•36• Soğuk Leke

43 10 3
                                    

Uyuyamadım ve bir eleştiri daha yapmaya karar verdim. Hepinize iyi geceler, efendim. Neyse, boş laftan sakınıp konumuza gelelim. Bugün -veya gece- eleştireceğim hikâye Soğuk Leke. Yazarı da @serena_tsuki .

 Yazarı da @serena_tsuki

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Kapak... Nasıl desem? Biraz eksik. Tahminimce kapağını kendin yaptın
ve bu işte yenisin. Kapağın köşesine bir yere yazar ismi sıkıştırsan iyi olurdu sanki. Bunun dışında kapağını sevdim. Sonuçta orada koskaca Emma Watson var. Kapak konusunda tam bir uzman olmadığım için pek de yorum yapmk istemiyorum aslında. Ama istersen diğer üylerimizden birinden kapağın hakkında yorum yapmalarını rica edebilirsin, seni kırmayacaklarına eminim.

Tanıtıma geçtiğimizde ise, tanıtımını sevdim. Yeterli uzunlukta ve ilgi çeken bir tanıtım bana göre. Ama bu iyi yönlerine karşın birkaç yazım yanlışı gözüme çarptı. 500 yıl da değil 500 yılda şeklinde yazılır mesela. Birde asla çözülmedi ta ki değil de asla çözülemedi, ta ki demen daha iyi olurdu.

Tanıtımı da atlattıktan sonra kurguya gelebiliriz

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Tanıtımı da atlattıktan sonra kurguya gelebiliriz. Kurgun oldukça özgündü. Soğuk leke teorisi, Ikaye-Zhang yıldızı, başka bir evrenden gelen insanlar ve onlara ait bir işaret... Bunlar oldukça yaratıcı şeyler.

Ancak birkaç mantık hatası vardı. Eğer koordinatlar Black'lerin evini gösteriyorsa yani Chris de Ikaye gibi diğer evrenden geldiyse bu adam nasıl ve ne zaman evlendi de Amari oldu? Burası anlamadığım noktalardan biri. Yine de gayet iyi bir kurgu.

Anlatım tarzın, hızlıydı. Fazla hızlıydı. Bazı şeyleri detaylı olarak
vermekten korkma. Hikâyeyi yavaş yavaş işlemende fayda var. İkinci bölümden bu kadar olay ile başlamak yerine karakterleri tanımamız için yazılmış birkaç geçiş bölümü iyi olabilirdi. Böylece asıl olay başladığında karakterlere aşina olduğumuz için ne yapacaklarını veya ne söyleyeceklerini tahmin edebilirdik ki ben bir okuyucu olarak bunu aşırı eğlenceli buluyorum.

Daha sonra, betimlemelerin... Fazla iyi değillerdi ama geliştirmeye çalıştığını görebiliyorum. Önceki eleştiride belirttiğim gibi Sherlock okuyabilirsin. Betimleme yapmak konusunda Doyle'nin üstüne kimseyi tanımam. Eminim ki sana da yardımı dokunur. Yine de sen insanların ayakkabılarındaki bağcığın aşınmış olduğunu söyleyecek kadar betimleme yapmasan da olur.

Eleştiri | KAPALIWhere stories live. Discover now