Istorisirea lui Cobalt

43 2 6
                                    

autor: --acriliccritică realizată de: dalinday

Oops! Această imagine nu respectă Ghidul de Conținut. Pentru a continua publicarea, te rugăm să înlături imaginea sau să încarci o altă imagine.

autor: --acrilic
critică realizată de: dalinday

Titlu

       Nu e cel mai original titlu, ci mai mult un safe choice pentru că într-un fel sau altul pune lumina pe personajul principal — prin urmare și pe poveste —, dar îi cam lipsește acel factor care să intrige.

       Totuși, alegând substantivul „istorisire”, faci trimitere la un timp mai trecut, unde să se desfășoare acțiunea, ceea ce ancorează cititorul. Partea asta îmi place.

Descriere

       Acel citat de la început nu prea mă atrage. E pus mai mult pentru că ai folosit metafore/un limbaj complex și în general oamenii cred că asta impresionează. Nu spune nimic concret despre acțiune, deci te-ai fi putut lipsi de el, din punctul meu de vedere.

       Primul fragment e cu adevărat bun. Captează atenția și în același timp sugerează ceva important despre personaj. Deja lectorul se poate regăsi în el. Următoarele sunt și ele destul de ok, însă ai putea să mai adaugi ceva despre conflictul exterior și ce se întâmplă. Ai folosit cuvinte destul de descriptive, astfel că se simte de parcă eviți ideea principală. Eu aș fi preferat abordarea mai simplă, deoarece mesajul cărții s-ar transmite mai direct.

Copertă

        E drăguță, însă cam simplu realizată. Nu îmi place fontul folosit la titlu și nici faptul că jos e mai luminat. Culorile se potrivesc, iar nuanțele de auriu de pe margini împreună cu stelele o fac să arate strălucitor. Nu mă pricep atât de bine la coperți, așa că o să trec peste.

Conținut

       Să începem cu ceva de care nu sunt sigură, dar dacă am priceput eu bine, atunci va fi destul de important. Pe undeva pe la început se zice că acțiunea are loc într-un secol trecut (mai exact - ,,anul o mie șase sute optzeci și cinci”). În cazul în care mă înșel, te rog să mă corectezi. Având asta în vedere, problema ar fi faptul că scrisul se simte prea modern. Mai ales dialogul. Când scrii o carte care are o acțiune petrecută într-un timp îndepărtat, e important să ții cont de cum gândeau, vorbeau și se comportau oamenii de atunci. Sfatul meu, din moment ce nu te poți întoarce în timp, e fie să citești cărți clasice (în general ajută, poate chiar mai mult decât cele de ficțiune istorică la crearea dialogului) sau să te uiți la filme/seriale de tipul period dramas.

       Altceva ar fi că ai sărit repede peste povestea mamei protagonistului. Parcă te-ai avântat și ai descris puțin, însă nu suficient. Eu îți sugerez să mai vorbești despre cum a fost viața personajelor, iar acolo unde menționezi părerea vecinilor și că femeia a crescut doi băieți singură, să conturezi acea opinie a societății pentru că astfel faci și universul ficțional sa fie mai realist.

       De câteva ori am văzut niște timpuri verbale amestecate, însă în rest nu ai greșeli. Ai până și alineatele puse corect, împreună cu sfânta linie de dialog.

       E o carte destul de bună. Personajele au potențial și scrisul mi-a plăcut. Cred doar că ar trebui să mai detaliezi puțin prin unele locuri, astfel încât acțiunea să se simtă mai verosimilă, iar cititorul să devină automat mai implicat. Pe alocuri apar și câteva descrieri care pe mine m-au plictisit, însă aici e mai mult din cauză că nu mă dau eu în vânt după descrieri.

       Sper că nu te-a deranjat ceva din ce am spus. Este doar părerea mea împreună cu niște sfaturi pe care poți sau nu să le urmezi. Felicitări pentru cartea ta și mult succes în continuare!

Plată

• voturi cărții mele ,,Rătăcind în nemurire" şi follow permanent grupului

• voturi cărții mele ,,Rătăcind în nemurire" şi follow permanent grupului

Oops! Această imagine nu respectă Ghidul de Conținut. Pentru a continua publicarea, te rugăm să înlături imaginea sau să încarci o altă imagine.
Critici și sfaturiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum