Savjeti za povratak u školu

579 52 81
                                    

Znam da je svima počela škola u ponedjeljak (ja imam još malo manje od mjesec dana) i voljela bih s vama podijeliti neke savjete koje i sama koristim prije školske i akademske godine.

Sad, da sam pisala ovo prije početka škola, preporučila bih vam da malo ponovite gradivo iz prošlog razreda. Svaki dan po sat vremena ponavljanja nije nikome naškodilo i pomoglo bi vam da se naviknete na rad. Ali, sada kasnim već nekoliko dana pa ću kao prvi savjet staviti ovaj:

1. Počnite učiti odmah prvi tjedan

Učenici rade veliku grešku kada se prva dva tjedna opuštaju, a žele na kraju imati dobre ocjene. Vi ne shvaćate koliko vam ta dva tjedna mogu značiti za ostatak godine. Iskoristite to što vas ne ispituju i što još nema kontrolnih ispita te se naviknite na učenje i uđite u zonu gdje se više ne morate natjeravati da sjednete za knjigu. Ja sam ovo otkrila prekasno, nažalost, i shvatila sam da ako ta dva tjedna uživate bez rada, teže ćete zbilja jednom presjeći tu liniju i krenuti učiti.

Iskoristite taj prvi tjedan. Posložite si knjige, napišite bilješke, krenite učiti malo po malo. Kada vas profesori jednom krenu pitati, vi ćete biti spremni i skinuti jedno odgovaranje s grbače vjerojatno do kraja prvog polugodišta.


2. Posložite si prostor za učenje

Mene ništa ne motivira bolje od čistog stola i urednog okruženja. 

Ne kaže se za bezveze "Clear desk, clear mind". Naravno to je individualno jer znam da neki mogu ili čak vole učiti u kreativnom neredu, ali za vas koji volite organiziranost i urednost - pospremite stol prije učenja i izvadite samo one knjige koje vam trebaju. Osjećat ćete se manje 'overwhlemed' (nemam bolje riječi na hrvatskom).


3. Nabavite lijepe bilježnice u koje ćete htjeti pisati

Ovo bi također moglo pomoći ako niste netko tko je fan pisanja bilješki. Ja nisam pretjerani fan, ali sada na bilježenje gledam kao na nešto terapeutski. Zapisujem, grickam nešto i slušam neku glazbu u pozadini. Sjećam se da sam uvijek lijepe bilježnice čuvala sam za one meni drage predmete, ali to možda i nije bila najbolja ideja jer bih onda još manje htjela učiti npr. geografiju.

Također, pisanje bilješki možete učiniti zabavnim. Nabavite markere, naljepnice, kemijske u boji...budite tumblr i aesthetic ako treba, bitno je da pronađete svrhu u zapisivanju bilješki i da nešto naučite iz njih jer ako to nije slučaj, samo gubite vrijeme pišući ih.


4. Napravite listu stvari koje trebate napraviti

Ja ovo radim u planer koji mi spašava život i zbilja ne znam kako sam sve ove godine živjela bez planera, ali ako vam to nije privlačno, a i dalje se želite organizirati, uzmite papir i napišite 'to-do' listu i svaki put kada nešto od toga obavite stavite kvačicu ili prekrižite. 

Dobar je osjećaj, a i razveselit ćete se kada vidite da je na popisu sve manje stvari.


5. Kada dođete iz škole, krenite učiti što prije

Odmaranje nakon škole je samoubojstvo, znam to i sama. 

Tridesetominutno drijemanje se pretvori u trosatno, a vremena vam je sve manje. Kako biste izbjegli učenje do kasnih sati kada ćete zaista puno morati učiti, odmorite se petnaest minuta, ručajte ako niste i krenite učiti.

Ako treba, postavite si alarm. Bitno je da vrijeme između dolaska iz škole i učenja skratite na minimum jer što si više vremena uzmete za odmor, to ćete manje htjeti učiti (osim ako zaista niste iscrpljeni, onda se radije odmorite sat vremena i krenite raditi). 

Ovime si također i stvarate naviku da odmah obavite stvari i ne odugovlačite što će vam jako pomoći kasnije, a i ostavljate si vremena za odmaranje navečer. 

Stvar je u navici. Navikli ste se puno odmarati, a isto se tako možete naviknuti odmah krenuti raditi. Ja sam to radila u sedmom osnovne za koji se sjećam da mi je bio izuzetno težak jer sam imala jako puno predmeta i zbilja sam puno učila. Te godine sam prošla s prosjekom 4,9 i vjerujem da je to bilo zato što sam odmah nakon škole krenula učiti. Ponekad se čak nisam ni odmarala.

Znam da se osnovna i srednja ne mogu samo tako uspoređivati, ali ista je stvar, vjerujte mi. Naviknite se i sve će ići lakše i bit ćete zadovoljniji i manje u stresu.


6. Za svaki tjedan si napišite ciljeve koje želite ispuniti

Bit je u tome da to budu manji ciljevi koji će vam pomoći na putu do ostvarenja onih većih ciljeva.

Kada si zapišete neki veliki cilj, on prvo izgleda i zvuči super jer je to ono što dugoročno želite, ali morate se zapitati kako ćete doći do tog cilja. Na primjer, želite upasti na određeni faks. Provjerite što se traži na tom fakultetu. Provjerite ima li prijemni, informirajte se. Ako puno bodova daje na ocjene, znate što morate učiniti. Naravno, ako ste tri godine imali loše ocjene, više manje je kasno, ali neće vam škoditi ako ih popravite.

Osjećat ćete se korisno i kao da svaki put napravite jedan korak prema onome što želite.

Manjim ciljevima doći ćete do velikih ciljeva, ništa ne ide odjednom.


Za kraj, želim vam otkriti nešto novo što sam pronašla za učenje.

Aplikacija se zove Quizlet i primarno se bavi flash-karticama. Ako ste ikada učili preko njih, znate da treba vremena da se naprave i da se troši puno papira (što je moj najveći problem jer ne volim papir trošiti 'uzalud'). Na Quizletu možete napraviti svoje flash kartice tako što upišete neki pojam i njegovu definiciju ili što god već želite. Kada ste gotovi, možete se ispitati u obliku kartica, a ako to ne želite možete uzeti neki drugi oblik ispitivanja. Možete stavljati i slike ako su vam potrebne.

Ja sam ovo pronašla korisnim jer samo upisivanjem pojmova već nešto upamtim i osim toga, dosta je zabavno i brzo se nauči. Morate shvatiti da je to više za učenje baš definicija i pojmova, npr. mislim da je savršeno za vokabular ako učite neki jezik.

Ja preko Quizleta zasad učim anatomiju i moram reći da zbilja uživam. 

I Quizlet je najkorisniji ako ga korisitite u kombinaciji s nekim drugim stilovima učenja, na primjer uz bilješke i slične stvari. Dosta je organiziran, možete si složiti svoje mape i mape spremiti u foldere. Također, možete koristiti i tuđe flash-kartice ako ih osoba nije zaključala. Bit je u tome da možete to prilagoditi sebi.

Nadam se da će i vama biti korisno i nadam se da sam vam pomogla sa ovim savjetima za povratak u školu. Želim napisati još nekoliko poglavlja dok i sama ne krenem na faks, a vi mi možete napisati o čemu želite da pišem i za što oko škole i učenja trebate savjet. 

Do sljedećeg puta. 


Umjetnost motivacijeWhere stories live. Discover now