Pazi kako praviš poteze!

934 52 6
                                    

Poljubila sam mamu i pozdravila je te istrčala napolje brzinom svjetlosti. Nakon dugo vremena dobro sam se osjećala iako mi je srce bilo slomljeno nakon mjesec dana truda, jednostavno kao da sam sve to odlučila zaboraviti i zabaviti se. Nikola je već čekao sa kacigom, a kada je vidio šta sam obukla zakolutao je očima i iznervirano uzdahnuo.

-Zaista hoćeš da se prehladiš?-skinuo je svoju jaknu i pružio mj je, pomogao mi je i da stavim kacigu, iako sam shvatila kako se stavlja iz nekog razloga nisam željela da to radim sama. Razmaženo dijete, ne ljutite se.-Stvarno bi trebala više paziti na sebe.

-Zašto kad imam tebe za to?-pogledao me iznenađeno pokušavajući sakriti osmijeh koji se sve više ocrtavao na njegovom licu. Odmahnuo je glavom i sjeli smo na motor, a ja kako sam više navikla sa njim se voziti nisam se osjećala neugodno zagrliti ga oko struka.(...) Stigli smo pred Felix, a ja sam već imala upitnike iznad glave. Htjela sam ga pitati zašto smo tu, ali nisam baš željela da pomisli da ne znam nešto o kafiću u kojem bukvalno visim. Kada smo ušli u hodnik koji je vodio na dvije strane, umjesto da odemo u knaj dio gdje je kafić ušli smo u drugi dio u kojem još nisam bila. Unutra je bilo malo zagušljivo zbog dima cigareta koji se miješao sa ustajalim zrakom, ali nakon nekog vremena se navikneš pa ti i ne smeta toliko. Idalje u Nikolinoj jakni, čvrsto sam se držala za njegovu majicu. U jednom momentu uhvatio me za ruku i poveo kroz gužvu, stiskala sam mu šaku što sam jače mogla u strahu da se ne izgubim. Bilo je tu dosta starijih, ali i mlađih muškaraca, pokoja djevojka tek da razbije monotoniju. S obzirom da se soba nalazila unutar građevine, samo je na krajnjem dijelu imala prozore. Na sve strane su se mogli vidjeti stolovi za bilijar, za odmor, automati za kockanje, pa bilo je svega i svačega... Sa lijeve strane nalazio se šank koji je također bio opkoljen muškarcima. Napokon kad smo stigli do prozora mogla sam normalno disati. Odmah pored prozora bio je još jedan stol za bilijar i iz nekog razloga niko nije igrao za njim.

-Kladim se da nisi ni znala da postoji ovaj dio kafića.-počeo je podrugljivo Nikola.

-Nije me ni zanimao.

-Pa želiš li da naučiš igrati bilijara?- slegnula sam ramenima. Nikola je pripremio sve od štapa, pa do kugli. Stol je imao šest rupa, a platno po kom se igralo nije bilo zeleno kao kod drugih, bilo je crveno. Nije to bila ona jarka crvena, nego tamnija, boja krvi. Izveo je početni udarac te kugle koje su početno bile smještene u obliku trougla, sada su bile raštrkane po cijelom stolu. Nakon toga se okrenuo prema meni i pružio mi štap. Gledala sam u njega zbunjeno ne znajući šta da radim sa tim. Vidjela sam kako on to radi, ali nisam znala ponoviti. Nasmijao se i prišao mi. -Stvarno ne znaš ni kako držati štap.

-Da mi objasniš, možda bih znala.-odgovorila sam. Prošao je pored mene i pomogao mi da ispravno se ispravno držim. Otprilike sam znala šta treba da radim, ali i dalje nisam željela da se osramotim. Nisam se sramila njega nego toga što smo u sobi punoj osoba koje znaju igrati bilijar jako dobro i bilo bi previše da me tko od njih vidi kako pokušajem da bar nstjeram bijelu kuglu da se sudari sa bilo kojom koja nije crna.

-Ne treba da se stidiš svi smo nekada bili početnici. Dođi pomoći ću ti. Koju želiš da ubaciš?-razgledala sam po stolu i vidjela da je puna, plava kugla jako blizu rupe i pokazala prstom na nju. Nikola mi je lijevu ruku namjestio tako da štap može nesmetano kliziti, a desnu kojom sam držala gotovo pa sam kraj štapa, pomakao natrag. -Sad udari, ne previše jako jer tako nećeš ništa postići.-kimnula sam glavom u znak da sam razumijela šta mi je rekao i udarila suzdržavajući snagu što sam bolje mogla. Bijela kugla je udarila plavu i ona je upala u rupu. U tom trenutku osjećala sam se kao da sam otkrila novi planet ili nešto tako, kao da sam uspjela zaustaviti ratove na cijeloj planeti Zemlji. Nikola se nasmijao gledajući kako se radujem svom prvom uspijehu u bilijaru.

-Uspjela sam, uspjela sam, ubacila sam lopticu.-govorila sam, ne skidajući osmijeh sa lica.

-Vidio sam, bio sam tu...- smijao se i dalje, ali znala sam da nije mislio ništa loše time nego je samo pokušavao naći način kako da reaguje na moje radovanje zbog jedne ubačene loptice.

-Nije li to naš šampion, Nikola Vrandešić zvani Nik?-javio se muški glas iza mene. Okrenula sam se i pogled mi je došao u susret sa muškarcem u kasnim dvadesetim možda čak i ranim tridesetim godinama. Visok, mršav, smeđe kose i očiju, sve u svemu ništa vrijedno moje pažnje.

-Marko Mateša, Double M, nisam te dugo vidio tu...

-Zadnji put si me naljutio do te mjere da sam htio odustati od bilijara.

-Žao mi je, ali stvarno sam imao razlog.

-Vidim.-odgovorio je pokazujući pogledom na mene. Nikola se nasmijao i pružio mu štap, a ovaj je to sa pobjedničkim osmijehom prihvatio, dok je sebi uzeo štap koji sam ja držala.

-Da ti se iskupim za ono nogiranje u trenutku određivanja pobjednika, igramo ponovo!- Marko je na to kimnuo glavom u znak odobravanja, a Nikola je pripremio štap za igru.

-Čekaj, u šta se sad kladimo? Ako nemaš nikakvih ideja imam ja jednu.

-Pucaj!- na to je Marko pogledao u mene, a Nikola potvrdio kimnući glavom. Pogledao je u mene i namignuo mi osmjehujući se onako na stranu. Kakav je namjerno će izgubiti. Bojala sam de da će onaj stari dobiti, pa šta onda. Izgledao je iskusnije u svakom pogledu od Nikole iako je i Nikola igrao poprilično dobro. Obojici je ostala samo još crna kugla da ubace iz nekog razloga kao da se opirala, nije bila lako dostupna niti jednoj rupi. Marko je bio na potezu, povukao je štap da udari, a onda je zastao.

-Zar ovo nije ona svađalica zbog koje si istrčao one noći?-gledala sam u Marka izbezumljeno. Željela sam nešto reći, ali zbog prethodnog iskustva zatvorila sam usta. Nikola nije ništa odgovorio, ali sudeći po Markovom podrugljivom osmijehu zaključula sam da je gestom sve rekao. Još jednom je povukao štap ovaj put za samo milimetar promijenivši smijer....

Nadam se da vam se sviđa nastavak...

Neću vam jadikovke pucati znam da vam idem na živce sa tim xD

Šta mislite ko će pobijediti u igri?

Ako nastavite čitati saznat ćete...

Voli vas vaša V_R ♥♥♥

Slatko Sanjaj Anđele: Tvoja ljubav je zločin [Dio I]Where stories live. Discover now