29 - kerstspecial!

439 9 0
                                    

P.o.v Emma

In de grote zaal is iedereen de boel aan het versieren. De kerstboom word versierd, de kerstverlichting word opgehangen, iedereen zingt 'luidruchtig' mee met de muziek die op is gezet, de tafel voor het dinner word klaar gezet. Kortom, iedereen is vrolijk, het is kerstmis! Roos en ik dansen vrolijk door de zaal heen. Sommigen irriterend omdat we niks aan het doen zijn.

Ik heb al zolang geen kerstmis meer gevierd.
5 jaar geleden, toen ik 11 was, was het de laatste keer.
Rillingen lopen over mijn rug als ik eraan terugdenk. De beelden schieten meteen weer voor mijn netvlies.

Flashback..
"LAAT DAT KIND TOCH! HET IS KERSTMIS!"

"HOUDT JE MOND CAROLINE! IK PROBEER TE BELLEN VERDOMME!"

"HET IS KERSTMIS EN JIJ BENT VERDOMME NOG BEZIG MET JE WERK!? LEG DIE TELEFOON WEG!"

En toen begon het. Het schelden, schoppen, slaan. Vechtende ruzie bij mijn oom en tante. Ik stond daar maar als meisje van 11 toe te kijken hoe twee mensen ruzie maakten. Ik was er intussen aan gewend. Tot ik er bij betrokken werd. Alles weet ik niet meer. Het enige wat ik nog weet is dat ik wakker werd in het ziekenhuis met mijn tante. Huilend..

End Flashback.

Weer schiet ik vol. Ik voel de brok in mijn keel groeien.

"Wat is er Em?"

"N-niks. Ik moest even denken aan vroeger."

"Vierden jullie ook altijd kerst?"

"Tot mijn 11e. Daarna niet meer."

"Owh. Mag ik weten waarom?"

"Kort gezegd, mijn oom en tante hadden ruzie, ze gingen schreeuwen, schoppen, slaan. De hele buurt kon ze horen! Het enige wat ik me daarna nog kan herrineren, is dat ik in het ziekenhuis wakker werd. Mijn tante huilend naast me. Voor de rest weet ik niks meer."

"Wat erg! Het spijt me voor je. Kerstmis is juist iets vredigs en positiefs, mensen moeten kerstmis dan geen negatieve betekenis geven. Vooral niet als je zo jong bent. Laten we het hier met zijn allen vieren, er een gezellige en leuke avond van maken. Dat is de bedoeling van kerst. Samen zijn en samen het feest vieren. Het kan religieus zijn of het kan gewoon een mega gezellige avond zijn zonder religieuse betekenis erachter. Het maakt niet eens uit, met alleen al samen zijn is het feest al compleet."

Roos schenkt me een glimlach. Ze heeft gelijk. Kerst vieren we samen. Niemand word te min behandeld. We zijn tenslotte allemaal hetzelfde.

Iedereen word bijéén geroepen voor het dinner.
Er word veel gepraat en natuurlijk gegeten!
Voor het eerst in járen voel ik me weer enigsinds blij. Ik ben bij mensen die hetzelfde meegemaakt hebben als mij. Plus het feit dat ik voor het eerst in 5 jaar kerstmis weer kan vieren, zonder een slechte betekenis.

Na het overheerlijke dinner, gaan we met zijn allen naar de kerstboom. We hebben allemaal cadeau's voor elkaar. Natuurlijk gaat het bij Roos weer helemaal fout omdat ze weer eens aan het klungelen is. En natuurlijk val ik dan weer lachend op de grond en kom ik de eerste 5 minuuten niet meer bij. Maar goed
Na alle cadeau's en 100.000 kilo cadeau papier dat hier over de grond ligt, gaan we met iedereen lekker dansen.

Het liedje: Driving Home For Christmass.
Word opgezet en iedereen danst lekker mee. Wat een gezellige avond.
Kerstmis!

Nogmaals wil ik ieeeeeeeeeeeeeedereeeeeeeeeeeeen een HELE HELE HELE fijne kerst wensen en natuurlijk fijne feestdagen én een gelukkig nieuwjaar!!!

Gr BC_S 💋

Gedwongen #VAKANTIEBOEKWhere stories live. Discover now