Schrijftips

509 39 34
                                    

Vaak zie ik hier op Wattpad verhalen van beginnende schrijvers. Schrijvers die nog heel jong zijn en misschien niet altijd even goed door hebben hoe je nou precies een goed verhaal schrijft. Dat is helemaal niet erg, want als schrijver ben je constant in ontwikkeling en leer je dus ook steeds nieuwe dingen. Maar voor degenen die graag willen leren hoe ze hun schrijfwerk wat kunnen verbeteren, wil ik hier wat tips delen waarvan ik overtuigd ben dat ze werken.

1.      Hoofdletters. Als ik een verhaal zie waarbij de namen van personages of andere zaken niet met hoofdletters geschreven staan dan lees ik het sowieso al niet. Namen horen met hoofdletters. Daar kan ik verder niks over zeggen.

2.      Leestekens. Nog zo’n belangrijke. Leestekens zijn noodzakelijk om van je verhaal een prettig leesbare tekst te maken. Stel je voor dat je een zin moet lezen waarin helemaal geen komma’s punten of aanhalingstekens staan dat is toch niet fijn. Leestekens brengen structuur aan. Ze vertellen de lezer wanneer er iemand aan het praten is of wanneer er een zin eindigt. Conclusie: zonder leestekens is je verhaal waardeloos.

3.      Spelling. Ik weet dat niet iedereen uitblinkt op het gebied van spelling en dat er een heleboel mensen dyslectisch zijn, maar dat is nog geen reden om hier geen extra aandacht aan te besteden. Lees je verhaal een keer over voordat je het plaatst en besteed ook aandacht aan de woorden die door Word rood onderstreept worden. Als je echt een ramp bent in spelling kun je ook altijd je moeder/zus/vriendin vragen om je te helpen. Oh, en nog even iets dat heel vaak fout wordt gedaan: het is niet bijvoorbeeld ‘me tas’ maar ‘mijn tas’.

4.  Hou het realistisch en kloppend. Heel vaak lees ik verhalen die zich afspelen in Amerika maar waarin de personages Nederlandse namen hebben. Doe dit alsjeblieft niet. Geef je personage een naam die bij de locatie past, tenzij je er een goede reden voor hebt om dit niet te doen (bijvoorbeeld omdat het personage verhuisd is). Houd er ook rekening mee dat mensen in Engeland bijvoorbeeld niet zo gauw stroopwafels of hagelslag zullen eten.

5.      Doe research. Deze is heel nauw verwant met punt vier, want als je verhaal zich afspeelt op een plek die niet Nederland (of België voor de Belgen onder ons) is dan zul je research moeten doen naar wat gebruikelijk is op die plek. Denk bijvoorbeeld aan het klimaat of aan bepaalde feestdagen. Ik las laatst een stukje van een oud verhaal van mezelf waarin personages op veertien juli een videoclip opnemen in Parijs. Dat kan dus nooit, want die dag is de nationale feestdag van Frankrijk en dan zullen er dus echt niet veel mensen gewoon aan het werk zijn. Het is dus belangrijk dat de gebeurtenissen in je verhaal ook daadwerkelijk kunnen gebeuren. Uiteraard is niet alles op internet te vinden, maar zorg in ieder geval dat de meest belangrijke dingen kloppen.

6.      De verhaallijn. Zonder verhaallijn kom je nergens. Toen ik een jaar of dertien was, schreef ik vaak zonder vooraf iets te plannen. Dan had ik inspiratie voor een personage en ging ik daar gewoon over schrijven zonder dat ik eigenlijk wist waar het heen ging. Raad eens hoeveel verhalen ik afmaakte? Precies, nul.
Een verhaallijn is essentieel. Er moet iets gebeuren in het verhaal. Je personage moet een ontwikkeling doormaken, bijvoorbeeld doordat een doel verstoord wordt. Begin dus nooit zomaar met schrijven als je alleen nog maar een personage hebt, maar bedenk eerst wat er in grote lijnen moet gebeuren in het verhaal.

7.    Alinea’s. Het gebruik van alinea’s maakt je verhaal, net als bij leestekens, een stuk leesbaarder. Niemand zit te wachten op een lap tekst waar maar geen einde aan komt. Een nieuwe alinea begin je bijvoorbeeld als je overschakelt op acties of uitspraken van een ander personage, als je naar een andere locatie gaat of als je het gewoon over een heel ander onderwerp gaat hebben.

8.      Leer je personage kennen. Nee, je hoeft echt niet voordat je gaat schrijven elk minuscuul detail van je personage te weten, maar het is wel handig als je een paar dingen weet. Neem bijvoorbeeld haarkleur of hobby’s. Je kunt niet aankomen met een verhaal waar het hoofdpersonage in het eerste hoofdstuk blond haar heeft en in het vijfde hoofdstuk bruin.

9.      Variatie in zinnen. Steeds dezelfde zinconstructie gebruiken is saai om te lezen. Dus niet zo:
Ik sta op. Ik kijk in mijn kast of ik nog iets leuks heb om aan te trekken. Ik ga naar de badkamer om me om te kleden.
Maar bijvoorbeeld zo:
Geeuwend zet ik mijn voeten op de koude vloer. Het is pas zes uur en dus veel te vroeg om op te staan. Met mijn ogen nog half dicht bestudeer ik de inhoud van mijn kast. Wat zal ik vandaag eens aantrekken?

10.  Geef niet op. Misschien schrijf je nu wel slechte verhalen die niemand wil lezen, maar wil dat zeggen dat je maar moet stoppen met schrijven en in een hoekje gaan zitten huilen? Helemaal niet! Als je niet verder schrijft, zul je ook nooit beter worden. En laat nou net de enige manier om goed te kunnen schrijven zijn om het veel te doen. Geef het dus niet meteen op, maar blijf oefenen (extra tip: dit hoeft niet op Wattpad, je kunt je bestandjes met probeersels ook gewoon op je computer laten staan totdat je iets schrijft waarvan je denkt dat mensen het wel willen lezen).

Ik wil deze serie tips afsluiten met iets waar ik persoonlijk echt de kriebels van krijg.

Laat je personage zich alsjeblieft niet voorstellen! Had ik me trouwens al voorgesteld? Ik ben Jane Doe, ik ben zestien jaar en ik woon met mijn moeder in Utrecht. Dit is zo irritant. Als je een goed verhaal schrijft dan blijkt het uit je tekst wel wie je personage is en wat zijn/haar belangrijkste kenmerken zijn. Laat ik mijn verhaal ‘Liefde in de tent’ even als voorbeeld nemen. Zonder een ‘laat ik mezelf even voorstellen’-constructie te gebruiken, weet je in het eerste hoofdstuk al hoe mijn personage heet, wie haar vrienden zijn, welke haarkleur ze heeft en dat ze op de middelbare school zit. Introduceer je personage dus liever door hem of haar te laten reageren op de omgeving en niet door met zo’n slap voorstelrondje te komen.

Hopelijk heeft iemand hier iets aan. Heb je opmerkingen over deze lijst of mis je nog iets? Plaats het in een reactie en ik help je graag verder.

Mijn verhalen & ikWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu