+ [ oseti otkucaj ] +

117 18 2
                                    

Napomena:
Svi pisci koji su prijavili svoje priče, tom prijavom, omogućili su mi da izrazim svoje iskreno mišljenje za tu priču. Ako se ne slažete sa mojim mišljenjem, molila bih da mi se javite u private messages, i da ovde ne pišete ružne i pogrdne komentare, kako za mene, tako i za druge pisce. Hvala što poštujete smernice zajednice❤.

+ karakteristike priče koju danas komentarišemo:

↬naslov priče : oseti otkucaj

↬ime pisca :uritmusrca1

↬žanr knjige : romance

↬broj delova za mišljenje: 10

Cover (6/10)

Cover je korektan, ali mu je svakako potreban estetski uređen dizajn i skladnost koja ovde ne postoji. Naslov na coveru napisan je vrlo lepim fontom, ali je neupadljiv, to jest nedovoljno istaknut.

Devojka sa naslovnice je delimično 'izblendovana' i propada u senku loše 'izblendovane' slike na dnu covera (slika paparaca pretpostavljam).

Ta slika na dnu je potpuno nepotrebna; sa efektnom pozadinom, upečatljivim naslovom i istaknutom ženskom individuom, koja predstavlja glavnu junakinju, ovaj cover dobio bi  upotpunjen, moćan izgled.

Naslov (8/10)

'Oseti otkucaj' je vrlo nedefinisana misao koja nema prilično mnogo smisla isprva, ali kroz apstrakciju i moć zamišljenog i doživljenog dobija pravi oblik. Međutim, ovo je pravi mač sa dve oštrice. Vrlo lako može da privuče, ali još brže da odbije čitaoce, (ne)smislom i nedefinisanom konturom.

Opis (7/10)

Opis kao tekst ima odlične elemente; sadrži te ključne, tematske celine i rečenice, ali svakoj misaonoj celini fale opisi i dorada na sveobuhvaćenosti. Moraš da proširiš vidike koje opis pruža, tako da svojstveno i smisleno obuhvatiš tematiku trenutnog teksta.

Prolog ❌

Ne postoji prolog u priči zato ga isključujem iz ocenjivanja.

Glavno mišljenje (7/10)

Ideja je zanimljiva, imaš stila i ukusa kada biraš o čemu i koliko pišeš. Likovi su svojevrsne individue i prikazuješ ih kroz tok radnje kao posrednici sudbine glavne junakinje.

Potencijalnih korekcija ima dosta, ali moja srednje visoka ocena opravdava tvoju plemenitu ideju, i naravno tvoje plitko pisalačko iskustvo, koje je normalno na ovoj platformi.

Prvi deo kao svojstvena celina i početak radnje sadrži jako konfuzne i efektne misli koje trebaju upotpunjenje sa dramaturgijom ispunjenom opisima unutrašnjeg i spoljašnjeg izgleda tokom delovanja tih nespojivih emocija.

U više navrata spominješ neke apsolutno nebitne detalje, a izostavljaš kardinalne karakteristike bitne za čitalački utisak. Previše rečenica poput 'sela sam na stolicu', 'ušla sam u list' i slično.

Opisi ti definitivno manjkaju. Potrebno je da karakterizuješ likove, ne samo njihovim ličnim imenima već i njihovim, prvenstveno unutrašnjim, a zatim i spoljašnjim uzgledom, da pokušaš da nam pokažeš zašto je baš taj lik u moru drugih izabran kao svedok sudbine jedne devojke.

Ono što je takođe vrlo karakteristično u delu, a što je estetski momenat jeste da ti manjka urednosti. Dešava se da ti pasusi nisu uopšte razgrađene tekstualne celine, već da ti je jedna reč u rečenici u jednom redu, a zatim se u sasvim drugom, nakon celog praznog reda nastavlja rečenica, bez ikakvog povoda za tim.

Moraš da imaš u vidu da je sve ovo jedna velika igra reči, ali čak i ako je to poprilično amaterska igra, svaka reč ima svoje svojstvo u rečenici. Pa tako, izbor reči je nešto što, konkretno, u najvećem delu doprinosi lepoti napisanog. Zato poradi na tome da ne koristiš slengove, žargonizme i reči bez prepoznatljivog značenja unutar jedne jednostavne i lepe rečenice.

Naglašavam još jednom da su sve ovo konstruktivne kritike, nemaju ni za kakvu nameru da nekoga uvrede ili demotivišu, samo da poboljšaju nečije pisalačke sposobnosti!

Gramatika i pravopis (8/10)

Prilično korektna gramatika, poradi na znacima interpukcije, prepravi slovne propuste i molim te obrati pažnju na : 

glagol biti u potencijalu + negacija glasi

  1. ja ne bih                       1.mi ne bismo

2. ti ne bi                          2. vi ne biste

3. on ne bi                        3. oni ne bi

broj osvojenih bodova: 36/50
note: srećno u nastavku pisanja!

mišljenja o pričama🦋 [opened]Où les histoires vivent. Découvrez maintenant