frapezo

66 7 0
                                    

frapezo je velmi příjemný mladý muž, který mě velmi mile překvapil a to nejen tím, že nepíše ve své mateřštině, nýbrž ve slovenštině. Jinak toho o sobě na profilu moc nemá, tak pojďme mrknout, co nám na sebe prozradil sám. 

1. Na co se zaměřuje tvá tvorba na Wattpadu?

Má tvorba sa zameruje tak všelijako. Mám dva dokončené príbehy jeden je romanca, úprimne veľmi ma zamrzelo ked som ho dokončil lebo vážne mi prirástol ku srdcu. Viem trocha obchádzam tvoju otázku ale to som ja. Snažil som sa ho písať tak ako som to cítil. A ta druhá kniha ktorá tam je, to je kapitola sama o sebe. Je to o tom ako sa dá pozerať na veci z iného úhla pohladu, lebo vždy sa skrýva aj niečo pod povrchom. Mali sme to s kamarátkou ako týždennú výzvu. Každý deň sme napísali jednu časť a po týždni sme to vydali. Už sa pomaly dostávam k odpovedi. Ale úprimne moj profil sa zameriava na všetko čo je zaujímavé. Časom by som sa chcel zamerať na také random príbehy jednodielovky. Neviem či som ta potešil odpoveďou.

2. Odbočuj, jak je libo. Tak to vezmeme od opačného konce - co u tebe na profilu nikdy nenajdeme?

Nikdy na mojom profile nenájdete fanfikciu. Lebo úprimne moc fanfikcie nemusím každá druhá je písaná štýlom že, ten kdo príbeh píše sa objaví v tom príbehu zoznámi sa zo slávnym youtuberem, ktorého tajne miluje. On sa do nej tiež zalúbi a vyspia sa spolu. A nerád také príbehy čítam lebo úprimne veď ten autor sa chce zviditeľniť a mať čo najviac vote, prečítaní. Ale pozor ja ich nechcem uraziť ide len o môj osobný názor a som pripravený za to schytať kritiku. :D

Ale samozrejmé nechcem hádzať všetky čo píšu ff do jedného vreca.

3. Když už mluvíme o kritice, nechal sis někdy napsat recenzi na své dílo? Jak zvládáš kritiku?

Recenzie som si nenechal napísať, aj keď v poslednej dobe som sa nad tým zamýšľal že by som niekoho požiadal o recenziu. A kritiku zvládam v kľude lebo keď tá kritika je oprávnená tak nemám dôvod sa rozčuľovať. A naviac viem kde sú moje chyby a snažím sa ich eliminovať. Ono je to trocha ťažšie keď ste čech a píšete po slovensky vždy sa tam objavila nejaká chybička.

Veď nikdo nieje bezchybný a ten človek čo nedokáže prijať kritiku tak je hlupák. Inak si to neviem vysvetliť.

4. Proč píšeš ve slovenštině, když jsi Čech?

Zákerná otázka úprimne volám si priateľa na telefon a potom možnosť 50 na 50. Keď sa tak nad tým zamýšľam tak mňa vždy slovenčina fascinovala a nejako som cítil že je to správne písať po slovensky. Veď v minulosťi a nieje to tak dávno sme boli jeden štát a myslím si že by na to ľudia nemali zabúdať. Ani by mi nevadilo keby sme sa zasa spojili v jeden štát aj by som bol rád.

5. To ani mně ne. Většinu kamarádů mám ze Slovenska. Čteš na Wattpadu? Máš nějaká oblíbená díla a autory?

Samozrejme mám a nieje ich zrovna málo. Je ich veľa a úprimne stačí sa pozrieť na môj read list. Všetky knihy ktoré tam sú sa mi páči a sú to skvelý spisovateľa. Sú to všetko romance ale je to kvôli tomu čo mňa potkalo v živote. Úprimne niekedy mi príde že sú na wattpadu príbehy lepšie ako knihy. Ale je to len môj názor.

6. U některých mám taky ten pocit, ale je jich málo. Co je tvou inspirací ke psaní?

Mojou inšpiráciou je fantázie ktorá je nekonečná. Ale sú to aj ľudia ktorý mi pomáhajú, a podporujú mňa rodina, priatelia. A je to aj obyčajné všedné veci u ktorých premýšľam aký by sa z toho dal urobiť príbeh. A je toho veľa úprimne každá situácia by mohla mať svoj vlastný príbeh.

7. Používáš ve svých příbězích příhody ze života?

Úprimne asi okrem pár vecí som hlavne využíval príhody alebo príbehy zo života. Lebo nemusí byť predsa celý príbeh vymyslený môžu sa použiť aj veci z reálneho života a prečo nepoužiť príhody zo svojho života? Veď pomocou fantázie sa z toho dá urobiť zaujímavé story ako ta príhoda vlastne vznikla. A aj sa potom človek nad tým zasmeje. K písaniu sa dá využiť takmer všetko zo života a záleží na človeku či to podá zábavnou formou alebo s toho urobí horor.

8. Jaké pasáže se ti nejlépe píšou a které naopak nejhůře?

Najhoršie sa mi písali sexuálne časti neviem prečo ale mám to tak. Najlepšie sa mi písala časť keď jej vyznal lasku a keď ju požiadal o ruku. A celkovo sa mi písala dobre časť keď jeden pre druhého by dokázali zomrieť lebo aspoň niekto ku sebe cítil tak silnú lásku ako ty dvaja. Tak moc som im to prial ako by som žil ich životy s nimi. :DAspoň zažiť ten pocit že tak veľká a pravá láska existuje.

9. Měl jsi někdy spisovatelský blok? Pokud ano, jak ses ho zbavil?

Ano zažil som spisovateľsky blok. Nieje to nič príjemného. Pocit bezmoci keď chceš napísať novú časť ae ono to nejde. Tak rád by si písal ale niečo ti v tom bráni. Je to nepríjemné ale úprimne dá sa to prežiť. Musím zaklopať že yo bolo iba raz. Úprimne nehcel som čitateľov nechať čakať. Ani sám seba som nechcel nechať čakať. Úprimne mňa vždy zaujímalo ako skončí ďalšia časť.

10. Takže nemáš předem psanou osnovu a necháváš postavy, aby si dělaly, co chtějí?

Osnovu vopred napísanu nemám. Mám začiatok a koniec ale samozrejmé musia mi to moje postavy schváliť. Čo keby nahodou to tak nechceli a boli by na mňa nahnevaný za to. Ja si s nimi udržujem priateľské vzťahy a veľmi mi bolo smutno keď Klaudi zomrela. Nechávam ich ať si píšu každý svoj príbeh a ja ho potom len trocha upravim. To je tak máme vždy také porady ja prídem a všetkých ktorý budú v tom príbehu zoznámim so začiatkom a koncom. Ale vždy sa to upraví tak aby sa to páčilo všetkým.

Úprimne teraz už mám v hlave námet na ďalší príbeh ale nechcem ešte nič prezradiť ale máte sa na čo tešiť.

11. Jsem ráda, že v tom nejsem sama. Akorát se mnou postavy nedebatujou, mně vyhrožují... Využíváš betu nebo korektora?

Nie nevyužívam ale úprimne možno na ďalší príbeh si ho skúsim nájsť.

A ako sa ti vyhrážajú?

12. Tak všelijak. Třeba, že mi neřeknou, co budou dál. Nebo že se nechají v příběhu zabít. Je to různé. Co rád děláš ve volném čase, pokud nepíšeš a nečteš?

O voľnom čase jazdím na bicykli ale sa prechádzam len tak. Aj sa rád odreagujem hraním na xboxe alebo surfuju na netu. Pozerám anime seriály a samozrejme najradšej chodím na brigádu do kuncic do pivovaru do kuchyňe. Zde trávim najviac času.

13. Kdybys mohl být na jeden den zvíře, které by sis vybral a proč?

Ja by som si vybral jednorozca lebo je to nádherné zviera a nedokázal by som si bez neho predstaviť život. Každý deň s ním je nezabudnuteľný a neopakovateľný. Milujem toto zviera a mám ich aj doma. Naviac su pekne farebný. Takže za mňa by som chcel byť jednorozec.

14. Co bys vzkázal svým čtenářům?

Samozrejme všetkým ctenarom ďakujem za každé prečítanie a aj vote. Lebo keď som videl že vás to baví čítať tak mňa o to viac bavilo písanie. Vzdavam vám všetkým svoje veľké ďakujem.
Odkázal by som im robte čo vás baví aj keď vás niekto bude prehovárať ať to nerobite. Keď vás baví písanie tak píšte čo chcete. Alebo keď chcete robiť nejaký šport tak ho robte. Záleží len na tom čo si vyberiete.

15. A co bys vzkázal začínajícím autorům?

Vzkazal by som im. Majte na začiatku menšie ciele a postupne sa ich snažte prekonávať. Ja keď som začínal tak som mal svoj prvý cieľ mať padesat prečítaní keď som ich mal tak som si povedal ďalší cieľ sto prečítaní a takto som išiel ďalej až ku päťstovke a pôjdem tak ďalej. Lebo keď bude mať človek veľké očakávania na začiatku a nesplní ich tak ho to sklame a môže sa kľudne stať že prestane písať. A samozrejmé je aj dobre keď vám niekto napíše kritiku tak si ju vziať k srdcu a priste sa jej vyvarovať. Ale úprimne bude to chcieť čas a trpezlivosť a já verím že ju máte.

Děkuji za rozhovor. Jestli chceš ještě něco dodat, sem s tím.

Ja také dekuji.

Na slovíčko (Rozhovory s autory)Where stories live. Discover now