IV. Kapitola

14 3 0
                                    


"No dobre, to je zložité a teraz na to ani je čas. Pani Ingrid, môžete nám povedať čo si o Margareth pamätáte?"
"samozrejme a poviem vám toho aj viac. Takže:

Keď tam strážcovia prišli a nič nenašli, nemali na výber, museli si pozrieť spomienky Margareth. Lebo ona tam jediná bola. Lenže nemohli, Klarino kúzlo ju chránili asi aj pred tým. Tak poslali do ich mesta jedného čarodejníka, aby na ňu dávala pozor, či nezačne niečo hovoriť. Bol to lekár, ktorý sa o ňu staral, keď sa v noci zobúdzala na zlé sny. Jej mama sa o ňu bála a tak za lekárom, do nemocnice, chodili často. Lekár sa mal stratiť o to, aby si myslela, že si to celú dobu len vymýšľa. Lenže neurobil to. Urobil pravý opak, povedal jej pravdu, ale jasne jej vysvetlil, že nesmie nikomu nič povedať. Margareth sa preto u neho naschvál liečila niekoľko rokov, kým bola dospelá. On ju mal aj chrániť pred tajnými silami, ktoré by chceli zistiť cez ňu, pravdu o Klare. Lekár povedal Margareth o proroctve, a že musí pravdu povedať aj svojim trom dcéram a oni svojim deťom a tak ďalej, a stále musia veriť v pravdivosti príbehu, aby boli v bezpečí. Ale nikdy nesmú povedať, že to je pravda."
"Takže tam bol niekto, kto ju mal chrániť. Vždy hovorili, že ju nechali len tak. Takže klamali."
Na to, že Angie bola eštš nedávno človeokm, vie nejko veľa o všetkom čo sa stalo. Aj, ked hovorila, že asi päť rokov ju už hľadá.
"Neklamali, len to nepovedali. Keby sa ľudia, tam u vás, dozvedeli, že niekde inde, žije niekto, kto videl mágiu na vlastné oči a strážcovia mu nedokážu vymazať pamäť, tak by sa všade rozšíril strach." Povedala BABIČKA
,,Ale Babička, odkiaľ to ty všetko vieš?"
"Jednoducho, od Margareth, mojej mamy." BABIČKA a postavila sa z kresla, na ktorom sedela, podišla k starej skrynke a začala niečo hľadať.
"Ak o ňom vedela len koruna, tak ako, že neprišli na to, že to dieťa vie pravdu? Ten čarodejník im predsa musel posielať správy, o tom čo to dievča vie,no nie?" Zapojil sa DORIAN, ktorého to zrazu začalo veľmi zaujimať.
"Áno, posielal im hlásenia o všetkom, čo robil, a oni nikdy neprišli na to, že to je vymyslené. Mali na starosti plno iných vecí, ako sa zaujímať o nejaké malé dieťa kdesi v inom svete. Aha tu to je." BABIČKA už našla to, čo hľadala.
,,Čo to je?" Pani Ingrid si znovu sadal do kresla a v ruke držala nejkú starú knihu.
"To je Margarethin denník. Písala si tam všetko o tom, čo jej ten lekár povedal. Je tu viacero zaklínadiel a kúziel. Opis toho iného sveta, možnosti a spôsoby cestovania v čase, ale aj to ako... ľudia z iného sveta zasahovali do našich dejín. No proste veľmi zaujímavé čítanie." povedala BABIČKA veselo. 
Hneď pochopila, že určite používala nejké kúzla. Zrazu jej toto vysvetlenie dávalo oveľa väčší zmysel, vysvetlilo jej to všetky tie nevysvetliteľné veci, kotré u babičky doma videla, vždy, keď bola malá, a nikto jej nevysvetilil ako je to vôbec možné.
Ale nepadlo jej aj čosi iné, čosi na čo by veľmi rada dostala vysvetlenie. Síce tých vecí bolo viac, ale toto jej zrazu pripadalo ako nejdôležitejšie. A hlavne potom, čo jej povedali pred chvílou.
,,Počkaj, počkať. Prečo práve Vy hľadáte to údajne Klarino dieťa, a prečo práve teraz? Keď sa blíži to uzamknutie storočia, či čo ste to hovorili. Prečo ste ho nehľadali už skôr?"
"Hľadáme už dlho, ale nikdy sme našli žiadne jasné stopy a museli sme si dávať dobrý pozor na strážcov... A podľa proroctva..." Hneď jej začal vysvetľovať Timothy, ale ona mu rýchlo zase do reči.
,,Toho nezmyselného proroctva, čo ste mi hovorili?"
Keď toto vyslovila, všetci zrazu boli ticho, nikto nevedel čo by mal povedať, ani oni traja, ani babička. Ona vôbec ničomu nerozumela, kým sa konečene neozvala ako prvá Angela.
"nie." Potichu vydýchla.
"Existuje mnoho proroctiev, ktoré sa však ukážu až v správnom čase, až vtedy keď sa jeho nositeľ narodí, alebo urobí vo svojom živote nejakú dôležitú vec." Pokračovala Angie.
"Našli sme proroctvo o Margarethinej vnučke, tvojej mame, ona mohla byť vyvolenou, lenže niečo urobila, niečo, čo jej osud úplne zmenilo a svoje poslanie prenechala svojim deťom, čiže tebe a tvojej sestre." Dodal DORIAN 
"S proroctavmi je to zložité. Dôležité teraz je skutočne zistiť, čo sa stalo Klare." Povedala BABIČKA, akoby sama vedela toľko veľa ako Angela, Timothy a Dorian, dokopy. No samoztejeme, že vie toho veľa, možno aj ešet viac, veď je predsa dcéra tej, ktorú učil čarovať skutočný čarodejník z iného sveta.
,,No dobre, a to sa dá ako ?"
"že pôjdeme za tým doktorom." Odvetil Tim.
,,A to akože ako, keď žil pred sto rokmi?" Nechápala.
"Jednoducho, časovým portalom." Povedala teraz Angela.
Jasné, tak teraz trepla úplnú somarinu. Veď o cestovaní v čase sa tu teraz bavia celú dobu. Na dnešné ráno je to až príliš veľa informácií naraz.
"Ale najprv musíme ísť domov a do Starého hradu nájsť pre ňu časové hodinky." Rozhodol Dorian a tot jej už dávalo aký taký zmysel, pretože už o tom čo to počula.
"Mali by ste ísť čím skôr. Je ešte niečo s čím vám môžem pomôcť?" Opýtala sa BABIČKA
"Nateraz asi nie, pôjdeme tam a nájdeme toho doktora. Ale poďme preč skôr, ako nás nájde to, čo nás hľadá. Vy budete v poriadku?" Opýtala sa Ang.
"Samozrejme, poznám kúzla čo ma moja mama naučila. To, čo tu je, nezistí čo sa deje."BABIČKA to povedala akoby kdesi vonku po ulici nepobehovali nejakí démoni z iného sveta.
,, počkajte, ja predsa musím ísť do školy." Zaprotestovala, keď si zrazu uvedomila, že sa chytajú odísť.
"Do školy teraz nepôjdeš, musíš ísť s nami." Rozhodne povedal Tim.
,,ale, čo mama, čo si pomyslí, keď nebudem v škole?"
"Neboj sa, ja to s ňou vybavím. Či by si radšej chcela ísť do školy, namiesto toho, aby si spoznala svet, o ktorom som ti ako malej rozprávala?"
BABIČKA vôbec nemala problém poslať svoju vnučku, do úplne iného sveta, o ktorom síce veľa vedela ale pravdepodobne tam nikdy ani nebola.
,,No nie, ale..."
"Poviem jej, že si išla k mojej sestre. Alebo ju skôr presvedčím takým malým kúzlom." tajomne sa BABIČKA zasmiala.
,,koľkokrát si ty vlastne nenápadne používala kúzla?" Musela sa jej to opýtať.
"Iba párkrát." Pousmiala sa BABIČKA.
Vyšli z domu.
No jej to stále nedávalo úplný zmysel, verila tomu, verila všetkému čo jej teraz povedali, ale stále niečomu nerozumela. Vedela, že by v tom nemala hľadať logiku, lenže teraz v tom nevidela eštš niečo viac, nevidela v tom zmysel. Veď prečo musí ísť s nimi, to čo potrebovali vedieť, to, že niekto z toho ich sveta učil malú Margareth čarovať, už vedia. Vedia, za kým majú ísť, zvládnu to predsa aj sami, bez nej.
,,počkať, počkať, počkať. Stále mi to nedáva veľmi zmysel. Prečo musím ísť s vami?..."
"Lebo prízraky ťa už spoznali." Odvetil ako prvý Timothy.
"A oni nie sú jediný, kto chce zistiť, čo sa stalo Klare." Dodala Angie.
"A musíme ťa ochrániť lepšie, ako Moniku." Pridal sa aj Dorian.
Toto nečakala, a trochu ju to aj zaskočilo.
,,Dobre... A prečo je také dôležité nájsť tú Karu a to jej dieťa a prečo ich hľadáte práve vy?" Keď už jej, konečne, na niečo odpovedajú, tak toho predsa môže využiť a dozvedieť sa ešte niečo viac.
No márne si myslela, že jej  niečo povedia, pretože zase, všetci mlčali a boli ticho. No ona sa nevzdávala, dostane nejkú odpoveď, lebo s nimi inak nikam nepôjde.
,,A prečo si mi, Babička, nikdy v príbehoch nehovorila, keď sú také skutočne skutočné, o nejakej Klare a... niekom... kto ju bude hľadať?"
No namiesto babičky jej odpovedal Tim, ale tiež to nebola odpoveď.
"Kľudne nás môžeš nazvať upírmi, ale teraz by sme už vážne mali ísť."
Prečítal si  totiž jej myšlienky.
"Dieťa drahé, len som ti rozprávala príbehy, mala si ich pokladať za vymyslené a stále tu bola možnosť, že to nebudeš práve ty. Keby to bola Monika, pre teba by bolo nebezpečné, keby si o Klare čokoľvek vedela." Povedala jej trochu ustarostene BABIČKA.
"Klara bola jedinou dcérou štyroch vládcov času a mala aj silu dávnych princezien, nevedela ju však v tomto svete veľmi ovládať, tak hrozilo, že sa temné sily k nej dostali a porušila by sa tak starodávna hranica." Vysvetlila aj Angela.
"A dieťa mocnej dcéry štyroch vládcov koruny a strážcu portálov, by mohlo ohroziť celý náš doterajší život v našom svete a jeho pravidlá." Pridal sa DORIAN
"Pamätáš si moja drahá, ako som ti rozprávala o dávnych kráľovnách a princeznách, ako niektoré mali silu ovládať čas a iné v ňom cestovať?" Pre zmenu sa opýtala BABIČKA.
,,a niektoré zase predvídali..." doplnila ju. Presne takto si to aj pamätala. Tieto príbehy mala aj so sestrou najradšej, toto bolo jedna z tých malá vecí, ktoré mali spoločné.
"presne tak," pritakala jej Babička.
,,ale potom..."
"Všetko to je pravda a ty to vieš."  Potvrdil Timothy jej myšlienky.
"Musíš ísť s nimi a pomôcť im nájsť pravdu, zistiť čo sa vtedy v skutočnosti stalo. " Povedala jej babička a chytila ju za ruky.
"Niekto sem ide a očividne mu slnko nevadí." Ozval sa zrazu DORIAN a ukončil tak túto debatu.
"Musíme ísť hneď teraz!" Pridala sa k nemu naliehavo aj Angie.
,,tak dobre," nestihla ani dopovedať a Tim ju zase zobral na ruky. Všetci traja sa rýchlo rozbehli preč.
"Veľa šťastia!" Zakričala za nimi ešte BABIČKA a jediné čo ďalšie počula bolo, že začala hovoriť nejaké slová v cudzom inom jazyku.
Bežali do uličky medzi dvoma starými domami, kde neboli žiadne okná a čiže ani žiadne svetlo.
"Tim, otvor pre ňu bránu!" Prikázala Angela, keď ju už zložil na zem.
Timothy začal sa stenu čosi kresliť.
,,Čo to robíš?..." Opýtala sa ho nechápavo.
"My cestujeme inak ako ľudia. Dúfam, že si strážcovia nevšimnú jednu nezapísanú bránu." Povedal rýchlo Timothy a pritom neodtrhol svoju pozornosť od steny, na ktorú kreslil zvláštne znaky s nejakým ešte zvláštnejším kameňom.
"Keď ju otvoríš ďaleko od mesta, tak potom nie." Odpovedala mu Angie a iba na chvíľu sa otočila smerom k nemu, aby zistila ako ďaleko s tou bránou je. Nato sa zase otočila dopredu, ďalej do uličky, aby pozorovala okolie a možné blížiace sa nebezpečenstvo, tak ako nepovedal Dorian.
,,Veď tam je stena." Ozvala sa konečne, keď si uvedomila, že Tim už je skoro hotový s tým podivným obrázkom a mnohými čudesnými znakmi a symbolmi.
"Brána je na nej len nakreslená, na druhej strane je les. Nemusíš sa báť." Upokojovala ju Angie, keď si všimla jej starosti. Spomenula si, ako to pre ňu samú bolo všetko také zvláštne, hlavne, keď prvý krát cestovala.
,,Nie."
"Pozri, daj tam ruku a nenarazíš do steny, ver mi." Podporoval ju aj Tim.
,,To je divné." Vedela, že sa na to nemá pozerať logicky, ale toto už presahovalo aj realitu a základy fyziky. Verila, že cestovanie časom je možné, ale nechápala ako. Nechápala, že za touto podivnou stenou môže byť... niečo, čokoľvek. Prvé toto chýbalo v Babičkyných príbehoch. A pritom teraz by sa jej to aj docela veľmi hodilo.
"Margareth bránou nikdy necestovala, takže ani tvoja babička nemá šancu ako to vedieť. Musíš cez ňu len prejsť. Neboj sa nič sa ti nestane, je to len ako keby si prešla cez vodopád, ale bez vody." Snažila sa jej to trochu Angela vysvetliť.
"Musíme ísť hneď teraz." Prikázal zrazu DORIAN a znovu takto ukončil debatu.
,,tak dobre." Prikývla, aj keď sa bála. Zrazu ju ani vôbec nezaujímalo, ako je možné, že to Dorian takto vie.

V ruke pevne držala denník, čo jej babka dala a pomaly vstúpila do tajomnej brány...

Klarino DieťaWhere stories live. Discover now