Update i par savjeta

567 40 11
                                    

Nisam ni primjetila da ovdje nisam pisala oko dva mjeseca.

Imam jako puno posla, kao što vidite po mojoj općenitoj neaktivnosti. Imam vremena za pisanje jedino Komentara. U Dubiozama pripremam jedno zanimljivo poglavlje. Preko praznika nisam objavljivala jer mi je zaista trebalo odmora, ali učenje me svejedno nije zaobišlo.

Izgleda da se moj plan za svakodnevno vođenje dnevnika o tome kako učim za prijemni teško izjalovio. No to ne znači da ću ovdje prestati objavljivati, upravo naprotiv.

Odlučila sam napraviti nešto drugačije. Sada ću prijemni i spominjanje istog za ovu knjigu ostaviti sa strane barem za neko vrijeme jer očito nemam vremena za takvo što. Umjesto toga sjest ću svako malo i napisati vam neke savjete oko učenja i možda moja iskustva sa fakultetom. Mislim da će to biti puno efektivnije nego da svi čekate moja poglavlja koja neće doći, a boli me srce neobjavljivati nešto u čemu moji čitatelji uživaju i što im pomaže (a dobila sam puno poruka koje mi upravo to govore).

Ako vi imate neki prijedlog kako da još malo osvježim ovu knjigu, slobodno se izjasnite. Kako trenutno pišem samo u Komentar i Dubioze (iako mi za poglavlja ondje treba puno više vremena), mislim da bih mogla pronaći vremena da objavljujem u Umjetnost motivacije. Školska i akademska godina traju ipak još šest-sedam mjeseci.

Za danas sam vam pripremila nekoliko savjeta o učenju preko praznika (ako itko to ovdje osim mene radi). Možda nećete svi to morati primjenjivati osim studenata kojima ispitni rokovi kreću vrlo brzo, ali od viška znanja glava ne boli, barem za ona vremena kada ćete i vi koji ste u srednjoj biti studenti.

Evo, s obzirom na to da ja ponovno moram balansirati između dvije meni bitne stvari, moram imati dobar raspored i biti organizirana. To mi zasad polazi za rukom iako nisam zadovoljna kvalitetom rada i znanja koju stičem. Preko praznika malo sam popustila jer nisam stroj pa sam krenula učiti oko tjedan dana prije početka fakulteta (btw prvi dan faksa meni je već sutra i strašno zavidim srednjoškolcima jer mi još uvijek nedostaje odmora).

Ako želite obaviti malo učenja preko praznika, ovo su moji osobni savjeti:

1. Napravite to-do listu

Kada sve stavite na papir pred sebe, lakše vam je razumjeti što sve morate napraviti i koncentrirati se na bitnije zadatke. Također, manja je šansa da ćete zaboraviti nešto.

2. Odredite koliko će vam svaki zadatak trajati

Ne morate planirati točno na sekundu, ali od pomoći će vam ako svoje zadatke stavite u vremenski kontekst. Također, planirajte i pauze. Od npr. deset ujutro ću učiti fiziologiju pa sve do dvanaest. Zatim pola sata pauze i nakon toga seminar još sat vremena. Onda opet pauza. Ako treba, složite si sve u tablicu.

3. Počnite rano

Nemojte spavati do podneva. Ujutro je produktivnost najveća i bit će vam drago kada se riješite učenja i ostatak dana možete raditi što god želite. Žrtvujte jutranje spavanje (možda noć prije odite ranije spavati, to isto pomaže da se lakše ustanete i bolje odmorite) i napravite nešto za sebe i svoju školu. Možda ponovite što ste radili prije ako postoji mogućnost da vas se to pita. Vi znate najbolje svoje obaveze. Obećajem da će vam biti lakše kada skinete neke stvari s grbače.

4. Pridržavajte se rasporeda

Nemojte odgađati i smišljati isprike. U redu je ako se malo kasnije probudite nego što ste planirali ili slično, ali bitno je da obavite sve što ste htjeli s popisa i zadovoljno pogledate količinu rada koju imate pred sobom.

Nema boljeg osjećaja, vjerujte mi.

Ugodni praznici srednjoškolcima, ja se vraćam u svakodnevnu rutinu i polaganje ispita. I zaista, mogla bih više napisati kako učiti anatomiju, bilo bi vrijeme. Možda ovih dana. 

Do sljedećeg puta.

Umjetnost motivacijeWhere stories live. Discover now