Voor de schrijvers onder ons: snelcursus yWriter

327 18 14
                                    

Wie van jullie is er al bekend met het programma yWriter? Het is een gratis te downloaden softwareprogramma dat heel handig kan zijn bij het schrijven. Ik gebruik het voornamelijk om mijn verhaal te plannen. Zo kan ik mooi het overzicht bewaren. Heel fijn dus, maar als je het voor het eerst gebruikt kan het nogal ingewikkeld overkomen. Voor degenen die geïnteresseerd zijn om dit programma te gebruiken maar geen idee hebben hoe het werkt, is hier een korte handleiding

Stap 1: Een nieuw project maken

Voordat je met een nieuw project kunt beginnen, moet je eerst een lege map aanmaken. Ikzelf doe dit gewoon altijd in de map van het programma zelf, zodat alles lekker bij elkaar staat. Je maakt dus een lege map aan. Het is handig als je deze de naam van je project geeft zodat je het makkelijk terug kunt vinden.

Nu open je yWritter. Klik op Project > Maak leeg project. Nu moet je een map selecteren om het project in op te slaan. Selecteer hiervoor de map die je zojuist hebt aangemaakt. Geef je bestand een naam en sla het op.

Stap 2: Hoofdstukken en scènes

Nu je een leeg project hebt kun je beginnen met het aanmaken van hoofdstukken. Je kunt hoofdstukken één voor één aanmaken of met meerdere tegelijk. Hiervoor klik je op Hoofdstuk in de navigatiebalk. Maak het aantal hoofdstukken aan dat je wilt. Je ziet de hoofdstukken aan de linkerkant van je scherm verschijnen. Door hierop dubbel te klikken kun je ze eventueel nog een andere naam geven. Ook kun je een beschrijving toevoegen.

Hierna kun je scènes aanmaken. Het is belangrijk dat je altijd eerst hoofdstukken aanmaakt en daarna pas de scènes, anders worden je scènes niet opgenomen in een hoofdstuk.

Om een scène aan te maken, klik je één keer op het hoofdstuk waarin je dit wilt doen zodat het hoofdstuk geselecteerd wordt. Vervolgens klik je op Scène > Maak nieuwe scène. Nu wordt er een nieuw venster geopend.

Straks komen we terug op wat je met de scènes kunt. Eerst gaan we een personage en een locatie aanmaken om mee te werken.

Stap 3: Een personage aanmaken

Om een personage aan te maken ga je naar Karakters > Voeg nieuwe toe. Nu verschijnt er een schermpje waarin je de naam en omschrijving van je personage in kunt voeren. Ook kun je aangeven of hij of zij een hoofdrol of een bijrol heeft in het verhaal.

Door middel van de tabbladen bovenin het venster kun je nog allemaal extra informatie over je personage invoeren. Zo kun je onder het kopje Afbeelding bijvoorbeeld een foto toevoegen zodat je altijd weet hoe je personage eruitziet.

Onder het tabblad Karakters in het hoofdvenster zie je een lijst met alle personages in je project. Later als je scènes gaat aanmaken kun je ook zien in hoeveel scènes elk personage voorkomt.

Stap 4: Een locatie aanmaken

Een locatie aanmaken is misschien wel het makkelijkste dat er is in yWriter. Ga naar Locaties > Voeg nieuwe toe. Hier kun je je locatie een naam geven en een omschrijving toevoegen.

Onder het tabblad Locaties zie je een lijst met alle locaties en in welke scènes ze voorkomen.

Bij mijn urban fantasyproject ziet dat er bijvoorbeeld als volgt uit:

School             5

Alexa’s huis    2

Snackbar         1

Stap 5: De mogelijkheden van scènes

Als je een nieuwe scène opent, bestaat het grootste deel van je scherm uit een wit vlak waarin je kunt typen. Hier komt de daadwerkelijke tekst van je verhaal. Onderin het scherm zie je nog een kleiner wit vlak. Hierin kun je een samenvatting van je scène typen zodat je in één oogopslag kunt zien waar het over gaat. Tussen beide tekstvelden in staat een balk waarin je kunt aangeven door wiens ogen we de scène zien en je kunt de naam van de scène veranderen als je dat wilt.

Verder kun je nog allerlei informatie over de scène toevoegen in de tabbladen bovenin het scherm. Bij Karakters kun je bijvoorbeeld aangeven welke personages er allemaal in voorkomen en bij Locaties kun je aangeven op welke locatie het zich afspeelt.

Nog wat andere dingetjes

Projectnotities

Soms is het heel handig om even ergens wat aantekeningen te kunnen maken om later te gebruiken. Hiervoor kun je de projectnotities gebruiken. Ga naar het bijbehorende tabblad en klik op Nieuw. Je geeft de notitie een naam, typt wat je wilt onthouden en klikt op opslaan. Zo kun je altijd je aantekeningen terugkijken.

Voorwerpen

Naast personages en locaties kun je ook voorwerpen toevoegen. Dit kan handig zijn als bepaalde voorwerpen een grote rol spelen in je verhaal. Heel stiekem toegegeven gebruik ik deze functie alleen om te bepalen welke kleren mijn personages aantrekken.

-

Heb je nog vragen, stel ze gerust. Ik geef gerust toe dat ik ook geen expert ben, maar ik help graag mensen op weg.

Mijn verhalen & ikWhere stories live. Discover now