131. dan - kako se pripremiti za državnu maturu

877 47 65
                                    

Evo napokon i ovaj dugo obećavani nastavak - ne znam je li ga itko zapravo očekivao, ali ja napokon je tu za sve buduće (ili ponovne maturante).

Napomena prije svega - ovo što pišem vrijedi isključivo za Hrvatsku i sustav školovanja u Hrvatskoj. Ne poznajem druge obrazovne sustave ni sustave bodovanja u drugim državama. Ako je nekim slučajem to dvoje jako slično, uzmite ovo što pišem sa zrnom soli i sami provjerite informacije jer ne želim odgovarati za nečiji neuspjeli pokušaj upisivanja fakulteta.

Kad sam to rekla, želim raščistiti s kojim pravom ja dijelim savjete o pisanju državne mature?

Prije svega jer sam ju već jednom pisala i pripremala se za nju, a zbog svog nezadovoljstva nekim ocjenama i zbog želje da si podignem broj bodova za upis na fakultet koji želim studirati, ponovno ju pišem ove godine.

Dakle cijeli proces sam prošla i točno znam koliko je stresno to sve, a i naučila sam na svojim greškama.

Krenimo sa savjetima.

1. Krenite se pripremati na vrijeme

Pod time ne mislim kampanjski, mjesec dana prije (a svi koji nešto znaju o maturi u Hrvatskoj, znaju da je to jako, jako kasno). Krenite učiti barem tri mjeseca ranije. Ako želite i ako mislite da će vam biti potrebno i ako imate novaca - upišite pripreme.

Međutim, morate znati da vam sama činjenica da idete na pripreme neće biti dovoljna za prolaz. Morate raditi sami. Sjednite i krenite učiti.

2. Rješavajte stare mature

One vam mogu biti jako korisne jer dobijete ideju o tome kako je ispit sastavljen i kako se formiliraju pitanja. Najgore je kada dođete na tako bitan ispit i prvi put vidite kako sve izgleda. Smanjite doživljaj šoka i rješite što više starih matura.

Samo da napomenem - čula sam da ove godine NCVVO (centar koji provodi mature) miče sve mature sa svoje stranice jer su istrošili bazu zadataka. Čula sam to iz pouzdanog izvora, ali i to uzmite sa zrnom soli. No, da sma ja na vašem mjestu poskidala bih predmete koje možda imate u vidu pisati kako se ne biste iznenadili.

3. Rješavajte zadatke

Rješite što je više moguće zadataka (iz matematičkih predmeta pogotovo). To vam uvelike može koristiti jer učite formule i sheme rješavanja sličnih tipova zadataka, a i postajete brži. Na primjer, ako rješavate kemiju na maturi, na kojoj nećete dobiti formule, dakle morate ih znati napamet, jedino kako ćete ih trajno i efikasno naučiti je kroz zadatke.

Nikad ne učite zadatke i formule napamet. Nikada.

4. Prijavite predmet koji vam ne treba

Ovo je samo opcija ako se zaista bojite mature.

Ako želite još više smanjiti stres i šok prije ispita, prijavite maturu koja vam ništa ne znači za fakultete koje želite, pod uvjetom da se taj predmet piše prije svih ostalih. Obično su to biologija, kemija, fizika, psihologija, politika i gospodarstvo, logika i slično. Provjerite datume pisanja i odaberite onaj koji je među najranijima.

Zašto? Pa prije svega, ništa vam se košta. Ispite ne plaćate (osim ako ne idete pisati po drugi put), dobro vam dođe da vidite kako točno teče ispit i kako ide procedura oko lijepljenja naljepnica i tih stvari. Ako nešto od toga zeznete, praktički ste pali maturu.

Zato uzmite nebitan predmet za koji ne trebate učiti i vidite kako sve ide.

5. Ne pijte kavu jutro prije ispita

Ovo nemojte nikada raditi, ni za Boga.

Adrenalin će vas dovoljno prati, bit ćete nervozni sami od sebe, a ako još i kavu popijete, pozdravite se sa živcima i suhim rukama jer se nećete moći smiriti i prestati tresti i znojiti se.

Umjetnost motivacijeWhere stories live. Discover now