Hoe bedenk je een passende titel?

339 17 0
                                    

Dit stuk zou eigenlijk in een ander boek komen, maar blijkbaar heeft de schrijfster daarvan besloten om het stuk van iemand anders te plaatsen. Omdat ik het toch al geschreven had, plaats ik het dan maar hier.


Het kan ontzettend moeilijk zijn om een goede titel te vinden voor je verhaal. Zelf heb ik ook verhalen op mijn computer staan die nog altijd dringend op zoek zijn naar een goede titel. Toch wil ik even wat tips met jullie delen die mogelijk inspiratie opleveren.

Tip 1: Nederlands verhaal, Nederlandse titel

Bij een Nederlands verhaal hoort een Nederlandse titel en geen Engelse, tenzij het bijvoorbeeld een uitdrukking betreft. Zo heb ik zelf de verhalen 'Road trip' en 'Sisters in crime', waarvan de titels termen zijn die ook in het Nederlands weleens gebruikt worden. Met een titel kun je ook meteen laten zien in welke taal het verhaal is geschreven. Zo raken lezers niet in de war.

Tip 2: Terug naar de essentie

Waar draait je verhaal om? Vaak kun je daar al een titel uit afleiden. Zie bijvoorbeeld het hierboven al genoemde voorbeeld 'Road trip', wat in principe een verhaal is over een stel meiden dat een road trip maakt.

Soms kan het best lastig zijn om te bedenken waar je verhaal nou eigenlijk over gaat. Ik had bijvoorbeeld moeite met het verzinnen van een titel voor 'Liefde in de tent'. Wat je zou kunnen doen, is een opschrijven wat nou belangrijke dingen zijn in je verhaal, dingen die vaker terugkomen of een grote rol spelen. Toen ik dat deed, kwam ik op liefde en kamperen en ontstond de titel eigenlijk vanzelf.

Tip 3: Haal een aspect uit je verhaal

Soms komen titels overeen met een zin of woord uit het verhaal. Deze tip hangt heel erg samen met de vorige, maar het hoeft niet per sé iets te zijn waaruit duidelijk wordt wat de essentie van het verhaal is. Je kunt ook een zin pakken die je zelf mooi vindt. Let hierbij wel op dat dit bij het verhaal past. Als de zin een vrij onbelangrijke gebeurtenis beschrijft dan is dat natuurlijk niet zo geschikt als titel, maar als het om een belangrijke gebeurtenis gaat dan kan het prima.

Om hierbij weer even een voorbeeld aan te halen: de titel voor 'Spaanse kikkers' kwam tijdens het schrijven in me op omdat hoe Anouk eerst over Julian denkt (een jongen waar ze niks mee wil omdat hij in het verkeerde land woont) verandert in iets positiefs (ondanks dat hij in het verkeerde land woont, is ze toch verliefd op hem). In mijn hoofd ontstond de vergelijking met de kikker die een prins wordt et voilà.

Tip 4: Samenvatting van het verhaal

Als je je verhaal zou moeten samenvatten in één zin, wat zou het dan zijn? Bestaande boektitels zijn 'De zomer waarin mijn vader homo werd' en 'Een liefdesverhaal met mijn dode beste vriendin in de hoofdrol'. Dit zijn behoorlijk lange titels, wat vaak minder gunstig is, maar de lezer weet wel meteen waar het over gaat. Kijk dus eens wat de samenvattende zin van jouw verhaal zou zijn en bepaal dan of je dat wel of niet geschikt vindt als titel.

Tip 5: Het hoeft niet meteen goed te zijn

Soms weet je gewoon geen goede titel. Dat kan. Ga je hersenen dan niet pijnigen totdat je wel iets hebt gevonden, maar laat het gewoon even liggen. Misschien schiet er op een ander moment iets te binnen. In een situatie als dit kan het helpen om gewoon te gaan schrijven. Terwijl je bezig bent, kom je misschien op dingen die je van tevoren helemaal niet had kunnen bedenken.

Tip 6: Je hoeft het niet alleen te doen

Stel je voor: je hebt drie verschillende titels bedacht, maar je weet niet zo goed welke je moet kiezen of je bent over alle drie niet tevreden. Waarom vraag je dan niet aan anderen wat zij van je titels vinden? Dit kunnen lezers zijn, maar ook vriendinnen of je moeder. Iemand anders kijkt er weer op een andere manier tegenaan en door er met iemand over te praten, kun je zelf ook weer op nieuwe ideeën komen.


Dit zijn een aantal van mijn tips om een titel te verzinnen, plus voorbeelden over hoe ik aan mijn eigen titels ben gekomen. Heb je zelf nog andere tips? Laat het gerust weten.

Mijn verhalen & ikWhere stories live. Discover now