144. dan - matura iz biologije i fizike

542 48 17
                                    

Kemija je prošla solidno.

Samo da napomenem - ako se iznenadite lošijim rezultatima iz matura nego što ste ih očekivali od mene (s obzirom na količinu rada i truda koji ulažem u učenje) to je zato jer sam taj trud koncentrirala pretežito na prijemni, a zadaci s prijemnog i s mature su nebo i zemlja.

Ako ste cijelo vrijeme mislili da je kemija kemija, a fizika fizika i da je svejedno kakav zadatak dođe - u vezi ovog ste ste prevarili.

Uzmite u obzir i da je način ispitivanja gradiva na biologiji prošle godine potpuno promijenjen te da se sada ispit iz biologije većinom sastoji od logičkih zadataka i zadataka s povezivanjem što bi naravno bilo razumljivo i odlično da smo mi generacija koju su profesori podučavali na taj način.

Ali nismo.

Tako je sada matura iz biologije (koja je bila jedna od lakših matura) pretvorena u more odvratnih zadataka koji ispituju na način na koji vjerojatno nijedna srednja škola (osim možda prirodoslovnih) nije podučavala.

Vjerojatno ste svi prošle godine čuli za sprdnje sa pelikanima (ako ste iz Hrvatske i pratite te stvari). 

Ove godine matura iz biologije je bila (po mom mišljenju) mnogo lakša i prilagođenija nego prethodna (ono prošle godine je bilo pretjerivanje u svakom smislu). Ja sam bila gotova i ranije, bila je sasvim dovoljno vremena za riješiti sve zadatke, ali ponovno su pogrešno raspodijelili gradivo.

Ne razumijem zašto to rade.

Oko 75% ispita sastojao se iz pitanja o ekologiji, zoologiji i botanici. O tijelu čovjeka bila su možda 2-3 pitanja, o stanici i genetici isto toliko...jako loše raspoređeno gradivo (a uzmite u obzir da bi se oni trebali držati nekih omjera u kojima će staviti određeno gradivo).

Vi budući maturanti - neka vas ništa ne iznenadi na maturi.

Iduća matura je u utorak - piše se fizika.

U fiziku sam uložila mnogo rada i truda i zadovoljna sam što mi je sada matura iz fizike jednako lagana kao biologija. Jučer sam riješila tri matura iz fizike i mogu osobno reći da očekujem jako dobar rezultat, osim ako nas ponovno ne iznenade s promjenom načina ispitivanja, za što se duboko nadam da se neće dogoditi.

Srećom rješavala sam sve težine zadataka pa sam (ili bih trebala biti) spremna na sve.

Imam još par savjeta u vezi mature - dobro si rasporedite vrijeme i nemojte previše vremena potrošiti na prvu knjižicu jer će vam nedostajati vremena za drugu gdje su zadatci često opširniji i teži. Ja sam napravila tu grešku na kemiji.

Druga stvar - sve što trebate pripremite dan ranije - to znači osobnu (obavezno!), kalkulator ako vam treba, ravnalo i barem dvije kemijske. Za vrijeme ispita se ništa ne smije posuđivati pa ako na matematiku dođete bez kalkulatora - više-manje ste u banani.

I treća stvar - pokušajte ignorirati ljude oko sebe. kako ja nisam pisala u svojoj srednjoj školi, već u potpuno novom prostoru s potpuno drugim ljudima trebalo mi je da se naviknem na tuđe kašljanje i škripanje stolaca što zna biti frustrirajuće.

Ljudi znaju biti jako bezobzirni, okreću stranice ispita kao luđaci (tako da ih se na hodnik može čuti), zakašlju bez razloga svakih 30 sekundi i to zna jako narušiti koncentraciju i stalno se premještati u stolici koja škripi. Pokušajte ignorirati sve zvukove u prvih pola sata i usredotočiti se na ispit.

Toliko do mene za danas - svim maturantima sretno s daljnjim maturama.

Rješavajte stare mature (moj najtopliji savjet).

Do sljedećeg puta.



Umjetnost motivacijeWhere stories live. Discover now