10. poglavlje

4.5K 192 17
                                    


Draperije od teškog brokata sprečavale su jutarnju svetlost da potpuno obasja trpezariju.
Sedeo je za masivnim ovalnim stolom i prelistavao novine. Kafa se pušila na stolu, a pored nje i debela kubanska cigareta.
U poslednje vreme je puno pušio. I žena je počela da ga opominje. I on je sam sebe počeo da opominje, ali uzalud. Uzalud je bilo i to što je mrzeo da prima posete ovako rano, jer njegov gost nije mnogo mario za to.

Kang je bio na drugom kraju prostorije. Nem i nepomičan, mogao je da prođe i kao komad nameštaja, podna lampa ili preparirana životinja... Svejedno. Dešavalo se da ga ljudi uopšte ne primete. Ušli bi, seli, porazgovarali i otišli, a da uopšte ne primete da je on tu.

Zvono na ulaznim vratima se oglasilo. Nekoliko trenutaka kasnije čuo je sitne korake svoje kućne pomoćnice kako se približavaju. One druge uopšte nije čuo.
Pokucala je i sačekala da joj dozvoli da uđe.

- Gospodin je stigao - obavestila ga je uniformisana brineta.
- Uvedi ga -

Učinila je kako joj je naređeno i ponudila gosta kafom i pićem, a kada je ovaj to odbio udaljila se zatvarajući vrata za sobom.

- Šta je toliko hitno, pa mi ne daš da odmaram jedinog slobodnog dana - pitao je Glavonja kad su se oboje smestili za sto.
- U stvari, ništa specijalno. Putujem, pa samo hteo da proverim jesi li našem zajedničkom prijatelju preneo moju poslovnu ponudu -
- Jesam - kratko je odgovorio Glavonja, pa se namrštio.
- I - pitao je muškarac već naslućujući da mu se odgovor neće svideti.
- Možda je vreme da pronađeš nekog drugog -
- Zašto - začuo se glas lišen emocija.
- Rekao je da će razmisliti, ali rekao bih da neće prihvatiti. Ako i prihvati, tražiće velike pare -

Muškarac je mirno sedeo i ništa, sem početnog grčenja šake koju je brzo ispravio, nije odavalo da je iznerviran.

- Pare nisu problem. Ako želi pare, dobiće ih iako ne razumem šta se promenilo -
- Ne želi pare. Ne trebaju mu. Da su mu trebale, odavno bi ti ih tražio -
- I dalje ne shvatam -
- Jede govna, da me izvineš! Hoće da izađe iz posla. Ne treba mu to više. Hoće da batali i mislim da ne postoji način da ga nateraš da nastavi. Zato ti i govorìm da nađeš nekog drugog -
- Uvek postoji način - procedio je kroz zube.
- Sa ovim teško! On je ludak koja je u stanju da ide glavom kroz zid, a ima i muda! Zajebana kombinacija! Najgora rekao bih -

Nisam te pitao za mišljenje, idiote matori!

- Daćeš mi njegove podatke. Ako ne pristane, pozabaviću se njime kad se vratim -

Glavonja pucnu prstima i Kang se istog momenta pokrenuo. Odbacio je svoje obličje neživog stvora, pa doneo svom gazdi hemijsku olovku i debelo blokče.
Glavonja je krajičkom oka posmatrao svog gosta želeći da na njegovom licu ulovi makar i tračak iznenađenja, ali nije uspeo.

- Znači, dok se mi ovde budemo smrzavali ti ćeš uživati na suncu - pokušvao je da prebaci konverzaciju na neke opuštenije teme dok je zapisivao ono što je od njega traženo.

Njegov sagovornik je, kao po običaju, bio škrt na rečima, ali ga je ipak udostojio malo dužeg odgovora.

- Poslednjih nekoliko meseci radio sam i previše. Pa onda sve to oko stranke. Potreban mi je odmor -
- Svakako. A kad smo već kod stranke, drago mi je što si se odlučio baš za nas. Trebao nam je neko mlad i uspešan kao ti. Ugledan, pre svega -

Ugled...
Ugled im je trenutno bio preko potreban! Posle skandala koji je izbio sa Klarksonom i onom maloletnicom, stajali su prilično loše. On je nekom ludom srećom zadržao svoju poziciju, ali je morao da uvuče rogove i da se primiri. U stvari, nije se primirio, jer to nije mogao čak ni po cenu da bude razotkriven! Samo je postao troduplo oprezniji.
Znao je da rizikuje na više frontova. Sa Aleksom je rizikovao, jer je novac prokletstvo. Što ga više imaš, sve ti više treba! Ali nije samo on bio takav. Čitava njegova porodica je bila takva i svi su samo govorili "daj", a niko nikad nije pitao odakle, odakle toliko?!
Rizikovao je i sa ženama. U stvari, sa kurvama.

PRIJATELJI IZ DETINJSTVA (završena)Where stories live. Discover now