pogmanka

107 21 14
                                    

pogmanka na svém profilu o sobě moc neprozrazuje, jen to, že má ráda humor a věří v lásku a dobro světa. Tak snad nám o sobě v rozhovoru řekne i trochu víc.

1. Tvůj profil se po krátkém nahlédnutí specializuje na komediální romance, pokud jsem to dobře pochopila. Proč zrovna humor? Co tě žene psát úsměvné příběhy?

Velmi dobře jsi to pochopila, píšu nejraději humorné příběhy. A proč? To je pro mě dost těžká otázka. Nejsem si totiž jistá, jak to začalo. Původně jsem psala věci podobné tisícům dalším, na ta samá témata, ale pak se to změnilo, takže nejspíš jednou z odpovědí je, že jsem se chtěla odlišit. Začínala jsem totiž na historických romancích a ty byly vesměs stejné, dva se do sebe zamilovali a byli spolu. Jenže pak se mi tam připletl nejlepší přítel hlavního hrdiny, který byl svým způsobem vtipný. Jak svým chováním, tak hláškami a já se do něj úplně zamilovala. To on dělal děj zajímavým. Strašně se mi líbil. Byl tak jiný než ostatní a tím se některé situace stávaly absurdními a mně to vůbec nevadilo. Dodalo to příběhu šmrnc a mně se líbilo, že i já sama při psaní vyprsknu smíchy, protože to prostě bylo vtipný. Chtěla jsem se smát se svými postavami. Takže další důvod nejspíš bude, že miluju pocit vytvářet nedokonalé postavy, které se tím pádem stávají vtipnými díky svým chybám a situacím, které řeší humorně. Třeba jedna postava, skotský bojovník, se bál krys, a to vytvořilo spoustu vtipných situací.

A co mě žene psát úsměvné příběhy? Nejspíš to, že bych chtěla co nejvíce lidem vykouzlit úsměv na tváři, pobavit je, či docílit toho, aby vyprskli smíchy. Ten pocit, že někomu třeba svým dílkem zlepším náladu, je pro mě ze všeho nejcennější. Utrpení je na světě dost, ale chvil, kdy se smějeme, už není tolik.

2. To je krásný důvod. Já jsem poměrně veselý člověk, tak radši u knih pláču a radši zase vyvolávám ty temnější emoce. :D Jak dlouho už píšeš? Začala jsi ještě před Wattpadem nebo až zde?

Píšu už celkem dlouho, řekla bych, že takových sedm let určitě. Ze začátku to však byly naprosté slátaniny, protože na co to opravovat, že? Napoprvé je to nejlepší. Jak naivní myšlenky. Teprve když jsem začala psát na internet, začala jsem dílka opravovat, ale musím říct, že až tady na Wattpadu se mi dostalo pořádné pomoci se psaním. Do té doby, kdy jsem psala do šuplíku a na jiné psací portály, jsem dělala opravdu hodně chyb a bez pomoci někoho jiného jsem byla stále na jednom místě a vůbec jsem se nezlepšovala. Tady však díky recenzím RaSoKim můžu říct, že jsem konečně ve svém psaní pokročila tím správným směrem. Takže bych jí tímto chtěla moc poděkovat, protože její zásluhou jsem nyní tam, kde jsem. Konečně jsem vychytala spoustu nedostatků, a nemusím se za svá díla stydět. Pořád mám sice na čem pracovat, ale doufám, že postupem času se dokážu zbavit i těch chyb, které se mě dosud drží.

3. V čem by ses chtěla ještě zlepšit?

Ještě bych se chtěla zlepšit v oblasti psaní čárek, protože s tím pořád bojuji. Píši zbytečně složitá souvětí a pak tam dělám chyby, takže bych se chtěla pokusit ještě tuto oblast vylepšit, aby to neodradilo čtenáře mých knížek. A také bych se chtěla více zaměřit na popisy okolí. Popisy emocí zvládám celkem dobře, ale na prostředí občas zapomínám, a pak můžou být čtenáři zmateni, kde zrovna postavy jsou, a co dělají. Doufám však, že časem a usilovným opravováním se vyvaruji i těchto nedostatků.

4. S popisy prostředí mám taky problém. :D Na jaké dílo jsi nejvíc pyšná?

Nejvíc jsem pyšná na Následovačku dívčích románů, protože v sobě nese daleko víc, než se na první pohled zdá. Když si začátek přečtete, řeknete si, že je to jen humorná parodie, ale čím dál se dostáváte, tím víc zjišťujete, že je v tom daleko víc. Ano, původně to měla být jen" humorná parodie" na dívčí romány, kde hrála hlavní roli introvertka, ale postupně se z toho stalo něco většího. Příběh do sebe skryl i jisté poučení, které tam lze objevit. Přišlo to tak samo a přirozeně. Prostě to tam najednou bylo a já se do dílka o to víc zamilovala. Nejenže v sobě má poslání, ale poprvé jsem do příběhu dala sama sebe, protože jsem se odhodlala psát za introvertku, kterou jsem já sama.

Na slovíčko (Rozhovory s autory)Where stories live. Discover now