Schrijftips (2)

190 16 16
                                    

Eerder plaatste ik al een stuk met schrijftips. Dit is een aanvulling daarop. Ik hoop dat iemand er wat aan heeft!

1. Liever geen Engelse titels, en al helemaal als je geen Engels kunt. Soms klinkt een Engelse titel cool, ook al is het verhaal gewoon in het Nederlands geschreven, maar in veel gevallen is er geen enkele reden om een Engelse titel te nemen voor een Nederlands verhaal. Al helemaal als je eigenlijk geen Engels kunt. Hier op Wattpad ben ik al titels tegengekomen met de woorden behinde (behind), i als kleine letter (Engelsen zijn egoïstisch, I is altijd met hoofdletter), choises (choices) en you'r (you're/your, ligt eraan in welke context). En waar ik persoonlijk nog het meest de kriebels van krijg? London. In het Nederlands heet het gewoon Londen, hoor.

2. Lezen. Als schrijver is het niet alleen belangrijk dat je veel schrijft, maar ook dat je veel leest. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen wat wel of niet werkt in een verhaal en hoe andere schrijvers bepaalde situaties beschrijven.

3. Woordkeuze. Dezelfde woorden vaak achter elkaar gebruiken is saai en lelijk. Gelukkig bestaat hier een heel handige oplossing voor, namelijk synoniemen.net. Voer een woord in en je krijgt meteen een hele lijst woorden die hetzelfde of ongeveer hetzelfde betekenen. Lezers blij, jij blij.

4. Maak duidelijk vanuit wie je schrijft, maar niet te letterlijk. Weet je waar ik echt een hekel aan heb? Als er POV in een verhaal staat. Heb je dat ooit in een echt boek zien staan? Zo ja, gooi dat boek dan meteen het raam uit, want in goede boeken staat het niet. Als je duidelijk wilt maken dat een hoofdstuk vanuit een bepaald personage is geschreven, kun je het hoofdstuk de naam van het personage geven (bijvoorbeeld: 1. Emma, 6. Melanie). Wat ook kan, is de naam van het personage dikgedrukt boven het stuk zetten dat vanuit zijn/haar ogen is geschreven.

5. Gebruik geen hoofdletter na een aanhalingsteken. Vaak zie ik dit: "Hoe laat is het?," Vraagt Jan. Vraagt moet alleen met een hoofdletter als het aan het begin van de zin staat. Na een aanhalingsteken loopt je zin als het ware door en moet het dus niet met een hoofdletter.

6. Niet overdrijven met leestekens. Eén uitroepteken of vraagteken is genoeg. Ik heb me ooit laten vertellen dat het wetenschappelijk bewezen is dat het gebruiken van meer dan één uitroepteken geen enkel effect heeft. Nou weet ik niet of dit waar is, maar feit is wel dat lezers het als ongelofelijk irritant beschouwen.

7. Kies een tijd. Schrijf je verhaal of in de tegenwoordige tijd of in de verleden tijd (uitzonderingen mogelijk voor flashbacks). Natuurlijk kan het gebeuren dat je af en toe per ongeluk de fout in gaat, maar probeer ervoor te zorgen dat dit niet de hele tijd gebeurt. Bedenk voordat je begint met schrijven welke tijd je het fijnste vindt of het best bij het verhaal vindt passen.

8. Gebruik geen afkortingen. Er kunnen natuurlijk wel afkortingen in sms'jes en mailtjes staan, maar in de rest van de tekst is het totaal niet professioneel.

9. Zorg ervoor dat de gebeurtenissen in je verhaal relevant zijn. Niemand vindt het interessant om te lezen hoe Lisa 's morgens opstaat, een boterham eet en naar school gaat. We geloven ook wel dat ze dat doet zonder dat je dat vertelt. Gebruik al die mooie woorden die je in je hebt liever om dingen te vertellen die het verhaal voortbewegen.

Misschien dat dit een lastige is, dus ik zal even een voorbeeld proberen te bedenken. Neem mijn verhaal 'Liefde in de tent'. Op het feestje van Dilara krijgt Fauve een sms'je van haar zusje. Op zich is zoiets niet heel spannend en je hoeft dus ook echt niet alle sms'jes in je verhaal te beschrijven. Alleen in dit geval is de inhoud van het bericht heel relevant voor het verhaal. Zonder dit bericht haast Fauve zich ook niet terug naar de camping en liegt Eloy niet over waar ze uithingen. Is dit een beetje duidelijk? Zo niet, laat het me even weten, dan probeer ik een ander voorbeeld te verzinnen.

10. Een ander inzicht. Ik doe dit zelf niet zo vaak, maar doordat ik proeflezer ben bij verschillende verhalen weet ik dat het goed kan zijn om iemand anders naar je verhaal te laten kijken. Je bent namelijk blind voor je eigen fouten. Soms heb je een hele nieuwe wereld gecreëerd waar je zelf helemaal in zit. Een buitenstaander kan dan makkelijker dingen aanwijzen die niet kloppen. Door met anderen over schrijven te praten, kun je ook wel leren en nieuwe ideeën opdoen. Treed dus vooral in contact met je medeschrijvers hier.


Mijn verhalen & ikWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu