Julie_Weasley

63 11 2
                                    

Julie_Weasley je další z Top Secret gangu, které mi Wattpad odmítá označit. Zajímavé. Je to dle svých slov na profilu egoistická a líná šprtka chodící na anglicko-český gympl. No, mně se zdála velmi příjemná, tak nebudu napínat, jdeme na to.

1. Na jaké své dílo jsi nejvíce pyšná a do jakého žánru spadá?

Tak tohle je těžká otázka. Mám každé dílo ráda jinak než to druhé a jsem pyšná na všechny. Zatím tady na Wattpadu nejsou úplně celé knížky, které bych chtěla napsat, ale snažím se je psát. Nejvíc hrdá jsem zatím asi na Váš Hunger Games, což je kniha s postavami čtenářů, ale vůbec netuším, do jakého žánru to spadá. Poté mám ráda svoji knížku Blue Survive, což je něco jako slátanina Divergence, Labyrintu a Hunger Games dohromady, ale opravdu moc se to snažím udělat odlišné a originální. Takže to nejspíše spadá pod Sci-fi.

2. Využíváš pro své příběhy betu a korektora nebo máš vše ve vlastní režii?

Ne, pro své příběhy nevyužívám nikoho, protože by se nejspíše unudil k smrti. Mám strašně málo času na psaní, takže by musel čekat asi sto let, než by konečně mohl něco zkontrolovat. Taky proto si to radši kontroluji sama. Samozřejmě, že to nefunguje dokonale. Vždycky si to přečtu třeba třikrát, opravím chyby a kapitola je na světě, přesto když si najdu čas a znovu si tu kapitolu přečtu, najdu tam další chyby. Avšak snažím se chyby v příbězích omezit, protože sama nerada čtu příběhy s chybami. Prostě to nedokážu číst, aniž bych nenadávala.

3. Jakou svou postavu máš nejraději? Jaký má charakter?

Tak to netuším. Já mám vždycky problém si vybírat oblíbené postavy. Prostě jich mám ráda až moc. A když si vyberu postavu, tak umře. Z mých postav si ale vyberu jednu dívku, jež se v příběhu ještě neobjevila a nejspíš ještě dlouho neobjeví. Její character? Odvážna, sarkastická, chytrá, podezíravá a trochu nerada prozrazuje svoje plány. Taky umí dobře s pistolí a má dost spletitou minulost. Právě teď jsem si uvědomila, že zní přesně jako stereotyp young adult hlavních hrdinek. Tak jen dobře je, že není hlavní hrdinka.

4. Všimla jsem si, že jsi Potterhead. Čteš ff na HP? Pokud ano, co v nich máš ráda a co naopak ne?

Většinou nečtu a když čtu, tak nemám ráda tu jednotvárnost. Sestra Harryho, sestra Voldemorta, Jily příběhy s nejlepší kamarádkou Kate a tak dále. Navíc je většina příběhu buď jenom Zmijozel nebo jenom Nebelvír. Co naopak mám ráda v ff jsou odkazy na knížky. Hodně mě štve, že někdo vidí jenom film a pak se rozhodne napsat fanfikci. Jednou tam místo U Merlinových vousů říkali Proboha a tak dále. Proto ráda vidím, že ten spisovatel přečetl knihy opravdu podrobně a ukazuje na něco, co bylo v knížkách.

5. Je pravda, že je hodně znát, když někdo knihy nečetl. A čteš na Wattpadu něco jiného? Máš oblíbená nějaká díla a autory?

Ano čtu na Wattpadu něco jiného, ale nemám oblíbené autory. Já když na něco narazím a hezky se mi to čte, tak to čtu. Oblíbená díla samo sebou mám.

6. Jaké knihy bychom našli ve tvé reálné knihovně?

Tak hodně sci-fi a fantasy. Přesto se tam najde i nějaká ta detektivka. To znamená, že tam nesmí chybět Sarah J Maas a obě dvě její série, J. K. Rowling, Victoria Aveyard, Agatha Christie, Marissa Meyer a Leigh Bardugo. A to jsem mimo jiné nevyjmenovala ani jednu čtvrtinu své knihovny.

7. Je nějaký žánr, který bys nečetla? Co tě spolehlivě odradí od čtení?

Upřímně asi ne. Jak s oblibou říkají mí spolužáci: ,,Ona přečte všechno. A když nemá u sebe knihu, tak jde číst pravidla školního řádu." To se jen tak pro informaci stalo jednou. Když jsme ale u toho, tak moc nemám ráda válečnou četbu. Můj brácha o mně říká, že jsem morbidní člověk, ale ta válečná četba je na mě taky trochu moc.Spolehlivě mě odradí knížky bez trochu vtipu nebo až s moc romantikou. Můj mozek potřebuje pořádnou akci.

No a pak ještě styl psaní. Styl psaní mě musí zaujmout a hezky se mi to musí číst, jinak to číst nedokážu.

8. Mělas někdy spisovatelský blok? Pokud ano, jak jsi ho překonala?

Mám ho většinou jeden týden měsíčně. Většinou se prostě donutím něco napsat, to podle toho taky vypadá, ale občas mi také pomůžou milé komentáře čtenářů. Také hodně často dostávám chuť psát po přečtení nějaké knihy nebo po poslechnutí zajímavé písničky s hlubším textem.

9. Chystáš se na nějaký žánr, který by sis chtěla vyzkoušet, ale zatím jsi nesebrala odvahu?

Detektivní a horor. Já nedokážu psát strašidelně a v detailech. A hodně bych se to chtěla naučit. Jednou jsem se pokusila o detektivní příběh, ale dopadlo tak, jak to dopadlo a skončilo to tlačítkem vymazat. Horor jsem ještě nezkusila, protože si myslím, že ho nenapíšu. Nedokážu navodit pocit úzkosti a napětí, což jsou dva z hlavních bodů hororu. U detektivek je to složitější. Musím mít propracovaný příběh a plný zvratů. Poslední dobou ale čtu hodně detektivek a snažím se přiučit.

10. Píše se ti lépe ich nebo er formou?

Píše se mi dobře oběma. Radši teda píši ich formou, protože s tou jsem začínala a jsem si v ní jistější. Poslední dobou ale pomalu přicházím na kloub i er formě. Ráda pohledy v příbězích střídám.

11. Co ráda děláš ve svém volném čase?

Ráda sportuji, píši, čtu a dívám se na filmy nebo seriály. Závodně běhám a neprofesionálně hraji tenis, ale věnuji se i lyžování a bežkám v zimě a v létě jízdě na kole. Se třídou hraji florbal.

12. Máš nějakého domácího mazlíčka?

Ne nemám. Dříve jsme měli s bráchou šneky a kobylky, protože to bylo jediné, co nám táta povolil. Ty nám samozřejmě umřeli. Táta nechce domácího mazlíčka, protože to by jsme nemohli jako rodina tolik cestovat.

13. Kdybys mohla být jeden den zvíře, které by sis vybrala a proč?

Tak to je těžká otázka. Vždycky jsem si chtěla vyzkoušet být nějakým zvířetem a bylo mi jedno jakým. Avšak nejradši bych asi byla želva, ta nemusí nikam spěchat, když chce spát, tak spí a nemusí se dostávat z domu na trénink přes půl Prahy.

14. Co bys vzkázala svým čtenářům?

Ať jsou stále pozitivní, ať mi píší upřímně názory a ať zkusí napsat něco svého. Také bych chtěla vzkázat, že jsou všichni úžasní. Že mě jejich komentáře drží nad vodou a už mnohokrát mě zachránili před utopením. Tolikrát jsem chtěla se psaním přestat, kvůli času a tak, ale jejich komentáře mi to nikdy nedovolili. A také bych jim chtěla poděkovat, protože bez nich bych nebyla ani to, co ze mě bylo na začátku. Proto vám strašně moc a moc a moc děkuji, moji milí čtenáři

15. Co bys vzkázala začínajícím autorům?

Když už píšou, tak ať se do toho nebojí pořádně obout, protože každý musí zvládat positivní a negativní recenze. Ty positivní povzbuzují a znám spoustu spisovatelů, kteří po první negativní recenzi prostě přestali psát a smazali knížku ze svého účtu. Jednou se mi to také málem stalo. Ale jak vidíte, stále stojím, dýchám a píšu. Z negativních komentářů se můžeme přiučit, ale ne všem se může líbit, to co píšeme, tak se tím netrapte. Také pište všem hezké nebo upřímně komentáře. Ne komentáře ve smyslu, že je to odporný, nudný a nechápete, jak to může někdo číst.

Děkuji za rozhovor, Pokud bys chtěla ještě něco dodat, sem s tím.

Ráda bych tobě poděkovala za rozhovor a taky všem lidem, kteří také poskytli rozhovor, aby pomohli ostatním pisálkům. Každý může dát kousek radosti.

Na slovíčko (Rozhovory s autory)Where stories live. Discover now