkra tjejer som tar initiativ och vågar ta sin plats. Tjejer som inte rädda för ta tag och skratta högt. En vild, energisk frisk vindfläkt. Det är attraktivt, enligt Jonte.

Men vad är det viktigaste? Vad avgör i grunden vem man blir kär i och kåt av? För det är inte alls säkert att man blir kär i samma person som man blir sexuellt attraherad av. Personlighet och utseende går alltså inte hand i hand.

O som i oskuldWhere stories live. Discover now