+ [ poslednja prva ljubav ] +

90 9 3
                                    

Napomena:
Svi pisci koji su prijavili svoje priče, tom prijavom, omogućili su mi da izrazim svoje iskreno mišljenje za tu priču. Ako se ne slažete sa mojim mišljenjem, molila bih da mi se javite u private messages, i da ovde ne pišete ružne i pogrdne komentare, kako za mene, tako i za druge pisce. Hvala što poštujete smernice zajednice❤.

+ karakteristike priče koju danas komentarišemo:

↬naslov priče : poslednja prva ljubav

↬ime pisca : Lanarainbow

↬žanr knige : romance

↬broj delova za mišljenje : 10

Cover (6/10)

Cover je jednostavan, neupadljiv i neobrađen. Slika, koja ujedno, pored teksta, predstavlja jedini element koji ovaj cover zaista sadrži.

Zaista, slika jeste lepa ali to nije dovoljno. Potrebno je još elemenata, ukoliko se ne snalaziš u ovoj oblasti savetujem ti da pomoć potražiš od nekih grafičkih dizajnera na ovoj platformi.

Estetski momenat zaista jeste jedan od najbitnijih elemata. Postavite se u situaciju da pretražujete knjige u žanru romance; pošto vam se prikazuju samo coveri i naslovi knjiga iz te rubrike, naravno da će ljudi pomisliti da ukoliko imate kvalitetan cover, imate i kvalitetnu i sadržinu.

Naslov (9/10) 

Za naslov zaista nemam mnogo reči, imam taj utisak kao da već nešto sa tim naslovom postoji u svetskoj kinematografiji ili literaturi ali nisam uspela da to zaista i pronađem.
U svakom slučaju, nesumnjivo, naslov se slaže sa tematikom koju priča izlaže.

Opis (7/10)

Opis je korektan ali ima materijala za temeljno 'renoviranje'.

Za početak, on je faktički nepotpun i nedefinisan. Sadrži taj jedan deo citiranog teksta, koji je pritom vrlo neupadljiv, i deo ekspresionalnog opisa lika u samoj priči.

Imaš dobru ideju, pišeš opis po uzoru na korice knjiga, misli koje su izložene su interesante i ambiciozne, ali celina nije celina.

U svakom od tih pasusa fali više strasti za rečima. Škrta si sa emocijama koje pružaš u tekstu koji treba da privuče čitaoce. Ono što ti preporučujem jeste da obogatiš opis, prvenstveno estetski, a zatim i funkcionalno, sa nekoliko lepih, tačnih rečenica koje će u svim aspektima privući publiku.

Prolog ❌

Ne postoji prolog u priči zato ga isključujem iz ocenjivanja.

Glavno mišljenje (7/10)

Ti si vrlo ambiciozna spisateljica/spisatelj, ali ti treba još usavršavanja da bi svoje misli u pravom obliku prebacila na papir, u ovom slučaju na platformu.

Kao prvo, prebacivanje iz naracije u trećem, u personalnu naraciju u prvom licu je misaona imenica čak i za, da kažemo stručnjake, u oblasti spisateljstva. Prvo što nam plasiraš jeste jedan momenat koji mi samo možemo da nagađamo da je iz sadašnjosti, jer ni u jednom trenutku to nije naznačeno.

Nakon toga nastavljaš radnju u retrospektivi i umesto da naracija bude u trećem licu kao i u 'sadašnjosti' ti je sada prebacijuš u glavnog lika i sagledavaš situaciju samo iz njene perspektive.

Radnja kao radnja je iskreno već viđena, ima velo romantičnih, napetih i tragičnih momenata koji se prepliću i stvaraju neku fabulu, ali ipak, ta fabula je u začetku, fali joj dosta da bih je oplemenila komplimentima. Međutim, to ni jednog trenutka ne osporava tvoj talenat!

Estetski momenat ti je vrlo loš, kurziv (kosa slova, italic font) se ne koristi u velikoj količini! To je izuzetno loše za vid i utisak tokom čitanja (naučne studije su to dokazale), a pritom postoje i određena pravila kada se kurziv koristi:
- kada navodiš neko autentično ime proizvoda, insticije, može čak i proizvođača, kreatora
- naslovi knjiga, filmova, ploča
- kada je nešto izvučeno iz stranog jezika, sleng, nešto što se ne prevodi
- zvukovi (onomatopeja)
- odstupanje od ovih pravila je moguće ukoliko se citira tekst (onda je dozvoljeno koristiti kurziv u okviru teksta) ili se koristi da istakne bitan momenat (kurziv se koristi za jednu do dve rečenice)

Takođe, ne treba da bolduješ upravni govor! To je, prvo, vrlo loša estetika, drugo nepravilno. Dovoljno je da samo pravilno, najobičnijim mogućim fontom, koristeći sve elemente upravnog govora napišeš ono što želiš. Trudi se da što više koristiš običan font, on nije dosadan, on je efektan i prija očima čitalaca.

Nakon svega ovoga što si pročitala možda ti se čini da se ocena ne slaže sa mojim komentarima. Kroz tvoj tekst, a posebno poslednji deo koji predstavlja neki prikaz likova uz plejliste koje idu uz njih, gde zaista uviđam tvoju kreativnost i sveobuhvatnost, smatram da je viša ocena nagrada za tvoj trud i talenat, koji uz dobronamerne savete treba da doteraš do savršenstva.

Gramatika i pravopis (7/10)

Ono što moraš da popraviš je interpunkcija u kucanju.

Šta to znači:
Zna­ko­vi in­ter­pun­kci­je (.,;:!?) ku­ca­ju se ne­po­sre­dno iza po­sle­dnjeg slo­va u reči, a iza njih se ku­ca je­dan ra­zmak;
Pravilno: Šta to radiš? Brzo pokupi stvari.
Nepravilno: Šta to radiš ? Brzo pokupi stvari.
kao i : Šta to radiš ?Brzo pokupi stvari.

Ti nisi imala razmake apsolutno nigde, a kada se razmaci ne pišu to je vrlo neuredno i negramatički, a kada pišeš tačku bez ikakvog razmaka to je kao da pišeš web adresu.

Još jednom prođi kroz delove i videćeš da ima slovnih grešaka. Takođe, evo još nešto što sam zapisala kao veću grešku:

Ostavljale su miris sa sobom ❌
Ostavljale su miris za sobom ✅

broj osvojenih bodova: 36/50

note: pozabavi se estetikom i tvoje delo biće bar za rang bolje

mišljenja o pričama🦋 [opened]Where stories live. Discover now