Prospektivan vs. retrospektivan način planiranja učenja

566 43 14
                                    

Ovo je za sve koji žele da se njihovo ponavljanje gradiva isplati. Dakle, za sve pretpostavljam.

Ako ste zbunjeni naslovom, objasnit ću. Prospektivan način planiranja učenja vjerojatno smo svi u nekom periodu koristili. Znate ono kad umete kalendar ili planer ili neki papir i napravite si spreadsheet za cijeli mjesec ili dva mjeseca i za svaki dan zapišete što ćete učiti. I to vam bude plan za učenje.

To ne funkcionira jer ne možete predvidjeti budućnost. Neefikasno je jer se morate držati svog plana i ići dalje s njim iako ste možda zapeli na nekom dijelu gradiva. Međutim, vaš plan predviđa da ste ga već savladali. 

Zato sam nedavno naišla na obrnuti način rada, retrospektivno planiranje učenja.

Umjesto na datume, ovaj se način koncentrira na lekcije. Dakle, ako učite za neki veliki ispit, ispišite si na komad papira ili čak složite tablicu u Wordu ili Google sheetu i u okomite stupce samo ispišite poglavlja tog predmeta koja morate proći. Npr:

Sljedeći put kada budete išli učiti, odabrat ćete jedno poglavlje, nebitno kojim redosljedom idete, i stavit ćete datum kojeg ste ga učili

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Sljedeći put kada budete išli učiti, odabrat ćete jedno poglavlje, nebitno kojim redosljedom idete, i stavit ćete datum kojeg ste ga učili. Također, nakon učenja i ponavljanja, to polje značit ćete nekom bojom, bitno je da budu barem tri boje koje označavaju odlično znanje, dobro znanje i loše znanje. Možete imati i više nijansi jer nije uvijek toliko jasno koliko znate. Npr.

Kod mene crvena znači loše, a narančasta dobro znanje

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Kod mene crvena znači loše, a narančasta dobro znanje. Sada sljedeći put kad budem išla ponavljati znam da mi stalne struje idu očajno i da ih moram vježbati, a manje ću se koncentrirati na elektrostatiku. U sljedećim danima potrudit ću se ponoviti i ostatak poglavlja.

Po ovom se vidi da su mi stalne struje postale manje problem, a sada su izmjenične postale veći pa ću sljedeći put poraditi na njima

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Po ovom se vidi da su mi stalne struje postale manje problem, a sada su izmjenične postale veći pa ću sljedeći put poraditi na njima. Također, poradit ću i na  stalnim strujama jer su mi i dalje u narančastoj boji te i dalje nisu najjače mi područje. U principu, cilj je da prije testa sva polja na zadnjem datumu ponavljanja budu u zelenom. To ćete učinit konstantnim praćenjem svog znanja i ponavljanja i to uz pomoć tehnika aktivnog prisjećanja.

Aktivno prisjećanje sam obradila u prošlom poglavlju, ali to je u principu bilo koja tehnika u kojoj vi sami sebe testirate. Ja ovakav, retrospektivan način ponavljanja, koristim već neko vrijeme  i stvarno mogu reći da mijenja način učenja i kvalitetu znanja. Na neki način je i kao igra jer vam je cilj da na kraju imate sve zelene kućice i da odete na ispit samopouzdani u svoje znanje i rasturite ispit.

Evo, ako netko ima pitanja u vezi ovog načina, neka slobodno napiše pa ću pojasniti.

Nadam se da će ga barem neki isprobati. Mnogo je jednostavniji od klasičnog planiranja unaprijed i zabavniji i što je najvažnije - učinkovitiji.

Tko proba, neka se javi (:

Umjetnost motivacijeWhere stories live. Discover now