84. dan - učenje jezika

587 59 36
                                    

Svi mi možemo ponešto reći o ovoj temi jer se većina nas susreće čitav život s učenjem jednog ili više jezika.

Jedna napomena - učenje jezika u dječjoj i odrasloj dobi nije ista stvar. Tu je krivac mozak (samo kratka lekcija iz biologije). U njemu postoje Brokino (Brocino) i Wernickeovo područje koji su najaktivniji u dječjoj dobi, odnosno dobi kada djeca upijaju jezik svoje okoline. Otkriveno je da oštećenjem Brokinog područja dolazi do slabijeg učenja jezika, čak i nemogućnosti učenja jezika.

Kasnije u djetinjstvu, aktivnost tih područja se smanjuje i mi i dalje možemo učiti jezike, ali na drugi način nego u dječjoj dobi.

Ja sam oduvijek htjela znati puno jezika (jedno barem deset), ali nikada nisam aktivno učila nijedan osim njemačkog (kojeg mrzim) i engleskog.

Većina vas ovdje zna engleski koliko-toliko, čak i odlično. Engleskim smo okruženi htjeli mi to ili ne. Strana glazba koju slušamo je na engleskom, sve na internetu je na engleskom, filmovi, TV...ima toliko izvora engleskog jezika da nam je to već prirodno.

Ja sebe nekada uhvatim da razmišljam na engleskom, toliko je taj jezik utjecajan.

Imam samo par savjeta za vas oko ovih stvari.

Ako već učite neki jezik, okružite se njime. Po meni, YouTube je dobar izvor jezika. Pronađite nekog YouTubera koji ne vodi kanal na engleskom nego na svom jeziku i gledajte ga, upijajte riječi.

Ja sada nemam toliko vremena za to (a u procesu sam učenja talijanskog i ruskog), ali kada prođe strka oko učenja za prijemni, svakako ću i to raditi.

Najvažnija stvar oko učenja jezika je govor i slušanje.

Još jedan primjer iz biologije, odnosno stvarnog života - zašto gluhonijeme ili gluhe osobe ne govore?

Zato što ne čuju. Kroz slušanje se razvija govor i izgovor. Razmislite malo o tome. Ne možete drugačije naučiti jezik bez izgovaranja i slušanja riječi i rečenica.

Ono čime se trenutno ja koristim je aplikacija Duolingo - i odlična je.

Na njoj možete učiti još dosta jezika osim ruskog i talijanskog, a sjajna je zato što vas traži da vježbate jezik svaki dan. 

Imate govorne vježbe, vježbe prevođenja i pisanja. Sa svakom novom lekcijom gradite vokabular.

Za onoga tko nema vremena ići po školama jezika (poput mene), ovo je sjajan način. Aplikacija je besplatna (barem na Androidu). Za ubuduće, sve aplikacije koje vam preporučim su besplatne na Androidu jer ja ništa ne želim plaćati, bar ne preko interneta.

I nažalost, sve što još mogu reći o učenju jezika jest da čitate nešto na tom jeziku. Ako već dovoljno dobro govorite jezik, posudite neku knjigu i posudite neki riječnik i zapišite svaku riječ koju ne znate i njen prijevod.

Ovo je za trenutke kada imate dovoljno slobodnog vremena jer je prilično naporno i zamarajuće.

Nemam više drugih savjeta - pokušajte učenje engleskog ili nekog drugog jezika kojeg učite gotovo čitav život primjeniti na učenje novog jezika.

Također, možete na internetu ili YouTube-u potražiti neke poliglote (ljude koji znaju 3 ili više jezika) i čuti njihove savjete (sigurno ih imaju).

Također, jedan zadnji savjet - možete pronaći internet prijatelja ili pen pala s kojima ćete se dopisivati na njegovom jeziku. Tako sam ja usavršila govorni engleski.

Pokušajte, jako je zabavno.

Nadam se da sam pomogla ovim kratkim nastavkom.

Do idućeg puta.




Umjetnost motivacijeUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum