17.

652 74 10
                                    

The General Certificate of Education (GCE) Advanced Level, or A Level, is a main in England, Wales, Northern Ireland etc. It is available as an alternative qualification in other countries.
                                                                                                                                                               - Wikipedia

Érettségi, Advanced Level, Baccalauréat, hívhatjuk akárhogy. De mindegyiknek egy a lényege.
A bizonyítás.
Tizenkét évi tudás. És végül egy eredmény, egy pár lapból álló kis könyv, ami hatással lesz a jövődre. Ez manapság így működik.

Jungkook félt.
Éjt nappallá téve tanult és tanult. Sosem volt ő buta, de mégsem érezte magát elégnek a vizsgához. A kötelező tantárgyakat nem szerette. A korábban említett üldözési mánia érzése elhatalmasodott rajta. Úgy érezte, azon a három napon múlik a jövője...

És akkor ott a tánc, meg az ének. Az utóbbitól nem igazán félt. Megtanul pár múltbeli dolgot, régi zeneszerzők életrajzát, kortörténetet és megtanul pár dalt, majd húz egy cetlit, amin van egy cím és énekel... Ilyen egyszerű.
A tánc nehezebb. Négy év alatt elég sok táncstílust tanultak és voltak olyanok, amelyekkel nem szeretett volna színpadra lépni.

De táncolni jó! Felszabadító és egészséges. Az angol irodalom, nyelvtan és a történelem viszont...
Kissé bosszantónak találta, hogy egy idegen ország történelmét kellett megtanulnia.

Tehát tanult. Egyre kevesebbet beszéltek Taehyunggal és a tételek felmondása helyett inkább maga elé motyogta a sorokat. Sokszor az étkezéseket is kihagyta, vagy a maga mellé halmozott stócból csipegetett valamit. A szokásos napi két liter vízfogyasztása egy liter alá csökkent. Szája kicserepesedett, a bőre száraz lett, a haja szerte szét állt fején. A szobában hűvös volt és félhomály, csak az asztali lámpa világította meg a nyomtatott betűk hosszú, végtelen sorát. Az elhasználódott levegő bent rekedt a helyiségben.

A telefon megrezzent mellette. Jungkook karikás szemekkel fókuszált a képernyőre, ami azt jelezte, új üzenete érkezett. Taehyungtól.

Lezárta a telefont.

Így ment ez jó pár napig, míg egyszer, a vizsga előtti napon egy hangos kopogás zavarta meg az erőltetett tempójú tanulást. Jungkookot ez nem érdekelte, többször is jött már szobalány- sőt, egyszer- egyszer az anyja is- szólni, hogy mozduljon már végre ki a szobájából. Sosem törődött velük.

- Hagyj- motyogta, bár a kívül állónak esélye sem lett volna ezt meghallani a vastag falapon keresztül.
- Jungkook. Kookie. Engedj be, kérlek- szólt az ajtó másik oldalán lévő személy és továbbra sem hagyta abba a dörömbölést.
- Lena?- ráncolta össze homlokát Kook. Hosszú órák után először állt fel, mire mindkét térde hatalmas roppanással adta tudtára, többet kéne mozognia. Miután a gerince is kiegyenesedett, kitárta az ajtót.

Lena mögül fény szűrődött be, de a Kooknak fogalma sem volt, hány óra lehet. Elvesztette az időérzékét. Már napokkal azelőtt.

A lány arca friss volt és szép, mint mindig. A ruhái a szokásosak, a haja rózsaszín.
Mikor festette át?- gondolta magában a fiú.

- Szép ez a szín. Illik hozzád- dicsérte meg rekedt hangon, kissé bódultan a több napi magány után.
- Ó, te jó ég. Hogy nézel te ki? Na jó, ez így nem mehet tovább.- Azzal a lendülettel berontott a szobába félre lökve a kócos fiút. 

Először a nagy bársony függönyöket húzta ki, így az erős tavaszi napfénynek esélye volt betörni a sötét szobába. Jungkooknak hunyorognia kellett és homlokára tapasztotta a kezeit a hirtelen jött fájdalom miatt ami a szemgolyóin keresztül agyát célozta meg. Ezután Lena elhúzta a teraszra vezető ajtót és barátját karon ragadva húzta ki őt a friss levegőre.

A friss levegő megtette a hatását. Egy másodperc alatt kitisztult a fiú tüdeje és feje. A szellő belekapott kócos hajába és hátrasimította azt. A pulóvere széle fodrozódott körülötte. Jó pár percig nem szólt egy szót sem, csak mélyeket lélegzett a langyos-meleg májusi levegőből. 

- Köszönöm, hogy eljöttél.

Nem volt szükség több szóra. Csak álltak egymás mellett és néztek maguk elé.

- Na gyere. Menjünk táncolni.

***

A táncolás kitisztította a nyuszifiú fejét és a testét is jó érzés volt megmozgatni végre. Jungkook mosolyogva ért haza és másnap mosolyogva indult el letenni élete nagy vizsgáját. De előtte még írt egy üzenetet Taehyungnak.

JungCookie_: Sajnálom, hogy ignoráltalak. Szurkolj nekem, hyung!

A vizsga három napig tart. Az első napon a történelem és az irodalom, a második napon az idegen nyelv (francia) és a matematika, a harmadik napon pedig az ének és a tánc vizsgák.
Az írásbeli és a szóbeli vizsga is ugyan azon a napon van. Az egyik délelőtt, a másik délután, ezért is olyan megterhelő az egész...

Jungkook ideges osztálytársain pihentette tekintetét, miközben felesleges dolgokon gondolkozott. Sosem volt híve az utolsó pillanatban tanulásnak, mert csak összezavarodott tőle. Lena mellette lóbálta a lábait, amiket most nem nadrág, hanem szoknya fedett. Kivételesen kiöltözött. Normális ruhába.

- 12. d osztály! Fáradjanak a húszas tanterembe és foglalják el helyeiket a neveikkel felcímkézett padokban.

***

Jungkook délben fáradtan, de meglepően nyugodtan ült az iskola udvaron lévő egyik padon Lenával. Ebédeltek, az iskola által adott szendvicseket ették és dobozos gyümölcslevet ittak hozzá. Lenának be nem állt a szája, míg Kook csak figyelt és örült, hogy nem lebegnek évszámok a szemei előtt.

- És aztán ott volt a 45-ös feladat, hát az! Nem is értem, honnan kéne ilyeneket tudnom. Ejj, de azért remélem jót írtam be. Aztán az az irodalom! Shakespearet még tudtam is, na de Keats...

És így tovább.

Egy órával később később Jungkook kissé izgulni kezdett. A tenyerei nedvesek voltak és hirtelen nagyon melege lett. Megint ez...

- Jeongguk, Jeon!- kiáltották ki a teremből. Felállt és kiengedett egy reszkető gyereket az ajtón, majd belépett a terembe.

***

Kipirult arccal lépett ki a teremből. Megcsinálta, sikerült! Nem is volt olyan vészes...

Minden internetes platformot messzire elkerült a következő két napon. Letette mindenből a vizsgát. A tánc és az ének vizsga- amin többen is felügyeltek- tökéletesre sikerült. A matekkal volt egy kis probléma és megesett, hogy franciául is csak halandzsázott, de végül minden tanár mosolyogva engedte útjára.

A vizsgák utáni napot átaludta. Mikor felkelt rengeteg üzenet várt rá és a legtöbb egy adott személytől érkezett. Ezt írta utoljára:

Hívj, ha megvagy mindennel <3

-
-
-

AZ EGÉSZ VIZSGA KITALÁCIÓ. fogalmam sincs, hogy működik ez Angliában- bár megnézhettem volna. az biztos, hogy tényleg advanced level vizsgának hívják.
és te jó ég. háromszorosára nőtt az olvasottság az előző fejezet óta, amit nagyon köszönök mindenkinek! <3 tényleg meghatódtam:')

~random fact: 2021ben érettségizek:(( nem állok készen~
190516

exchange student ⚣Where stories live. Discover now