Mi-am ars ochii

42 3 0
                                    

Autor Deea_WriteCritic CosmicYna

Oops! Această imagine nu respectă Ghidul de Conținut. Pentru a continua publicarea, te rugăm să înlături imaginea sau să încarci o altă imagine.

Autor Deea_Write
Critic CosmicYna

Titlul

Este unul profund, care dă de gândit. L-ai reluat în descriere, ceea ce îl face mai relevant pentru text. Îmi place cum sună, cuvintele fiind bine închegate unele de altele și având în același timp o notă de tristețe resemnată, cât și de mister. Intrigă cititorul să citească cartea, fiind mai diferit decât alte titluri de pe Wattpad.

Coperta

Coperta nu mi se pare potrivită pentru conținut. Sugerează că lucrarea se învârte în jurul spațiului cosmic și cred că ar fi fost mai potrivit ceva care să evidențieze încărcătura emoțională a cărții. Pe mine mă duce cu gândul la cineva care a fost închis mental și când a depășit niște bariere a făcut cunoștință cu universul și a început să completeze totul despre aceasta. Rămâne o copertă simplă, dar cu mai multe posibile semnificații.

Îmi place fontul cu care este scris titlul, dar aș fi apreciat dacă era situat la mijlocul imaginii. Fraza de jos nu este vizibilă decât cu luminozitatea la maxim, la fel și numele de autor a cărui nuanță de alb este doar puțin mai intensă. Eu una îmi țin luminozitatea mică și abia când m-am uitat mai bine am văzut că scria ceva acolo. Oricum, citatul putea la rândul lui să fie poziționată mai jos sau eliminată.

Descriere

Metaforele fac această descriere o adevărată operă de artă. Îmi place limbajul folosit. Nu este o descriere obișnuită care să rezume interiorul cărții, ci mai mult o introducere către mintea autoarei. La o carte obișnuită nu aș fi recomandat asta, însă a ta este mai mult un volum de sentimente, iar o astfel de introducere atrage cititorii care știu deja că vor să citească un asemenea conținut.

Repetiția titlului capătă o valoare stilistică importantă, însă mi-ar fi plăcut dacă nu apărea la început, între acele săgeți care sunt diferite la capete. De asemenea, alineatele, deși sunt prezente, nu sunt egale.

Conținut

Se spune că prima propoziție e cea mai importantă și trebuie să capteze atenția cititorului, iar a ta mie mi s-a părut destul de captivantă - „Mi-am sugrumat sufletul la ora treisprezece". Totuși, în același fragment te repeți cu „căci".

Uneori ai inversiuni, care deși par expresive, ar suna mai bine scrise normal. De exemplu „Eu ți-am stigmat sufletul fără să-mi pese că tu ești ca mine om.". Mie personal mi se pare mai melodios „să-mi pese că tu ești om ca mine". În capitolul „eu", propoziția „S-a uitat la mine și eu la acea ființă și am râs." nu îmi sună bine. În context ai fi putut spune „Ne uitam unul la altul, iar eu am râs/și am râs'.

În capitolul 4, povestirea protagonistei m-a indus în ceață. Ea spunea că i-a frânt inima și că l-a rănit, în timp ce se află la ușa lui, dar apoi cineva se aproprie și îi pune mâna pe umăr. Surprinzător, este vorba de băiatul despre care ea vorbește în mintea ei și se întoarce spre el. Îl ia în brațe și începe să plângă, însă nu prea văd logica dintre scena asta plină de iubire și emoții și partea de la început în care fata spune că ea s-a supărat pe el. Poate că nu am înțeles eu, sau sunt mai insensibilă, dar cred că aici puteai să mai lungești puțin, nu sa îi dai protagonistei din prima ce își dorește.

Apoi, unele capitole nu au legătură între ele, sau cel puțin nu este explicată. Povestea nu urmează un fir narativ bine definit ca să zic așa. Lipsesc unele detalii care să facă conexiunea dintre întâmplări. Acest lucru nu ar fi o problemă dacă ar fi la fel peste tot, însă mie îmi pare că unele capitole au o conexiune ignorată de celelalte. Cartea e un rollercoaster emoțional, iar sentimentele vocii narative mă fac să o consider bipolară pentru că își schimba stările prea repede și trece ușor prin episoade de tristețe, furie sau dragoste.

În capitolul „a durut", te-ai adresat la persoana a doua pentru prima oară și mi s-a părut nepotrivit, deși suna bine. După aceea au mai fost astfel de paragrafe, însă mi-ar fi plăcut să existe un tipar. Mă refer, să nu schimbi din senin modul în care scrii, ci să o faci după o anumită regulă pe care cititorii să o considere firească.

Ai un mod frumos de a te exprima și un vocabular vast care pe mine m-a surprins plăcut. De fiecare dată ai folosit cuvintele potrivite pentru a exprima niște sentimente complexe. Mai există totuși fraze care sunt prea lungi și își pierd sensul, pe care îți recomand să le editezi puțin pentru a fi mai ușor de perceput de către cititori. 

Nu ai greșeli de gramatică sau ortografie. Alineatele sunt inegale în unele locuri, însă abia se observă și cel mai important este că le ai.

În concluzie, cartea este bună, iar felul în care transmiți sentimentele este genial. Nu mă pricep prea bine la proză-scurtă, însă sper că te-am putut ajuta cu câte ceva. Succes în continuare!

Plată

- follow permanent grupului.

- follow permanent grupului

Oops! Această imagine nu respectă Ghidul de Conținut. Pentru a continua publicarea, te rugăm să înlături imaginea sau să încarci o altă imagine.
Critici și sfaturiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum