8. poglavlje

3.8K 212 36
                                    


Hana je sedela za okruglim kuhinjskim stolom i rukama grlila veliku šolju iz koje se pušila mirisna mešavina lekovitog bilja.
Bilo je kasno popodne i dan je lagano odlazio ustupajući mesto predvečerju. Ulične svetiljke su se budile u pozdrav predstojećoj večeri. Tek poneka pahulja proletela bi pored njenog prozora najavljujući sneg.
Ona dobro poznata tišina njenog privremenog doma okićena jedino krckanjem drvenarije i ovog puta joj je disala za vratom podsećajući je da je sama.

Dobar deo dana provela je kod Eme. Dovezla je svoju prijateljicu iz bolnice i bila primorana da ostane na ručku, jer je Emina majka insistirala na tome. I bilo joj je lepo.
Vratila se kući dobro raspoložena, ali njeno raspoloženje bilo je kratkog daha, jer je svaki razgovor koji je vodila sa majkom bio poguban po njeno dobro raspoloženje.
I reko bi neko da će je majka prvo pitati kako je i treba li joj nešto. Neka druga majka sigurno bi pitala svoje dete, ali njena nju ne.
Čitavih deset minuta slušala je žalopojku koja se odnosila na mladog kolegu, jer taj žutokljunac nije imao pojma da je raditi sa Barbarom Prajs bila čast i privilegija! I zato je morala da mu skrene pažnju na to.
Pričala joj je o prazničnim snjiženjima i novom kaputu koji je kupila, a Hana je samo čekala kada će uslediti ono glavno. I usledilo je... vrlo brzo.

- Božić je za pet dana i da su stvari kao ranije sad bih kupovala i haljinu za božićnu večeru kod Padingtonovih -
- Mama - pokušala je Hana da se umeša, ali bezuspešno.
- Jesam li ti rekla da sam juče srela Klaru? Nije mi ni malo bilo prijatno, znaš! Još uvek je u šoku. Kaže mi i da se Kol još uvek bori da shvati zašto si ga ostavila -
- Mama, neću promeniti svoju odluku samo zato što su Kol i njegova majka u šoku -

Mada bih sve dala da vidim kako izgleda kada su Padingtonovi u šoku!

- I ja sam još uvek u šoku, znaš! Jednog dana je sve u najboljem redu, a već sutradan čitav grad bruji o tome kako si raskinula veridbu sa Kolom Padingtonom! Gde god da se pojavim svi me čudno gledaju i verovatno se pitaju kakvo sam to dete odgajila kad takvu priliku baca u vetar. Ista si kao tvoj otac, Hana! Zadovoljavaš se malim stvarima - istresla je Barbara.
- Biti kao on za mene je najveći kompliment i veruj mi da se radujem što nemam ništa tvoje - odbrusila je Hana i zalupila slušalicu.

I sada se, satima kasnije, još uvek osećala iscrpljeno zbog tog razgovora.
Samoća joj je danas posebno teško pala i, po ko zna koji put, osetila je iskušenje da spakuje stvari i vrati se u London istog trenutka.
I tamo bi bila jednako sama u svom trosobnom devojačkom stanu, ali bi ipak bila bliže ocu i svojim prijateljima. Nedostajala joj je Iv, njena najbilja prijateljica. Telefonski razgovori nisu mogli da zamene tradicionalno ispijanje kafe nedeljom ujutru u njihovom omiljenom kafeu na Pikadiliju.

Ali inat je umeo da bude jači od bilo kog iskušenja, a ona je bila šampion u inaćenju!
I taman da je dolazak u Garden bila najveća moguća greška, nikada je ne bi priznala, jer nije želela da pruži majci to zadovoljstvo.

Ostaću ovde, pa makar umrla sama i zavejana!

Bacila je pogled na kalendar. Još 5 dana do Božića...
Užasavala se i same pomisli da će Badnje veče i Božić provesti sama. Nije se plašila samoće kao samoće već sebe kada se nađe u takvim okolnostima. Umela je da muči sebe sumnjama i pitanjima. Znala je da će navesti samu sebe da posumnja u svoja osećanja prema Kolu, u ispravnost svoje odluke da napusti London... U gotovo sve! Tako poljuljana mogla je i da uradi nešto nepromišljeno, nešto zbog čega bi se gorko kajala kad svane novi dan. Bila je sentimentalna budala posebo osetljiva u vreme praznika! Da, ni malo nalik svojoj majci.

Hvala Bogu na tome!

I zato se njena odluka da ostane u Gardenu više nije dovodila u pitanje. Već je bila spremna da prihvati činjenicu da će samovati za Božić kada joj je nešto palo na pamet. Smeškala se oduševljeno dok je razmišljala o svojoj ideji. Potrčala je u dnevnu sobu kako bi javila Emi šta je smislila, ali je zastala na sred sobe, jer nije znala gde je zaturila mobilni telefon. A onda se setila da se čudila što je majka pozvala na fiksni.
Uzela je jaknu i pošla napolje.

PRIJATELJI IZ DETINJSTVA (završena)Where stories live. Discover now