XI. (1901)

27 2 0
                                    

A

90. roky 19. storočia, ale aj skorý začiatok toho 20. sa niesol v duchu nového štýlu-  SECESIE (odmietaní napodobňovania historických štýlov  a hľadania nových dekorácií)

Dôležitým historickým míľnikom v tomto období bola Vedecko-technická revolúcia - Priemyselné mestá v Európe sa rozrástli, rozsvietili elektrinou a pospájali ich železnice a telegrafné drôty. Mnohé úspechy boli v technike, vede a filozofii, Európa bohatla. Roku  1903 bolo funkčné bezdrôtové spojenie medzi Amerikou a Európou.

Rusko 1901 - obdobie Secesie

Angela o tomto období nevedela takmer nič až do chvíle, kým jej o ňom nepovedala Mayra, keď už oblečení v jej majstrovských módnych kúskoch odchádzali preč. Samozrejme, dozvedela sa od nej iba zaujímavé veci a detaily ohľadom dámskej módy a umenia, ale však aspoň niečo. Dozvedela sa, že Ťažisko secesie neleží vo vysokom umení, v maľbe a sochárstve, ale v dekorácii a úžitkovom umení. Že Secesný ornament nie je len dekoráciou, má aj významnú funkciu, je nositeľom symbolu. A že na jednej strane býva Secesia oslavovaná ako prielom k moderne a prvý skutočne korektný umelecký smer po baroku, a na druhej strane zase odcudzovaná ako ornamentálne peklo, gýč či záležitosť obyčajnej umeleckej zručnosti. Objavila sa rýchlo, no vytratila sa ešte rýchlejšie. Už po roku 1905 môžeme nájsť len jeho ojedinelé prejavy.

Ale z čisto módneho pohľadu môžeme povedať, že Secesia sa  Vyznačuje  výraznou rastlinnou štylizáciou. Prichádzajú nové  trendy, ale aj opakovania z minulých dôb najmä v dámskom oblečení. Vzniká nový typ odevu so zvonovou sukňou, ktorú dopĺňa blúzka so stojatým golierom a kabátik. Neodmysliteľným doplnkom odevov boli malé ale aj rozmernejšie klobúky dekorované sušenými kvetmi, ovocím. Odevná línia šiat je štylizovaná do secesného tvaru S. Aj v tomto období sa uplatňoval korzet, ktorý tvaroval ženskú postavu. Denný odev sa stále viac prispôsoboval súčasným potrebám a moderným životným trendom.

 Denný odev sa stále viac prispôsoboval súčasným potrebám a moderným životným trendom

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Dámy, vysoké goliere, bez výstrihu, až vysoko ku krku. Širšie rozšírené rukávy v oblasti ramien, zúžené v lakti a zase volné pri pri zápästiach. Pás mali stiahnutý korzetom, aby sa tým zvýraznila postava a rozšírili boky. Ten dojem dodávala aj sukňa zvonového strihu, ktorá bola zväčšená aj v zadnej časti, dostatočne dlhá na to, aby neodhaľovala členky. Dôležité boli farebné kombinácie, nie veľmi nevýrazné, ale ani nápadné. To dámam dodávali účesy, v ktorých boli zakomponované mnohé ozdoby. Vyčesané na vrchu hlavy a uši im prípadne zdobili visiace náušnice. Dôležitým módnym doplnkom boli taktiež klobúky, ktoré nesmeli za žiadnu cenu chýbať.


Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Klarino DieťaWhere stories live. Discover now