Pazartesi Başlayan Diyetlerin Salı Günü Bitmesinin Sebebi

127 3 0
                                    


Baklavanın karşı konulmaz cazibesi

Diyet yapıyorsanız, bazı şeyler nettir. Diyet boyunca ekmekten uzak durulur, makarnaya şüpheci yaklaşılır, pirinç pilavı yokmuş gibi davranılır. "Her şeye tamam" dersiniz, "eyvallah" edersiniz ama bütün iradeniz baklavayı görünceye kadardır. Brad Pitt reddedilir ama bol tereyağlı ve bol fıstıklı bir baklava reddedilemez.

Her şey dâhil tatil

Yazılı olmayan ama herkes tarafından bilinen bir kural vardır; tatildeyken diyet yapılmaz. Tatilde insanın sinirleri gevşer, yüzü güler; mutlu olan bünye, bunu yemekle taçlandırmak ister. Ama kendinize güvendiniz, diyetteyken tatile çıktınız. Üstüne üstlük "her şey dâhil" otellerden birine gittiniz. Restorana indiğinizde bin bir çeşit yemekle karşılaşıp kıtlıktan çıkmışçasına tabağını dolduran insan yığınlarıyla karşılaştınız. Ortama ayak uydurup, o insan yığınlarından biri olmak işten bile değil.

Nefesini tut!

Bir bira da içseniz on tane de yuvarlasanız, kokusu insanın burnunda tüten yegâne yiyecek. Diyetteyseniz ıslak hamburger satan büfelerin yanından geçmeyecek, geçiyorsanız bile nefesinizi tutacaksanız. Aksi hâlde kendinizi, beş tanesini on saniye içinde mideye indirmiş bulabilirsiniz.

Amerika'dan gelen amca oğlu

Diyetteyken eve yurt dışından misafir gelmemesine dikkat edin. Hastalığınızı bahane edin, evde olmadığınızı söyleyin. En olmadı, geldiğinde kapıyı açmayın. Çok mu acımasız buldunuz? O halde sizi yurt dışından gelen misafir için hazırlanan mükellef sofralarla baş başa bırakıyoruz. Yurt dışında özlenen yemeklerin hepsi sofrada. Patlıcan dolmasından fındık lahmacuna, biber kızartmasından kol böreğine, hepsi sofradan size bakıyor ve adeta "Geeel, geeeel" diyor.

yemekli düğün

Diyete başlamadan önce yakın tarihte katılmak zorunda olduğunuz bir düğün olmadığına emin olun. Hadi, salonda yapılan düğünlerde kötü bir dilim pasta ve limonata veriliyor. Normalde yüzüne bile bakmadığınız bu yiyecekler, diyetteyken gözünüze dünyanın en güzel pastası ve limonatası olarak görünür. Düğün açık havada olacaksa, durum daha da fena. Gelsin yemekler, içkiler. Arkadaşlarınız yedikçe şenlenip, içtikçe güzelleşecek. Dans pistinde göbekler atılacak; türlü muziplikler, şakalar havada uçuşacak. Bu atmosfer karşısında dik durmak gerçekten zor. Bu anlarda "Diik dur, eğilme, diyetin seninlee" cümlelerini aklınızdan geçirin. Çok umudumuz yok ama belki yardımı olur.



Günler geçiyor, yılbaşı yaklaşıyor

Çoğunuzun bu cümleyi kuracağınızdan eminiz. "Nasıl olsa yılbaşı" diyerek yılbaşı sofrasına oturacak ve saatlerce kalkmayacaksınız. Yılbaşı sofraları çok tehlikelidir. Herkesin birlikte yediği, yemeyenin zorla yedirildiği yerlerin başında gelir bu sofralar. Yeni yıla fit gireyim der, kilo alarak çıkarsınız.

Diyet insanın dilemması

Yeni insanlarla tanışmak, kaynaşmak için birebir ortamlardır. Bir ev partisine çağırılıyorsanız düşünmeden kabul etmeniz şart. Bedava yemek olur, alkol olur, her şey olur. Usuldendir, böyle ortamlara el boş gidilmez. Diyettesiniz diye bardak altlığı gibi görünen bisküvilerden alıp gitmek olmaz. Mecburen ortama ayak uydurursunuz.

Yeni başlayan aşk

Mevsim bahar değil, aylardan kasım değil ama havada aşk kokusu var. Uzun zamandır flörtleştiğiniz kişiden beklediğiniz teklifi aldınız; akşam yemeği. Ama bir sorun var, diyettesiniz. Kendinizi tavuk döner yerken de bulabilirsiniz. salata kaşıklarken de... Diyette olduğunuz için kasıp kasmamak size kalmış. Ama biz deriz ki, böyle durumlarda rahat olmak en iyisi.

"Zaten kilolu değilsin" diyen arkadaş

Arkadaş, insanı vezir de eder, rezil de... Belde oluşan yağlar simit olmaktan çıkmış cankurtaran botu olmuş, bacaklarda portakal kabuğu görünümü yerini portakalın kendisine bırakmış ama o arkadaş hâlâ "Sen zaten kilolu değilsin." diyerek başladığınız diyete limon sıkar. Siz devam edecektiniz ama o arkadaş pazartesi başlayan diyetinizi salıya taşıyamamanızın baş sorumlusu. Konunun iradenizle yakından uzaktan alakası yok tabii ki.

"Can boğazdan gelir"

Ne zaman hastalansanız, annenizden duyduğunuz ilk cümle "Yemiyorsun, ondan" olur. İster yüz kilo olun, isterseniz de Victoria's Secret mankeni; annenizin gözünde yemek yemiyorsunuzdur. Başınıza gelen her türlü belanın sebebi de budur. Ev kirasını mı ödeyemediniz, sebebi belli; yemiyorsunuz. Ya da maaşı ilk haftada yediniz, kiraya kadar para suyunu çekti. Mühim değil. O nedenle anne yanında salata yemek, bitmeyecek bir konuşmanın başlangıcı demek. Annenize diyette olduğunuzu hissettirdiğiniz an, o diyet bitmiş demektir. Boşuna kıvranmayın, böreğin tadına bakın.

Siyah çay mı, yeşil çay mı?

Günde bir demlik siyah çay deviren bir bünyenin diyet sebebiyle yeşil çaya dönmesi kolay olmuyor. Sağlıklı olması bile yeşil çayı daha içilebilir kılmıyor. Nice diyetler, siyah çay hasretiyle birkaç saatte bitiyor.

Bitmeyen pazartesi yapmışlar

Diyete pazartesi başlanıyor da devamı gelmiyor. Bu hafta olmazsa, bir sonraki hafta, o da olmazsa bir sonraki pazartesi. Bu böyle devam ediyor. Neyse ki, pazartesiler bitmiyor.

obeziteden dönüşWhere stories live. Discover now