Clarificare!!! Citiți cu Atenție!

718 60 11
                                    

Bună,

Vă rog frumos să citiți cu atenție!!

Având în vedere că scriu rar, m-am gândit sa fac o clasificare a personajelor.  De ce? Pt ca acest roman e mai comlex si se intâmplă la începutul secolul 17-lea. Vreau sa știți că mă documentez ca să dau cărții mele o nuanță cât mai reală.

Vorbim de o lume demult apusă, cu aproximativ  500 de ani în urmă. O lume (atât în partea occidentală cât și orientală), dură,cu legi și  mentalitate foarte diferite de ale noastre. Ca să vă dau un exemplu fetele erau căsătorite imediat după ce le venea prima menstruație ( chiar și la 12, 13 ani). Ele fiind considerate apte de reproduce, apte de a da un moștenitor. Și asta pentru că aveau foarte mulți copii ( Atât Europa cât și Orientul), iar fetele erau văzute ca o corvoada făcându-se utile doar când se căsatoreau și aduceau pe lume moștenitori. 
Vă spun acest lucru ca să aveți o imagine clară despre ce lume vorbim.

Acțiunea romanului se va desfășura pe 2 planuri : prezent ( 2016 - 2017) și   sec 17 ( începând cu anul 1612). Legătura dintre cele 2 planuri este dată de jurnalul Alexandrei, devenita Leyla după convertirea la islam.
Leyla în arabă înseamnă noapte.

În special acțiunea se va desfășura începând cu anul 1612. Ca sa avem o imagine clară despre această perioadă haideți să ne uitam mai îndeaproape cine erau jucătorii principali:
A) În Franța era rege Ludovic al XIII - Lea care avea doar 10 ani. Fiind copil, mama lui ( Maria de Medici) a preluat conducerea.
B) Capitala imperiului Otoman a fost Constantinopol, adică Istanbulul de astăzi.  În anul 1612 Sultanul era Ahmed I, iar kadana lui preferata Kosem. A devenit mai târziu sultana. A fost considerată cea mai puternica femeie din  Imperiul Otoman!!

În primul rând vreau să știți  că orice bărbat bogat putea avea propriul harem, nu numai sultanii. Diferența consta în numărul de kadane, de regulile fin harem, dar și în stilul de viață.
Și  cum ajungeau fetele într-un harem?
1. Puteau fi dăruite.
2. Luate pradă de război, ca sa spunem asa.
3. Răpite de pirați și vândute în piețele de sclavi . Uneori erau vândute de proprii părinți. 
4. Vândute din casele de prostituție  ( cum a fost cazul Alexandrei).
5. Puteau ajunge din propria voința.

Hai să vorbim un pic despre ierarhia într-un harem:
a) pe treapta cea mai de jos erau Odaliscele. Odalisca înseamnă servitoare. Ele de obicei nu erau prezentate sultanului, doar cele alese de Valide Sultan ( adică de mama sultanului) sau de soția sultanului  ( mama moștenitorului tronului). Majoritatea odaliscelor nu îl întâlneau niciodată pe sultan!!!
b) Apoi dacă sultanul se culca cu o odalisca ea avansa la titlul de concubina. Foarte multe dintre ele se culcau doar o dată cu el... fiind apoi uitate!!!
3) Dacă o vedea mai des avansa la titlu de ikbal, adică favorita și dacă îi și năștea un copil de sex masculin dădea norocul peste ea. Pentru că primea propriul apartament, avea proprii ei servitori și avansa..
4) La titlul de kadana.
5) Ultimul titlu e haseki adică soția sultanului, de obicei mama moștenitorului și una dintre cele mai influente femei din harem, după Valide Sultan ( mama sultanului).

Cine era Marele Eunuc Negru?
"Eunucii erau de obicei prizonieri de război sau scalvi castrați înainte de pubertate si condamnați la o viață de servitute. Eunucii albi proveneau de obicei din zonele creștine. Acești eunuci albi erau capturati în timpul conflictelor dintre Imperiul Otoman și țările balcanice. Eunucii negrii erau de obicei capturați din Egipt, Abisinia sau Sudan. " ( extras din Wikipedia)

* Marele Eunuc Negru era al treilea după sultan și vizir.
" Fiind totodată șeful pazei haremului, gradul fiind echivalentul celui de general. Marele Eunuc Negru putea să se apropie de sultan oricând și să fie folosit ca mesager pentru mesaje private între sultan și marele vizir, fiind totodată o legătură importantă între sultan și mama acestuia, valide sultan. El avea obligația de a acompania fiecare nouă odalisca în interiorul dormitorului sultanului și era practic singurul bărbat care putea intra liber în harem pentru orice fel de urgență nocturna. Datoria lui era aceea de a proteja femeile din harem, de a procura odalisce pentru harem și totodată de a supraveghea inaintarea în rang a femeilor și a eunucilor. El avea totodată funcția de martor la căsătoria sultanului, la ceremoniile de naștere, ocupându-se personal de organizarea evenimentelor imperiale – petrecerile de circumcizie, nunțile și sărbătorile. În același timp era acela care avea puterea și obligația de a pedepsi orice femeie din harem acuzata de crima, ducandu-o pe aceasta la locul de executie, punand-o în sac și aruncand-o în Bosfor."( extras din Wikipedia)
     Deci Marele Eunuc Negru îl servea doar pe sultan.

Dar cine era Marele Vizir?
Hai sa ne imaginam că sultanul e președinte și vizirul ministru. Pentru ca marele vizir era ministrul Imperiului Otoman. 

Sper că acum e mai clar așa că haideți să vedem...
Personajele romanului:

A) Alexandra Popescu: o tânăra româncă de 20 de ani care dispare și de trezește în sec al 17-lea. Este o călătoare în timp!
B) Kemal Kiral: Marele Vizir al Imperiului Otoman
C) Mihai Zarneanu: fost logodnic al Alexandrei și actualul soț al Caterinei.
D) Caterina: sora lui Alexandra și soția lui Mihai.
E) Aslan: Mafiot turc obsedat de un pictor italian și de călătorii în timp ( cum ar fi Alexandra)
F) Said: proxenet, cel care a vândut-o pe Alexandra marelui Eunuc Negru
G) Marchizul de Blois: trimisul regelui Franței în Imperiul Otoman.
H) Abdul: servitorul lui Kemal.

Sper ca acum e mai clar. Va rog sa mă întrebați pentru orice neclaritate.

Cu drag,
Allaria

HAREM  VOL 1 Oraşul De AurUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum