Chamtivosť

19 9 0
                                    


V starovekom Grécku žil kráľ menom Midas. Midas bol jeden z najbohatších kráľov a nebolo nič, čo by nevlastnil. Aj keď bol tak bohatý, tak najviac si vážil svoju krásnu dcéru, ktorú miloval viac než svoje zlato.

Jedného dňa sa jeden satýr menom Silenus opil a zaspal v Midasovej ružovej záhrade. Midas veril, že satýrovia prinášajú šťastie, a tak nechal Silena odpočívať vo svojom paláci, kým nevytriezve.

A Midas mal pravdu. Silenus bol priateľom Dionýza, boha vína a osláv a keď sa to Dionýzus dozvedel, rozhodol sa mu za to splniť jedno prianie.

Midas ani chvíľu nepremýšľal a odpovedal: ,,Prial by som si, aby sa všetko, čoho sa dotknem, premenilo na zlato." Pretože Dionýzus vedel, že to nie je dobrý nápad, Midasovi vyhovel.

Midas bol rád, že mu jeho prianie bolo splnené, a tak chodil po záhrade a dotýkal sa náhodných vecí. Dotkol sa jablka a premenilo sa na lesklé zlaté jablko. Dotkol sa plotu a zmenil sa na krásny zlatý plot.

Midas vo svojom šťastí išiel a objal svoju dcéru a než si to uvedomil, premenil ju na neživú zlatú sochu! Midas sa nahnevane rozbehol späť do záhrady a zavolal Dionýza.

Prosil boha, aby mu vzal jeho moc a zachránil jeho dcéru. Múdry Dionýzus mu vyhovel a zmenil všetko tak, ako to bolo pred prianím.

Nebuďte chamtiví. Buďte šťastní a spokojní s tým, čo máte.

-Príbeh nie je môj

Najkrajšie príbehyWhere stories live. Discover now