Глава 10. Збори

175 22 1
                                    

Три дні пролетіли непомітно, і, як обіцяв, Монеда постукав у ворота. Зараз я буду проводити перші збори. Спочатку мені потрібно пояснити їм свої плани, щоб вони зрозуміли суть.

- Дякую всім, що прийшли сюди сьогодні. Перші збори зараз почнуться.

Людям, присутнім тут, я можу довіряти... Іншими словами, це ті, хто їздив зі мною інспектувати, Монеда, Себастьян і Сей. Сей - один з тих дітей, кого я забрала додому, коли була маленькою, а зараз він допомагає Себастьяну управляти маєтком.

- ... По-перше, я б хотіла розповісти свої ідеї. За місяць я проінспектувала герцогство і обговорила деталі з Себастьяном ... У порівнянні з іншими, наші землі багаті.

Це правда. Починаючи з Королівського Міста аж до наших територій - круглий рік весна. Ось чому фермерство в південній частині герцогства так добре ведеться, а так як ще у нас є кордони з морем, то можна вести торгівлю. Я не перебільшу, назвавши наше герцогство другою столицею Королівства.

- Коли я оглядала землі, у мене виникло відчуття ... Ніби це стиглий плід. Все нормально, якщо з'їсти його зараз, але якщо ми почекаємо ще трохи, то він повністю згниє.

Думаю, вони не очікували від мене подібних метафор, дивлячись в повному здивуванні. Особливо Себастьян і Сей.

- ... Багатий стає багатшим, а бідняк біднішими. А оскільки в крамницях немає нових товарів, то відбувається застій.

Для кого-то на зразок мене, що жила в капіталістичній країні за типом Японії, я ставлюся до конкурентної частини суспільства, так що знаю, що просте накопичення багатств не допоможе. Ці землі інші. Неможливо навіть уявити їх конкурентноздатність.

Але без потрібних навичок вони не зможуть розвинутися.

- Якщо люди, що живуть тут, небагаті, то землі ніколи не принесуть прибуток.

Ось як це працює. Коли ринок обмежений, в кінцевому рахунку, він впаде. Іншими словами, якщо ми не будемо допомагати процвітанню людей, з нинішнім економічним курсом наше герцогство прийде в занепад.

Коли я озирнулася навколо, то помітила, що ніхто нічого не зрозумів.

- Простіше кажучи, я хочу створити місце, де дітям не доведеться проходити через те, що пережили ви в минулому.

Зрозумівши, про що мова, усі, посміхаючись, кивнули в злагоді.

- У нас попереду глобальна мета. Пройде сотня років, перш ніж герцогство розвинеться до чогось схожого на нашу мету, так що перше, що ми повинні зробити - поліпшити якість життя населення. Для того, щоб це сталося, потрібно провести деякі реформи. Спочатку я б хотіла використовувати кошти Герцогського Дому для допомоги в управлінні землею. Після цього організувати банк, упорядкувати державні справи, провести податкові реформи, створити обслуговування доріг, обов'язкову освіту...

- ... Е-Емм. Що таке банк?

Вклинився в мій монолог і боязко запитав Сей.

- А, перепрошую. Я занадто захопилася. Що стосується банку, то думаю, що цим займуться Себастьян, Сей та Монеда. Пізніше обговорю з вами деталі... Проте, банк не буде реалізований, поки люди не стануть багатшими, а ми не проведемо в герцогстві реформу податкової системи.

- Тобто, ви хочете використовувати податки, зібрані з людей, для управління герцогством, а гроші, взяті звідкись ще, для утримання Герцогського Дому?

- Вірно, Монеда.

- Так що саме ви маєте намір робити?

- Для початку, влаштую бізнес.

Коли я це сказала, атмосфера навколо моментально заледеніла.

Благоустрій Дочки Герцога Том 1Where stories live. Discover now