Πρόλογος

3.1K 271 318
                                    

Σε εκείνα τα παλιά, τα μυθικά τα χρόνια, τότε που πάνω στη γη ζούσε η γενιά των ηρώων, το χρυσό γένος, στην άλλη μεριά του Αιγαίου, στις όχθες του ποταμού Σκάμανδρου σιμά ορθωνόταν, η πόλη του Πριάμου, η πολυθρύλητη και ξακουστή Τροία. Αυτή η πόλη όμως, τα φερε έτσι η Μοίρα και έγινε η πόλη που γνώρισε τον μεγαλύτερο και φοβερότερο πόλεμο ο οποίος ήταν αποτέλεσμα της έριδος όχι μόνο ανθρώπων αλλά και θεών. Διότι κάτω από τα τείχη της πόλης αυτής, έχασαν τη ζωή τους αμέτρητοι ήρωες επώνυμοι και ανώνυμοι, Αχαιοί και Τρώες. Ώσπου, μετά από χρόνια, η πλούσια πολιτεία έγινε στάχτη και ερείπια και χάθηκαν οι γενναίοι και γεμάτοι αυτοθυσία υπερασπιστές της.

Και ποιά η αιτία του μεγάλου κακού;

Η ομορφιά μιας βασίλισσας. Της γυναίκας του βασιλιά της Σπάρτης. Της περιβόητης Ελένης. Της Ωραίας Ελένης.
Κι όμως, ήταν πανέμορφη. Γιατί, ποιός είδε την Ωραία Ελένη και δεν είπε αυτό που είπαν και οι δημογέροντες της Τροίας, σαν την αντίκρισαν πάνω στον πύργο των Σκαιών Πυλών :
"Δίκιο έχουν οι Αχαιοί, δίκιο έχουν κι οι Τρώες, που τόσα χρόνια πολεμούν για μια τέτοια ομορφιά."

Ποιοί, όμως, ήταν οι Αχαιοί και ποιοί οι Τρώες;

Οι Αχαιοί ήταν όλοι αυτοί που έμεναν στην κυρίως Ελλάδα. Αυτοί δηλαδή που ήταν Έλληνες. Αλλά εκείνα τα χρόνια δεν τους αποκαλούσαν έτσι. Μόνο τον Αχιλλέα και τους Μυρμιδόνες τους έλεγε Έλληνες ο Όμηρος, ο μεγάλος ποιητής του Τρωικού Πολέμου. Όλους μαζί τους έλεγε Αχαιούς, καμιά φορά και Αργείους ή και Δαναούς αλλά ποτέ Έλληνες.

Και οι Τρώες;

Το πιο πιθανό ήταν πως ήταν και αυτοί Έλληνες όπως και οι Αχαιοί. Υπάρχει μάλιστα και επιστημονική απόδειξη. Αλλά ακριβώς το ίδιο μας λέει κι η Μυθολογία αφού η Τροία αποτελούσε αγαπημένη πόλη του πιο μεγάλου θεού όλων των Ελλήνων, του Παντοκράτορα Δία, αφού μέχρι και τα τείχη της τα έχτισαν οι δύο πιο Ελληνικοί Θεοί, ο Απόλλωνας και ο Ποσειδώνας και αφού στους Τρώες επέλεξε να χαρίσει η Αθηνά το περίφημο αγαλματίδιο, το Παλλάδιο, για να προστατεύει την πόλη τους παντοτινά. Οι ίδιοι οι Τρώες, όχι ο μόνο λάτρευαν τους ίδιους θεούς με τους Αχαιούς, αλλά και μιλούσαν την ίδια γλώσσα με εκείνους και διατηρούσαν στενούς δεσμούς. Κι αυτό κάθε άλλο παρά αφύσικο δεν ήταν. Η Τροία κατείχε σπουδαία γεωγραφική θέση, βρισκόταν πάνω στο πέρασμα του Ελλήσποντου και ταυτόχρονα απλωνόταν στο ίδιο λίκνο πολιτισμού όλων των Ελλήνων, το Αιγαίο Πέλαγος.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Τρώες σε αυτόν τον πόλεμο εξασφάλισαν και πάρα πολλούς συμμάχους, είτε από κοντινούς και συγγενικούς λαούς, είτε από αλλόγλωσσους Ασιάτες από τα βάθη της Ανατολής, τους οποίους οι Έλληνες αποκαλούσαν βάρβαρους.

Αξίζει να δούμε πριν ξεκινήσουμε με το πρώτο μεγάλο γεγονός πριν τον Τρωικό Πόλεμο, τη γέννηση του Πάρη ή μάλλον Αλεξάνδρου, την πραγματική προέλευση των Τρώων.

Αυτά λέει η Ελληνική Μυθολογία....
Όσον κι αν φαίνεται περίεργο, η ιστορία των Τρώων ξεκινάει από την Κρήτη.

Ιδού ο Πρόλογος.
Συνέχεια στο επόμενο κεφάλαιο.
Τα λέμε πολύ σύντομα.

Ο Τρωικός Πόλεμος [Cover By -truesoul]Όπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα