+ [ internat ] +

412 37 4
                                    

Napomena:
Svi pisci koji su prijavili svoje priče, tom prijavom, omogućili su mi da izrazim svoje iskreno mišljenje za tu priču. Ako se ne slažete sa mojim mišljenjem, molila bih da mi se javite u private messages, i da ovde ne pišete ružne i pogrdne komentare, kako za mene, tako i za druge pisce. Hvala što poštujete smernice zajednice❤.

+ karakteristike priče koju danas komentarišemo:

↬naslov priče : Internat

↬ime pisca : zvezdanaprasina

↬žanr knjige : teenfiction

↬broj delova za mišljenje: 15

↬warning : mature content

Cover (10/10)

     Da, cover je radila moja draga saradnica sa neverovatnim talentom i istinskom jedinstvenošću sjajne umetnice, jedna i jedina IvvyKy .
Dalje reči su suvišne, zaista.

Naslov (9/10)


       Od kad pišem mišljenja za priče, ocenjivanje u ovoj kategoriji je za mene bilo vrlo nezahvalno. Zaista je teško presuditi da li je naslov npr. 9 ili 10.
Zato sam baš prositnila i u detaljčiće sve izučavala kako bih presudila i bila pravična, kao i uvek.
     
      Što se tiče ovog naslova, on je jednostavan, kratak, jasan. Uklapa se uz apsolutno svaki deo priče, jer se logično, radnja dešava baš na tom mestu. I da, imala sam dilemu ponovo oko ocene 9 i 10 ali sam se opredelila za 9 samo zbog toga što već postoje priče sa ovakvim ili bar vrlo sličnim naslovom. Ali to ništa ne menja utisak.

Opis (9/10)


   Opis je vrlo kvalitetno i profesionalno napisan. Tu su sve komponente koje i trebaju biti: retorička pitanja, kratak opis, poneki citat iz dela, motivišući izraz za kazivanja u delu (eto mala pomoć kako napisati opis na dobar način; naravno ne važi da je to uvek recept).
   
       Po mom skromnom mišljenju, neki delovi su samo suvišni i nepotrebni, skratila bih citiranje iz dela, i popravila par pravopisnih greščica-> ukazane su u kategoriji pravopis.
     
   Jedan vrlo kvalitetan opis.

Prolog ❌


  Ne postoji prolog u priči zato ga isključujem iz ocenjivanja.

Glavno mišljenje (9/10)

    Morala bih da istaknem da i da nisi predložila svoju knjigu za mišljenje, definitivno bih je pročitala jer me je cover, likovi i u najvećoj meri preporuka nekih wattpad korisnika vrlo zaintrigirala i navela na volju za čitanjem upravo ove priče.
   
     Sada, kada sam i pročitala priču mogu da je iskomentarišem kako iz profesionalnog, tako i iz personalnog ugla.

       Radnja je odlično započeta, vrlo ambiciozna po čitaočevu maštu.
Odmerena je tačna doza pruženih informacija, u kombinaciji sa onim faktorom radoznalosti unutar rečenica.
    

        Tok radnje je takodje interesantan i misteriozan. Ne otkriva i one otkrivene , i možda na prvi pogled očigledne karakteristike dela.
     

      Medjutim, kako radnja teče, stekla sam utisak da se misli otežu, rečenice ponavljaju, misli preklapaju i da imam potrebu da preskočim neki od tvojih pasusa zbog lažnog privida da sam to već pročitala u sličnom obliku.
     
       Takodje, organizacija je vrlo dobra, pasusi su lepo odvojeni, misli uobličene, i tačno se raspoznaju početak i kraj smislene rečenice.

        Dopada mi se činjenica da si koristila "rasizam po uniformi", a ne po nekom društvenom, jezičkom ili verskom staležnom deljenju. Tako si vrlo lepo uklopila motiv priče i izbegla neku vrstu osude po pitanju klasne deobe.

         Što se tiče konstukcija samih rečenica; to je sve napisano onako školski što bi smo lajički rekli. Upotrebljavani su slengovi i žargoni u pristojnim količinama. Rečenice su srednje dužine, vrlo jasne i precizne.
Zaista, to je veliki plus u priči.

       Pre nego što završim sa ovom kategorijom sumiraću dobre i loše strane dela i izjasniti se po pitanju inertnosti dela.

         Kao što sam rekla, poradila bih na tom tegljenju radnje kroz odredjene pasuse i samom kompaktnom vidu dela.
Takodje, još jednom bih iščitala delo kako bih izbrisala pojedine delove, ili ih prebacila u drugi deo priče, jer ponekad te neka radnja koja stoji na putu toku radnje dela, može da stvori konfuziju.
        
       Vidi se da je u delo uloženo puno truda i da je sve isplanirano kako bi trebalo da počne i kako da se završi.

        I pre mog mišljenja, priča je bila vrlo popularna i voljena od strane wattpad publike. Definitivno, priča je tip koji te navuče da nastaviš da je čitaš jer iznemoglost u akcionim obrtima pospešuje zainteresovanost. Ako imate ovu osobinu u okviru priče, već imate neverovatan plus kod mene, i naravno kod svih čitalaca.

Gramatika (9/10)


Trudiš se zaista da svaku reč proveriš da li je tačna ili ne, lepo koristiš padežne konstrukcije i stvaraš glagolske oblike.
Pripazi samo: - imaš nekoliko slovnih grešaka po svakom delu
                          - glagol " moći " sa negacijom piše se odvojeno ~ ne mogu (greška se nalazi u opisu)
                         -u komparativu prideva "strog" ne sme da stoji -iji završetak
(strožiji ❌, stroži✔) (greška se nalazi u drugom (ili prvom nisam najsigurnija) delu priče)

*možda postoje još neke greščice ali ove sam zapisala da znaš za ubuduće.

          broj osvojenih bodova: 47/50        
note: čim budem imala vremena nastavljam sa čitanjem, do tada samo pohvala za roman!

mišljenja o pričama🦋 [opened]Where stories live. Discover now