-Annisek-

64 4 1
                                    

-Annisek-  je moc příjemná autorka milující knihy, kávu, čaj a depresivní písničky na psaní. Ale nebojte, rozhovor s ní rozhodně deprese postrádá.

1. Tvá tvorba se zaměřuje na fantasy. Proč právě tento žánr?

Magie a kouzla mě zajímaly už od mala. Líbí se mi, že jde o něco neobvyklého a nějakým způsobem se to přeneslo i na mé psaní. Ve fantasy je hodně široký výběr tématu a ta možnost vymyslet si vlastní svět s vlastními pravidly je neskutečně uvolňující, i když občas je to trochu namáhavé. :)

2. Tvoříš si i vlastní rasy nebo používáš ty vymyšlené (elf, trpaslík...)?

Zatím jsem se k tomu nedostala, přece jen nepíšu moc dlouho. Možná jednou se k tomu dostanu. Jediná rasa, která mě tak napadá, že asi není úplně považována za klasickou, tak je asi kočkodlak. Stejně jako u vlkodlak se proměňuje na vlka, kočkodlak se proměňuje na kočkovité šelmy. Pojala jsem to asi trošku netradičně, ale to je další výhoda fantasy, nic není dané přesně a každý si to může dotvářet podle sebe.

3. Kočkodlaka zmiňuji v jedné své ff, ale určitě úplně jinak, než to máš pojaté ty. :D Tvoříš nebo necháváš si ke svým příběhům dělat i mapy? Nebo máš to v plánu?

Vytvořila jsem si mapu, ale následně přišlo kompletní přeorganizování příběhu, mapu jsem udělala novou, tentokrát promyšlenější, ale přesto ji budu v blízké době muset předělat, protože už neodpovídá mým představám. :D Na mapy používám Inkarnate (menší reklama). :D

4. Máš v plánu psát i jiné žánry? Pokud ano, jaké?

Jednou bych si chtěla napsat nějakou obyčejnou slaďárnu :D a věřím, že se k tomu snad i dostanu. Mým snem ale je, napsat aspoň jednu detektivku, ale to až budu mít více vytrénované psaní, aby nevznikla nějaká šílenost. :D

5. Čteš na Wattpadu? Jaké žánry? A které bys naopak vůbec neotevřela?

Občas si přečtu nějakou dobře promyšlenou romanci nebo fantasy, ale na wattpadu už opravdu jen malo kdy, přestože mám přeplněnou knihovnu. Raději čtu hmatatelné knihy.

Přiznám se, že nejsem velkým příznivcem fan fikcí na zpěváky/ herce a moc nemusím ani ty ostatní, přesto právě teď mám rozečtenou jedinou fan fikci, kterou jsem kdy četla a tou je Co takhle rande, Evansová?! - protože všichni HP milovníci přece chtějí vědět, jak se Lily a James mohli dát dohromady. :D

6. No, já třeba ne, vztah Lily a Jamese moc neuznávám, spíš jsem pro Snily. :D Jaké papírové knihy čteš? Pochlub se svou knihovnou.

Snily je taky super :D ještě jsem se nerozhodla, kterého z nich mám radši. Mam velkou hromadu fantasy a romantických knížek. Bohužel mám v knihovně jen něco okolo 40 knih. Spousta z nich je jednodilová, ale mám i několik sérii.

7. Jaké autory bychom tam našli?

Mary E. Pearson, Erin Watt, John Green, Stephanie Meyer, C. N. Holmberg, Lauren Oliver, Kiera Cass, Claudia Gray a spousta dalších. ^.^

8. Máš na psaní nějaký rituál?

Zjistila jsem, že nejlépe se mi píše v mém pokoji a když chci psát jinde, jde to už obtížněji. Obvykle píšu až k večeru a téměř vždy s hudbou. :D

9. Mělas někdy spisovatelský blok? Pokud ano, jak jsi ho překonala?

Myslím si, že takový ten blok, který člověku psaní znechutí nebo prostě jen nemůže z nějakého důvodu psát asi nejspíš ne. Pamatuju si ale chvili, kdy jsem s psaním začala bojovat kvůli nesrovnalostem v příběhu a s psaním jako takovým jsem si dala skoro dvouměsíční pauzu, jen abych si připravila dějový plán a vyhla se tak dalšímu náročnému přepisování.

10. Vedeš si nějakou osnovu na psaní, nebo si tvé postavy dělají, co chtějí?

Mám osnovu děje, co se musí někde stát, co se odehraje na důležitých místech, aby příběh dospěl tam, kde potřebuju, ale co se týká slov, tak si většinou dělají co chtějí. :D

11. Jak se stavíš ke kritice?

Pokud jde o konstruktivní kritiku, přijímám ji ráda, protože mě může někam posunout.

12. Co ráda děláš ve svém volném čase?

Kromě psaní a čtení mam rozkoukanou asi tunu seriálů. :D V zimě ráda chodím bruslit na led a v létě občas stoupnu na skateboard nebo dělám nějaké gymnastické kousky.

13. Kdybys mohla být na jeden den zvíře, které by to bylo a proč?

To je hodně zapeklitá otázka. Nejspíš asi tygr. Jsou to krásná zvířata a hrozně mě fascinují. :D

14. Co bys vzkázala svým čtenářům?

Moc si jich vážím, cením si jejich názoru a obdivuju je, že mají trpělivost s tím, jak příběh tak dlouho dávám dohromady. :D Aspoň jako částečnou odměnu za to dlouhé čekání jim můžu slíbit ještě spoustu zvratů a tajemství.

15. A co bys vzkázala začínajícím autorům?

Ať se nevzdávají, přijímají kritiku od pokročilejších autorů a hlavně ať píšou o něčem, k čemu mají blízký vztah. Je jedno, že na poprvé to bude špatné, ale na podruhé už to bude lepší a s každým dalším slovem, napíšou lepší větu. S každou větou kapitolu a než se nadějou, jejich příběhy budou dobré. Jen se musí snažit a bojovat, protože ani psaní není jednoduché.

Děkuji za rozhovor. Pokud bys ještě chtěla něco dodat, sem s tím.

Já děkuji že sis na mě udělala čas. ^. ^

Na slovíčko (Rozhovory s autory)Where stories live. Discover now