I

83 2 0
                                    

Noc proroctiev bola tradícia tak stará, ako elfské národy. Elfská mládež, stojaca jednou nohou ešte v nerozvážnom detstve a druhou vo veku dospievania, bola vtedy požehnaná veštbou o svojom osude, ktorú z hviezd vyčítala Hviezdna veštkyňa. Elfovia dávali týmto veštbám veľkú pozornosť. Brali ich ako požehnanie alebo výstrahu. Buď sa nimi riadili alebo sa im snažili predísť.

Mordelai mala tridsať osem rokov, keď sa tejto slávnosti zúčastnila. V ľudskom ponímaní by už dávno nebola považovaná za mládež, no v dlhých, zdanlivo až nesmrteľných elfských životoch, sa na vek pozerali celkom inak.

Okrem nej sa na jazernom nádvorí mesta Lauvale zoskupil ďalší tucet elfských mladých. Okolo Zrkadlového jazera, ktoré tvorilo centrum nádvoria, stáli divoké deti lesných elfov, bledé deti temných elfov a dve deti dračích elfov. Ani jedno však nebolo ako Mordelai. Mordelai totiž nebola obyčajnou elfkou.

Jej tmavosivá pokožka, biele vlasy a oči farby ametystu síce napovedali, že je spelenou, no nebolo to tak. Nie úplne. Mordelaina matka síce spelenou bola, no jej otec bol Mezzeiah, kráľ temných elfov. Hoci králi nemali vo zvyku priznať sa k ľavobočkovi, Mezzeiah svoju dcéru prijal, dal jej titul princeznej a zaistil jej domov v Temnom lese i postavenie v elfských ríšach. Iba vďaka tomu sa Mordelai mohla zúčastniť noci proroctiev. Žiadny iný miešanec takéto privilégium nikdy nedostal.

Uprostred Zrkadlového jazera stála Hviezdna veštkyňa. Táto jedinečná nočná elfka mala tmavomodrú pokožku pokrytú súhvezdím Orlice, pod ktorého žiarou sa kedysi narodila. Vôkol nej sa na hladine odrážali hviezdy, takže to pôsobilo, akoby stála na nočnom nebi, ako keby bola jeho súčasťou. Hoci jazero nebolo plytké, elfka sa vôbec nepotopila, voda jej nesiahala ani len po členky. Vykročiac vpred, prešla po hladine k okraju jazierka, pri ktorom stála Mordelai. Položila dlaň na jej hlavu a uprela do jej ametystových očí svoj zdanlivo slepý zrak so slovami:

„Dcéra dvoch národov sa stane matkou mnohých, avšak nikdy nepovije mužovi dieťa." Preniesla pohľad na Mezzeiaha, stojaceho za svojou dcérou, aj keď si nikto nebol istý, či ho vidí alebo nie, a dodala: „Toto dieťa nebude pokračovať v krvnej línii dvoch národov, kráľa temných elfov ani spelenskej šamanky." Potom zložila ruku z dievčinky a vrátila sa do stredu jazera, opäť bez ponorenia sa do vody.

Mordelai sa obrátila na otca, v očiach mala vinu a či strach z počutého. Otec ju pohladil po líci a zašepkal, že všetko je v poriadku, nech sa nestrachuje. Aj on sám sa však zadumal nad osudovou veštbou Hviezdnej veštkyne.

Nočná elfka prešla k ďalšiemu adeptovi, a síce k dcére dračích elfov. Položiac dlaň na ňu, riekla: „Dcéra dračích elfov sa stará o všetkých, ktorí to potrebujú. Stará sa o všetky národy, ktoré sa skláňajú pred jej cisárskym majestátom."

„Budúca cisárovná," zašumelo medzi elfami stojacimi opodiaľ. Červenovlasé dievča vzrušene pozeralo na rodičov i na ostatné deti.

Potom Hviezdna veštkyňa zopakovala gesto aj na chlapcovi, ktorý sa na budúcu cisárovnú veľmi ponášal; ostatne tak, ako sa na seba podobali všetci dračí elfovia. Červené vlasy ich spájali navzájom a zároveň odlišovali od akéhokoľvek iného elfského národa.

„Syn dračích elfov sa dotýka koruny svojej družky," povedala, ukazujúc voľnou rukou na dievča, ktorému veštila pred chvíľou.

Aj toto proroctvo dalo vzniknúť vzrušenému šumu. „Budúci cisár! Tí dvaja sú budúci cisársky pár!"

Rodičia dračích elfov narástli od pýchy, pevne zvierajúc svoje ratolesti za plecia. Ostatní prítomní sa otočili k ich deťom a uklonili sa pred nimi. Dračie dievča vystrašene cúvlo a chcelo sa skryť v otcovom plášti, no pohľadom zvedavých elfov neuniklo. Zato chlapec si nečakanú slávu užíval. Stál hrdo a prezeral si všetkých, ktorí sa mu klaňali.


Máme tu začiatok. Vlastne začiatok pred začiatkom: proroctvá boli vyrieknuté ešte predtým, než sa náš dej vôbec začne. Z úst Hviezdnej veštkyne sme si vypočuli, akými cestami sa budú uberať životy troch mladých elfov. Mordelai nás bude sprevádzať celým príbehom, avšak hlavný hrdina príbehu sa ešte len ukáže v nasledujúce časti.

Kráľ polovičnej krviWhere stories live. Discover now