Naša láskavosť

26 9 3
                                    


Žena prišla k starému a chudobnému predajcovi vajec a spýtala sa: ,,Za koľko sú tie vajcia?" ,,Päť za kus, madam." ,,Vezmem si šesť za 25,-, inak odchádzam," povedala žena.

,,Dobre, vezmite si ich za cenu, ktorú chcete, madam," odpovedal starec, ,,možno to bude dobrý začiatok, pretože zatiaľ som nepredal ani jedno jediné vajce." Žena zaplatí a odchádza s pocitom vítazstva.

Doma sa pekne oblečie a odchádza s kamarátkou do luxusnej reštaurácie. Objednajú si všetko, na čo majú chuť, ale väčšinu z toho nedojedia. Na účte sa jej objaví čiastka 1400,-, podá čašníkovi 1500,- a povie: ,,To je v poriadku." Žena zaplatí a odchádza s pocitom šľachetnosti.

Povedal by sa normálny, denne opakujúci príbeh a bežný postoj. Reakcia ženy je síce šľachetná pre majiteľa reštaurácie, ale bolestivá pre predajcu vajec.

Otázka znie:

,,Prečo máme dobrý pocit, ožobračíme ,,potrebného" a obdarujeme toho, ktorý našu láskavosť ani nepotrebuje?" Je toto šľachetné a dôstojné? Odpovedzte si sami.

A pre zrovnanie ešte jeden príbeh.

Môj otec vždy nakupoval na trhu jednoduché a dobré veci od tých najchudobnejších predajcov, dokonca aj keď tie veci ani nepotreboval. Vždy si kúpil niečo naviac a takisto aj zaplatil naviac. Pýtal som sa ho, prečo to robí a on mi odpovedal: ,,Toto je charita, chlapče, ale je zabalená do dôstojnosti."

-Príbeh nie je môj

Najkrajšie príbehyWhere stories live. Discover now