|Dovětek|

102 10 19
                                    

Nyní jste na konci. Na úplném konci všeho toho špatného, melancholického. Než odejdete, chtěl bych tu nechat krátký dovětek, jež ukončí už úplně vše. Je celkem těžké se dopídit toho proč na Vánoce vznikl příběh takového rázu. Inu, špatné věci se ději denně a mohou se dít komukoliv z nás. Nedělá to z vás špatného člověka pokud v jakýkoliv den řeknete, že se necítíte dobře. A nějak takto jsem nad tímto příběhem uvažoval.

Kladl jsem si otázku, zdali nebude vadit, že A chlapec se dotkl ticha není veselý příběh, poněvadž Vánoce jsou přece jenom svátky míru a klidu. Stojím si za tím (a věřím, že nejsem sám), že témata jako deprese nebo úzkost by neměly být tabu v žádném případě. Je mi jasné, že moje dílo nespasí svět, ale chtěl jsem vše psát tak, aby si čtenář mohl celý příběh živě představit a třeba chvíli uvažovat nad tím, že tohle se může stát komukoliv. Deprese dokáže mnohokrát položit na kolena rychleji, než kterákoliv fyzická nemoc a to, že ji nerozumíme, neznamená, že ji budeme zlehčovat. Minimálně uvědomění té blízké osoby v tom, že tu pro ni jste, udělá více, než si myslíte.

Pokud znáte někoho, kdo si prochází těžkým obdobím, nebojte se mu napsat, podpořit jej/ji a třeba mu i doporučit odbornou pomoc. To stejné platí i u vás samotných. Pokud vy sami procházíte něčím, co vás trápí, nebojte se ozvat. Nejste na to sami a věřte, že tam venku jsou lidé, kteří vás pochopí a rozhodně vám pomohou. Dole na vás budou čekat odkazy na stránky nebo čísla na instituce, které mohou pomoci vám nebo vaším blízkým. Nebojte se položit tu otázku, jestli je něco netrápí nebo jak se mají. I to může udělat mnoho.

Nyní už jen chci poděkovat všem, kteří o mé dílo zavadili, okomentovali jej nebo hlasovali pro nějakou z kapitol. Moc si toho cením a doufám, že jste si příběh náležitě užili! Zároveň se ale chci omluvit za nedodržení svého slibu o dvaceti-čtyř kapitolách. Rozhodl jsem se příběh ukončit o tři čísla dřív díky absenci dalších nápadů. Netušil jsem, jak děj dál rozvést nebo ho natáhnout a tak jsem rozhodl jej ukončit. Snad mi odpustíte.


Přeji vám krásný zbytek Vánoc a šťastný Nový rok. Ať vás nepotká nic zlého.


Důležité odkazy a telefonní čísla:


Spondea (Centrum sociální péče pro mladistvé v Brně)

https://www.spondea.cz

Děti, dospívající a rodiče:


608 118 088
541 235 511


Provozní doba: po-st:


(Doporučuje se předchozí objednání)


8:00-18:00


čt: 8:00-16:00


pá: 8:00-18:00



Osoby ohrožené domácím násilím:


739 078 078
544 501 121


(Doporučuje se předchozí objednání)


po-čt: 8:00-18:00


pá 8:00-16:00



Osoby nezvládající vztek a agresivní chování ve vztazích:


725 005 367 (při naší nepřítomnosti můžete zanechat vzkaz a zavoláme zpět)


(po předchozím objednání):


po: 8:00 - 17:00


út: 9:30 - 17:30


čt: 8:00 - 17:00


Nevypusť duši (Nezisková organizace snažící se rozšířit povědomí o duševních nemocech, duševní hygieně nebo syndromu vyhoření)

http://nevypustdusi.cz


Linka bezpečí

https://www.linkabezpeci.cz

116 111



Centrum duševního zdraví pro Prahu 8 (Doláková 24, Praha 8)

https://www.fokus-praha.cz/index.php/cz/pomahame/centrum-bohnice/cdz8

734 785 000

Otevřeno 7 dní v týdnu, 24 hodin denně



Centrum duševního zdraví Brno pro děti a dospělé (Valtická 17, Brno-Vinohrady)

http://cdzb.cz

544 232 416


606 432 374





http://www.budupomahat.cz/clanky/vsimavost-aneb-pomoc-pri-depresi

https://www.charita.cz/o-charite/adresar/?s=domino-sluzba-nasledne-pece-pro-lidi-s-dusevnim-onemocnenim#directory-detail

http://www.deprese.psychoweb.cz/deprese-uvod/jednani-s-depresantem




Nejste na to sami. Nebojte se ozvat.

Pokud i vy sami znáte organizace nebo centra, která mohou pomoct, neváhejte nechat odkaz v komentářích.

Děkuji.


A chlapec se dotkl tichaWhere stories live. Discover now