Tri sitá

31 9 6
                                    


Starí Gréci vedeli, že si Sokrates váži znalostí. Jedného dňa ho stretol jeden známy a hovorí: ,,Vieš, Sokrates, čo som sa práve dozvedel o tvojom priateľovi?"

,,Počkaj chvíľu," hovorí Sokrates. ,,Než mi čokoľvek povieš, rád by som ťa podrobil skúške. Hovorí sa jej skúška troch sít." ,,Troch sít?" ,,Presne tak," pokračoval Sokrates.

,,Než mi začneš hovoriť o mojom priateľovi, možno bude dobré skúsiť na chvíľku presiať to, čo mi povieš. Prvé sito sa volá Pravda... Máš úplnú istotu, že to, čo mi ideš povedať, je pravda?"

,,Nie," odpovedal ten človek, ,,vlastne som to len počul a..." ,,Dobre," povedal Sokrates. ,,Takže ty vážne nevieš, či to je pravda alebo nie je. Teraz vyskúšajme ďalej, druhé sito sa volá Dobro. Chceš mi o mojom priateľovi povedať niečo dobré?" ,,Nie, naopak..." ,,Takže," pokračoval Sokrates, ,,chceš mi o ňom povedať niečo zlé a nevieš, či to je pravda.

Ale stále môžeš skúškou prejsť, pretože ostáva ešte jedno sito. Tretie sito je Užitočnosť. Je mi to, čo mi chceš povedať o mojom priateľovi užitočné?" ,,Nie, veľmi nie."

,,Dobre," uzavrel Sokrates, ,,to, čo mi chceš povedať, nie je ani pravdivé, ani dobré a dokonca ani užitočné, tak prečo by si mi to mal hovoriť?"

To je dôvod, prečo bol Sokrates veľký filozof a všetci si ho vážili.

-Príbeh nie je môj

Najkrajšie príbehyWhere stories live. Discover now